23 / 06 / 2024

Sektörden vergi eleştirisi: Gayrimenkulde yeni vergiler çok can yakacak!

Sektörden vergi eleştirisi: Gayrimenkulde yeni vergiler çok can yakacak!

Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, konut sektörüne getirilmesi planlanan yeni vergiler ile ilgili önemli açıklamalar yaparak, bunun can çekişen sektörün ipini çekmek anlamına geldiğini söyledi.



Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can konut sektörüne getirilecek yeni vergiler ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.  

Hamza Can açıklamasında yüksek faiz oranları ve anormal şekilde artan inşaat maliyetleri nedeniyle inşaat sektörünün görülmemiş şekilde daraldığını dile getirerek, "Şimdi de yeni vergilerle sektör bitirilmek istenilmektedir. 6 Şubat tarihindeki depremlerinde Türkiye'nin konut stokunun acilen yenilenmesi gerektiğini ağır bir bedel ödeyerek gördük. Dün yaşamış olduğumuz bu gerçeği unutarak konut maliyetlerini zirveye çıkartmak ve vergileri artırmak hangi mantığa, hangi stratejiye uyar" ifadelerini kullandı.

Sektörden vergi eleştirisi: Gayrimenkulde yeni vergiler çok can yakacak!

SEKTÖR BİTİK DURUMDA


Yeni Mesaj'dan Ahmet Turan Yiğit imzalı habere göre açıklamasında söz konusu mevcut düzenlemeye göre satın alınan konutun 5 sene elde bekletilip 5. seneden sonra satılması durumunda vergi alınmadığını dile getiren  Ankara  Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, "Şimdi evi ne zaman satarsanız satın vergi konulması planlanıyor. Bir konut ilk 5 sene içerisinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Söz konusu bu yeni düzenleme ile 5 sene istisnasının kaldırılması planlanıyor. Bu can çekişen sektörün ipini çekmek anlamı taşır. Siz 2. defa motorlu araç alınıp satılırken noter masraflarının dışında vergi alındığına şahit oldunuz mu? Zaten konut her alınıp satıldığında devlet toplamda tapuda yüzde 4 oranında vergi alıyor. Ne kadar alınıp satılırsa toplamda da o kadar çok vergi toplanıyor. Vergi piramidi oluşuyor. Aslında yapılması gereken 2. el satışlarda tıpkı motorlu araçlarda olduğu gibi verginin tamamen kaldırılmasıdır. Söz konusu bu durum aynı zamanda eskiyen konut stokunun yenilenmesi, depreme karşı tedbir alınması anlamı taşır" ifadelerini kullandı.

Sektörden vergi eleştirisi: Gayrimenkulde yeni vergiler çok can yakacak!

BU ŞARTLARLA KİM KONUT ALIR?


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu taslak düzenleme ile konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağını, bunun yerine ekspertiz raporu isteneceğini dile getiren Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, "Herkes biliyor ki, konut alımında tüm vergileri alıcılar ödüyor. Güncel fiyata geçilmesi halinde konut alana büyük vergi yükü gelecek. Yüksek faiz oranları nedeniyle zaten vatandaş konut alamıyor. Bu durumda ise hiç alamayacak. Verginin yükselmesiyle düşen konut alım satımları vergi oranlarını yükseltseniz bile toplayacağız vergiyi azaltacaktır." ifadelerini kullandı.


Açıklamasında söz konusu bu taslak düzenlemeyle birden fazla konutu olanların 2., 3. ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda emlak vergisi alınmasının öngörüldüğünü dile getiren Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can şunları söyledi: "Bu durumun da sakıncalarına değinelim. İnsanları emeksiz kazanca faize yönlendirmiş olursunuz. Taşrada 2 konutu olan ve toplamda 1 milyon Türk Lirası etmeyen bu konutlardan daha fazla vergi mi alacaksınız. Boğaz'da 200 milyon Türk Lirası bedelli yalısı olandan daha az vergi alacaksınız, ücra köşede bulunan ve toplam değeri 3 milyon Türk Lirası etmeyen üç konuttan fazla vergi alacaksınız. Yine motorlu araçlardan örnek vermek gerekirse, siz 2., 3.araçları olanlardan daha fazla motorlu taşıtlar vergisi mi alıyorsunuz? Bu düzenleme inşaat sektörünü bitirir."

 

Yatırımcılar dikkat! 50 -60 bin lirayla arazi alınacak yapılacak bölgeler

1932'te emlak zengini papazın İstanbul'daki mal varlığı ortaya çıktı! 

Gayrimenkule yeni vergiler sektörü daha kötü hale getirebilir: Kiralar fırlar, ülkeden döviz çıkar! 


Geri Dön