22 / 11 / 2024
fuzul

LEED sertifikalı bina Türkiye'de 9 tane var!

 LEED sertifikalı bina Türkiye'de 9 tane var!

Binaların yeşil bina olabilmesi için enerji tasarruflu olmaları, su ve atık kullanımlarının asgariye indirgenmesi ve havaya karbon emisyonunu en az seviyede salgılamaları gerekiyor




Mehmet Canıtatlı'nın çalışmasına göre, binaya 'yeşil bina' unvanını; yer seçimi, tasarım, inovasyon binada kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım tekniği, atık kullanımıyla ilgili seçici yaklaşımlar veriyor. Dünyadaki bilinen ve kullanılan enerji kaynaklarının belli bir zaman sonrasında tükeneceği herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Ayrıca hızla şehirleşen dünyamızda mevcut yapılar enerji kullanımı ve atık yönetimi açısından verimli değil. Yeşil binalar işte bu noktada önem kazanıyor.


LEED kriterleri


LEED Sertifikası ABD' de çevreye duyarlı yapılar oluşturmak için düzenlenmiş olan bir dizi kriter. Bu kriterler yapıda kullanılan malzemenin üretiminden teminine ve bunun sonucunda çevreye olan etkisine bir dizi puan vererek yapıya sertifika veriyor. Yapılar; Sertifika - 26 - 32 puan, Gümüş - 33 - 38 puan, Altın - 39 - 51 puan, Platin - 52 - 69 puanıyla derecelendiriliyor. Fakat bu derecelendirme sürdürülebilirlik açısından güncelleştiriliyor.


Ünlü yeşil binalar


Türkiye' de LEED Sertifikalı 9 adet yeşil bina bulunuyor. Bunlar Redevco'nun Erzurum ve  Ankara  AVM'leri, TekfenOz'un Levent ofis binası, Siemens'in üretim merkezi, THY Teknik Uçak Motor Bakım Merkezi, Eser Holding binası ve Toyota Onaçta binası, Ümraniye'deki Philips ve Unilever'in bulunduğu katlar yeşil bina olarak sıralanıyor. Türkiyede ayrıca 50'ye yakın yeşil bina da sertifika adayı. Emlak Konut'un gelir paylaşımı ortaklığıyla yapılan İstanbul Ataşehirdeki Varyap Meridian ve Ağaoğlu Andromeda Plus projeleri LEED sertifika adayı. Dünyada ise bilinen yeşil binalar ABD de Seattle Merkez kütüphanesi, Manhattan Hearst Tower, Houston Greenway Plaza, Almanyada OpemTurm ve Project Blue yapılar olarak hizmet veriyor.


Sözcü



Geri Dön