03 / 05 / 2024

Sekapark-Otogar Arası Tramvay Hattı projesi protesto edildi!

Sekapark-Otogar Arası Tramvay Hattı projesi protesto edildi!

AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan ve Yahya Kaptan Mahallesi'nden de geçmesi planlanan Sekapark-Otogar Arası Tramvay Hattı projesi için bölge sakinleri bir eylem yaptı.



AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan ve Yahya Kaptan Mahallesi'nden de geçmesi planlanan Sekapark-Otogar Arası Tramvay Hattı projesi gerekçesiyle sitelere ait ağaçların kesilmek istenmesinin BirGün tarafından haberleştirilmesinin ardından bölge sakinleri bir eylem yaptı. Birleşik Haziran Hareketi üyelerinin de katıldığı eylemde; Yahya Kaptan mahalle sakinleri, tramvay bahanesiyle ağaç kesimi yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Yapılan açıklamada, "Yahya Kaptan'ın ulaşım sorunu yok. Keyfi tramvay kararına karşı, tramvay Yahya Kaptan'dan geçmeyecek denene kadar buradayız. Doğanın talanına karşı ayaktayız, gitmiyoruz" ifadelerine yer verildi. 


Birgün


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kocaeli’de tramvay projesi güzergahında bulunan ağaçların kesileceğini iddia eden 9 kişi, ağaçlara sarılarak eylem yaptı. Belediye yetkilileri ağaçların kesilmeyeceğini, söküleyerek başka bir yere dikileceğini belirtirken, çalışmalara engel oldukları iddiasıyla 9 kişi gözaltına alındı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay projesi çalışmaları devam ederken, güzergah üzerinde bulunan Yahya Kaptan Mahallesi Mustafa Kemal Caddesi’nde bulunan ağaçların kesileceğini iddia edenler eylemde bulundular.


9 kişi, ‘Ağaçlarıma, yaşam alanıma dokunma’, ‘Tramvay için bu yoldaki ağaçlar kesilecek’, dövizleri taşıdılar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amiri Eyüp Deveci eylemde bulunan kişilerle konuşarak, ağaçların kesilmeyeceğini, sökülerek başka bir bölgeye dikileceğini belirtti. İkna olmayan göstericiler ağaçlara sarıldılar. Mahalle sakinlerinden Atilla Yüceak, “Ağaçlarımızı tramvay projesi için katletmek istiyorlar. Biz ağaçlarımıza dokunulmasını istemiyoruz. Katliama dur diyeceğiz” dedi.


9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


Ağaçlar budanmaya başlanırken, çalışmalara engel olmak isteyen 9 eylemci polis ekiplerince gözaltına alındı. Kadın polis memurlarının arasında ekip aracına götürülen bir kadın gözyaşlarını tutamadı. Karşı koyan bir eylemci ise yaka paça polis aracına götürüldü. 9 eylemcinin gözaltına alınmasının ardından belediye ekipleri ağaçları budama ve sökmek için çalışmalarına devam etti. Yaklaşık 100 ağacın sökülerek başka bir bölgeye dikileceği bildirildi.


Sözcü


Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İZMİT Yahya Kaptan'da, evlerinin önündeki ağaçların belediye tarafından kesileceğini duyan mahalle halkı nöbete başladı. Nöbetin 6. gününde, ağaçları kestirmek istemeyenler gözaltına alındı. İzmit Büyükşehir Belediyesi, tramvay projesi nedeniyle, Yahya Kaptan Mahallesi 1. bölgedeki birçok ağacın kesileceğini duyurmuştu. Bunun üzerinde mahalleli ağaçları kestirmemek için nöbet tutmaya başladı. Vatandaşlar, sabah saatlerinde belediye ekiplerinin gelmesi üzerine ağaçlara sarıldı. Ağaçları kestirmemek için direnen mahalleliye daha sonra olay yerine gelen polis müdahale etti.  Müdahalede 4'ü kadın 9 kişi gözlatına alındı. Gözaltının ardından belediye ekipleri tarafından yaklaşık 20 ağaç kesilmeye başlandı. 


