Sektör temsilcileri Ankara'nın yatay şehirleşme planını destekliyor!
Hükümetin üzerinde çalıştığı “yatay şehirleşme” planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamalarıyla gündeme yerleşti. Başkent inşaat sektörü temsilcileri planı destekledi.
Modern şehir kurgusunun olmazsa olmazı gökdelenler, kentlerin tarihi görünümlerinde ciddi deformasyonlara neden olunca, hükümet de yatay şehirleşme konusunda çalışmalara başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sıkıntı olmayan yerlerde bizim özgün, yatay mimarimizi kullanmamız lazım" şeklindeki sözlerine sektör temsilcilerinden de destek geldi. İnşaat ve gayrimenkul profesyonelleri "Biz hazırız" dedi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehircilik açısından çok önem arz eden bir konuda önemli açıklamalarda bulunduğunu ifade etti. Tellioğlu, "Yatay şehirleşmenin zamanı geldi ve geçiyor bile. Çünkü mevcut dar alanlarda dikey yapılar şehir altyapılarını zorluyor" diye konuştu.
"DÖNÜŞÜMÜN ROLÜ BÜYÜK"
Başkent Ankara'nın da söz konusu gelişmelerden olumsuz etkilenen şehirler arasında yer aldığını vurgulayan Tellioğlu, "Dar alanda dikey yapılar yerine geniş alanda yatay yapılar alt yapıyı rahatlatarak şehir kalitesi ve konforunu yükseltecektir" dedi. Birçok şehirde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projelerinin de bundan sonraki süreçte farklı değerlendirilebileceğini dile getiren Tellioğlu, "Yataş şehirleşme söz konusu olduğunda kentsel dönüşümün rolü de bir kat daha artmaktadır. Özetle mevcut durum bize şehirleşmenin yatay şehirleşmeye yönelik olması gerektiğini söylemektedir" ifadelerini kullandı.
'ABD'DE ÇOKTAN YATAYA GEÇİLDİ'
Şahika Grup Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Murat Altuntaş: Yüksek katlı konut modası, gelişmiş ülkeler ve ABD'de yerini müstakil, yatay mimariye bıraktı. İnşa edildiğinde çok yüksek ücretlerde satılan konutlarda, artık daha alt gelir düzeyindeki kişiler oturuyor. Yakın zamanda bu durumun Türkiye'de de yaşanabileceğini düşünüyorum. Yatay yapılaşma ve daha az katlı konut projeleri üretmenin de destekçisi olacağız.
'DAHA DÜZENLİ VE SAĞLIKLI OLUR'
Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün: Yatay şehirleşmeye geçilmesi, 'yüzyılın projesi' olarak değerlendirilebilir. Türk insanı yüksek katları benimseyemedi. Bu durum kentlerdeki tarihi görünümlerin arka planda kalmasına neden oldu. Türkiye'nin tarihi dokusunun gelecek nesillere doğru emanet edilmesine katkı sağlayacak yatay şehirleşme, kentleri sağlıklı ve düzenli hale getirecek.
'ECDADIMIZIN İNŞA ETTİĞİ GİBİ...'
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal: Bizim bundan sonra inşa edeceğimiz şehirlerin merkezinde insan olması gerekiyor. Geçmişteki ecdadımızın da inşa ettiği gibi mahalle kültürü olan, insanların kaynaştığı daha diyalog kurabileceğimiz bir şehircilik mentalitesinin oturtulması lazım. Bu şehirler yapılırken master projelerle her şey ince ince düşünülerek şehircilik tasarlanmalı..
'PROJELERDE TERCİHİMİZ YATAY'
BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci: Kentlerin belirli alanlarda sıkışmasının önüne geçilmesi, rahat, ferah yaşanılabilir alanların ortaya çıkarılması yolundaki politikalara tam destek veriyoruz. Biz de yaptığımız birçok projede yatay yapılaşmayı tercih ediyoruz. Ancak mimari yapılar kadar ulaşımdan kanalizasyona kadar altyapı çalışmaları da bir bütün olarak değerlendirilmeli.
Sabah
Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi
Hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı ‘yatay şehirleşme’ hareketine devletin zirvesinden gelen açıklamalar, sektör temsilcilerini de harekete geçirdi.
‘Modern şehir’ kurgusunun olmazsa olmazı olarak benimsenen gökdelenler, kentlerin tarihi görünümlerinde ciddi deformasyonlara neden olunca, hükümet de yatay şehirleşme konusunda çalışmalara başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı”nda söylediği “Alan itibarıyla sınırlı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir. Ama sıkıntı olmayan yerlerde bizim özgün, yatay mimarimizi kullanmamız lazım” sözleriyle destek verdiği harekete gayrimenkul profesyonellerinden ‘Biz hazırız’ karşılığı geldi.
Başta Ankara olmak üzere çok sayıda kentte doğru arsa çözümlemeleri ile yeni yerleşim yerlerinin ortaya çıkmasını sağlayan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, ‘yüzyılın projesi’ olarak tanımladığı yatay şehirleşme hamlesine yönelik tüm çalışmaları yürekten desteklediklerini belirtti.
Türkiye’nin kendine özgü mimarisinin yatay şehirleşme için çok uygun olduğunu vurgulayan Öngün, şunları söyledi:
“Özellikle 1990’lı yıllar sonrası artan dikey yapılaşma, kentlerin görünümlerini iyiden iyiye değiştirdi. Büyükşehirler başta olmak üzere ülkenin çok sayıda kenti metrelerce yükseklikteki konut ve iş merkezlerinin inşa edilmesi, şehir siluetlerinin yenilenmesini sağladı. Ancak Türk insanı yüksek katları benimseyemedi. Bu durum kentlerdeki tarihi görünümlerin de arka planda kalmasına neden oldu. Ama artık Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın attığı adımlar sayesinde bu durum tersine dönmeye başlayacak. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da gönlünden geçen ‘yatay şehirleşme’ hareketi konusunda Onursal Gayrimenkul ve şahsım adına, elimizden geleni yapma konusunda hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye’nin tarihi dokusunun gelecek nesillere doğru emanet edilmesine katkı sağlayacak yatay şehirleşme, kentlerimizin görünümlerinin de daha düzenli ve sağlıklı olmasına yardımcı olacak.”