29 / 04 / 2024

Sektör temsilcilerinden bankalar konutta kredi musluklarını açsın önerisi!

Sektör temsilcilerinden bankalar konutta kredi musluklarını açsın önerisi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce 2 milyon Türk Lirası ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90 kredi kullanım üst sınırını, 5 milyon Türk Lirası ve altındaki konutlar olacak şekilde revize etti.



Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp "BDDK'nın konut kredilerinde aldığı yeni kredilendirme kararının son 1 buçuk senedir durma noktasına gelen konut kredileri için çok doğru bir karar olduğunu söyledi.

Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp enflasyonla hızla yükselen ve ardından da en son 8,5 a inen para piyayası kararındaki faizin yine BDDK tarafından bankalara konut kredisinde de uygulanması gerektiğini belirterek, şu an bir kaç özel bankadan aylık 2 yıllık 25 civarında bir faiz ile bu krediyi alabildiğinizi ama ödemesinin çok yüksek olduğunu söyledi. Şule Alp, bu bankaların belki de bu kredilendirme kararından sonra bu faizleri bile yükseltebileceğini söyleyerek, kamu tarafında ise daha makul yani 1.30-1.50 yani yıllık 15-18 daha makul konut kredisi faiz oranları olmasına rağmen orada da alınabilecek kredi tutarının  maalesef 250-300 bin TL ile sınırlı olduğunu kaydetti.

Burada belki kanun koyucunun veya BDDK nın ortak bir çözüm bularak faizlerde ve kredi tutarında da tüketiciye yada konut kredisi müşterisine erişilebilecek faiz ve limitlerin sağlanması amacıyla bankalarla görüşmesi bir ortak yol bulması gerekeceğini kaydeden kredi limitleri güncel oranlarla artırıldığını fakat uygulanamayan banka kredileriyle karşı karşıya olduğumuzu söyledi.


Geri Dön