Aydınlık


Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kocaeli İzmit'te tramvay projesi güzergahında bulunan ağaçların kesileceğini iddia eden 9 kişi, ağaçlara sarılarak eylem yaptı. Belediye yetkilileri ağaçların kesilmeyeceğini, sökülerek başka bir yere dikileceğini belirtirken, çalışmalara engel olan 9 kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 100 ağacın sökülerek başka bir bölgeye dikileceği bildirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tramvay projesi çalışmaları devam ederken, güzergah üzerinde bulunan Yahya Kaptan Mahallesi Mustafa Kemal Caddesi'nde bulunan agaçlann kesileceğini iddia edenler eylemde bulundular. 


Meydan


Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kocaeli'de tramvay projesi gerekçesiyle ağaçları kesen AKP'lİ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteren 9 mahalle sakini, gözaltına aldı Caner Aktan Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Yahya Kaptan Mahallesi'nde bir haftadır 100 ağacın kesilmemesi için nöbet tutan mahalle sakinlerine dün sabah saatlerinde polis saldırdı. Zabıta ve polis ekipleri ile ağaç kesimine gelen belediye ekiplerine mahalle sakinleri tepki gösterdi. 

Ağaç kesimini engellemek isteyen 9 yurttaş polis tarafından yaka paça gözaltına alınarak Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Yahya Kaptan l'inci Bölge'den geçecek olan tramvay projesi nedeniyle apartmanların önündeki yeşil alanların yok olacağını öğrenen mahalle sakinleri durumu protesto etmiş ve nöbete başlamıştı. 


Ağaçların kesilmesini istemeyen mahalleli bölgede stant kurup imza toplamaya başlamıştı. Ağaç nöbetinin 6'ncı gününde bölgeye gelen belediye ekipleri ağaçlar kesmek için dün sabah saatlerinde bölgeye gitti. 

Ağaçlara sarıldılar Zabıta Amiri Eyüp Deveci mahallelilere ağaçların kesilmeyeceğini, sökülerek başka bir bölgeye dikileceğini söyledi. Taşımaya da karşı olan mahalle sakinleri ağaçlara sarılarak, belediye ekiplerini engellemek istedi. 


Belediye: Şikâyetçiyiz 

Ağaçların kesilmesine engel olmaya çalışan 9 mahalle sakini polis saldırısına uğrayarak, yaka paça gözaltına alındı. Belediye ekipleri ise, "Çalışmamıza engel oluyorlar" diyerek 9 yurttaştan şikâyetçi oldu. 


BirGün


Haber Kocaeli Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Yahya Kaptan Mahallesi'nde tramvay projesi kapsamında ağaçların kesilmesine tepki gösteren mahalle sakinlerinin ağaç kesiminin yapılacağı alanda nöbete başlamışlardı. Burada yaşanan gerginlik sonucunda dokuz kişi gözaltına alınmıştı. Serbest bırakılan eylemciler ve beraberlerindeki kalabalık ağaçların kesildiği bölgeye tekrar gelerek eylemlerini sürdürmüştü.


Yahya Kaptan’da eylem devam ederken, Yahya Kaptan Toplu Yapı Alanı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yavuz ve yönetimi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Tahir Büyükakın ile görüşmek üzere belediye binasına geldi. Büyükakın ile yapılan toplantı sonrası açıklama yapan Yavuz, “İnsanların Yahya Kaptan’ı tercih etmelerinde en büyük etken yeşil alanlarının olmasıdır. Çağın gereği ulaşımda başlı başına bir sorun. Tramvay projesinin bir bölümü Yahya Kaptan’dan geçeceği için bir sıkıntı var” dedi.


İnsanların ağaçların tahrip edileceği yönünde bir endişesi var diyen Yavuz “Genel Sekreter Büyükakın ile yaptığımız görüşmeden belediye bize güvence verdi. Ağaçların kesilmeyeceği, söküleceği ve ardından başka yerlerde kullanılacağını söyledi. Sökülen ağaçların Park ve Bahçelerde bakıma alındığı gördük.  Tramvay hattının mahalle içinden geçmesi yerine Kandıra Yolu’na paralel terminale kadar götürülmesinin daha sağlıklı olacağını belirttik” ifadelerini kullandı.


