29 / 04 / 2024

Şehirlerarası göç hızlandı: Hayat pahalılığı 3+1 evlere ve kalabalık aileyle yaşamaya talebi artırdı!

Şehirlerarası göç hızlandı: Hayat pahalılığı 3+1 evlere ve kalabalık aileyle yaşamaya talebi artırdı!

Büyükşehirlerden kıyı kentlerine göç gittikçe yoğunlaşıyor. En çok göç alan yer Muğla olurken İstanbul en çok terk edilen şehir oldu. 3 ve üzeri odalı dairelere talep yoğun. Gayrimenkul danışmanları birlikte yaşamaların da arttığına dikkat çekiyor. 



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, büyük depremin beklendiği İstanbul yeniden gündem oldu. Beklenen büyük deprem, İstanbul'da yaşayanları çözüm arayışına yönlendirdi. 

Fay hattına yakın olması gerekçesiyle risk altında görünen bölgelerde taşınma hareketliliği gitikçe arttı. Vatandaşlar büyük kentleri terkederken, ekonomik zorluklar sebebiyle 3 ve daha çok odalı evlerle kalabalık aile şeklinde yerleşmeler başladı. 

Şehirlerarası göç hızlandı: Hayat pahalılığı 3+1 evlere ve kalabalık aileyle yaşamaya talebi artırdı!

BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çevrimiçi hizmet platformu Armut, 2023 senesine ilişkin taşınma verilerini paylaştı. Verilere göre, 350 bine yakın nakliyat taleplerinin en çok yoğunlaştığı şehirler İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  olarak belirlendi. 

6 Şubat depremlerinin ardından tekrar gündeme gelen olası İstanbul Depremi 2023 Mart'ta kentten göçün zirveye ulaşmasını sağladı. Daha sonraki aylar yerini mevsimsel taşınmalara bırakan kentten göç, asgari ücrete zam uygulanan Temmuz ve Ağustos'ta yeniden zirveyi gördü. 

2023 senesi boyunca büyükşehir unvanına sahip kıyı kentlerine taşında çoğaldı. En çok göç alan yer Muğla olurken, Bodrum'a da akın başladı. İlçeye en çok göç veren kentler sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olarak belirlendi. En çok göç alan illerde Muğla’yı Balıkesir izledi. Öne çıkan ilçeler ise Ayvalık ve Edremit olarak belirlendi. En fazla göç alan üçüncü şehir de Samsun oldu. 

Açıklanan rakamlarda öne çıkan bir diğer husus ise çok odalı konutlara yönelimde yaşanan yükseliş oldu. Türkiye genelinde 4+1 evlere taşınma talebi, bir önceki yıla göre yüzde 22 yükseldi. Verilerin ayrıntılarına bakıldığında, mega kent İstanbul’da büyük ev talebine karşılık veren ilçeler 3+1 evlerde Kadıköy ve Pendik olarak belirlenirken, 4 ve daha çok oda sayısına sahip evlere taşınma talebi Başakşehir ve Beylikdüzü’nde yankı buldu. 

Ankara’da ise 5+1 konutlara talep yüzde 26 arttı. Çok odalı evlere talebin en yüksek olduğu ilçe ise Çankaya olarak gerçekleşti. 

İzmir’de ise 3+1 daireler için Karşıyaka tercih edilirken 4 ve üzeri odalı evlerde yaşamak isteyenler kentten uzaklaştı ve Urla'ta taşındı. 

Şehirlerarası göç hızlandı: Hayat pahalılığı 3+1 evlere ve kalabalık aileyle yaşamaya talebi artırdı!

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili konuştu ve özellikle pandemi döneminden sonra büyük şehirlerden daha sakin kıyı kentlerine talebin yükseldiğini dile getirdi. 

Kovid-19 pandemisinin ardından derinleşen konut krizinin bir sonucu olarak kiraların yükselmesiyle beraber halkın paylaşımlı konutlarar yöneldiğinin altını çizen Akçam, "Tek bir konutta bir arada yaşamayı daha çok öğrencilerin tercih ediyor" dedi ve geniş ailelerin de hayat pahalılığı sebebiyle bir arada yaşamaya geri döndüğüne dikkat çekti. 

Akçam, söz konusu açıklamasını "Örneğin kendi evinde yaşayan çocuk, seneler sonra geçim sıkıntısı sebebiyle anne babasının evine dönüyor, eskilerde olduğu gibi geniş aile şeklinde yaşamaya başlıyorlar. Ayrıca konutları oda oda kiraya vermek de geçmişe göre yaygınlaştı. Yurttaş ayağını yorganına göre uzatma arzusuyla bu tarz ilanların alıcısı olabiliyor" diyerek tamamladı. 

Kiracının 'İyi oldu, 20 binlik evde 6 bine oturuyorum' paylaşımı tepki çekti: Mağdur ev sahipleri: Ev vermemek lazım!

İş Bankası promosyon 2024 ne kadar? Emeklilere Nisan'da kesin bu kadar yatacak! İşte İş Bankası emekli promosyon 2024...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Resmen Meclis'e geliyor! Kira sözleşmeleri artık bu şekilde yapılacak!


Geri Dön