Ancak planlamamın yapıldığı ve projeden geri dönülmeyeceği bilgisi verildi diyen Yavuz “Aslında bu toplantı kamuoyunun gazını almak için yapıldı. Fikrimize ihtiyaç duymayacakları ve gelen önerileri dikkate almayacakları bir gerçek. Halkla inatlaşarak değil halkla birlikte çevreye sahip çıkmak her yöneticinin boynunun borcudur” sözleriyle açıklamasını son verdi. 



Kocaeli Gazetesi 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Mustafa Kemal Caddesi’ndeki ağaçları kesmek istemesine bölge halkı engel olmak istedi. Tramvay güzergahındaki ağaçların kesilmemesi için bir kişi ağaca çıkarak kesimi engellemeye çalıştı.


9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tramvay projesi çalışmaları kapsamında Yahya Kaptan Mahallesi Mustafa Kemal Caddesi’nde bulunan ağaçları sökmek için çalışma başlatırken, dün ağaçların sökülmemesi için eylemde bulunan 9 kişi gözaltına alındı. Bugün de ağaçların sökülmesine engel olmak isteyen yaklaşık 20 kişi ile polis arasında arbede yaşandı. Ağaçların çevresinde halka oluşturanlar, “Ağaç katleden tramvay istemiyoruz”, “Ağacıma dokunma” yazılı dövizler taşırken, polis tarafından uzaklaştırıldılar. Mahalle sakinlerinden Atilla Yüceak ise bir ağacın dallarına çıkarak sökülmesine engel olmak istedi. Belediye ekipleri Atilla Yüceak’ın bulunduğu ağaca dokunmazken, budanan ağaçları sökerek kamyona yükledi. Bir ağaç söküm sırasında ortadan ikiye bölünürken, belediye ekiplerinin söküme son vermesiyle eylemciler dağıldılar.



“YETKİLİLERE İNANMIYORUZ!” 


Bölgede ağaç katliamı yapıldığını söyleyen Atilla Yüceak, “Ellerinde yasal bir dayanakları yok. Kararı görelim diyoruz seslerini çıkartmıyorlar. Burada ağaç katliamı, doğa katliamı yapılıyor ve herkes sessiz kalıyor. Bu ağaçların sökülüp başka yere dikileceğini söyleyen belediye yetkililerine inanmıyoruz” dedi.


Belediyenin kimseye danışmadan ağaç katliamı yaptığını söyleyen Nedret Kır ise, “Ellerinde ağaçların sökülmesiyle ilgili bir belge yok, istedikleri gibi burada doğa katliamı yapıyorlar. Bu ağaçları kesme izinleri var mı? Kimden izin aldılar? Kararı gösteremiyorlar. Bizler Yahya Kaptan sakinleri olarak buradan tramvay geçmesini istemiyoruz” diye konuştu.


Sözcü


Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

İZMİT'TE, tramvay projesi güzergahındaki ağaçların sökülmemesi için mücadele sürerken bir kişi ağacın sökülmesini engellemek için dallarına çıktı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tramvay projesi çalışmaları kapsamında Yahya Kaptan Mahallesi'nde bulunan ağaçları sökmek için,çalışma başlatırken, geçtiğimiz günlerde ağaçların sökülmemesi için direnen dokuz kişi gözaltına alındı. Dün yaklaşık 20 kişi ile polis arasında arbede yaşandı. Mahalle sakinlerinden Atilla Yüceak ise bir ağacın dallarına çıkarak sökülmesine engel olmak istedi. Bölgede ağaç katliamı yapıldığını söyleyen Yüceak, "Ellerinde yasal bir dayanakları yok. Burada ağaç katliamı, doğa katliamı yapılıyor ve herkes sessiz kalıyor" dedi. 

Yurt Gazetesi

Geri Dön