09 / 01 / 2025

Selçuk Avcı: Küresel ısınmayla mücadele kitlesel sürdürülebilirlik bilinciyle mümkün!

Selçuk Avcı: Küresel ısınmayla mücadele kitlesel sürdürülebilirlik bilinciyle mümkün!

Mimar Selçuk Avcı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarla küresel ısınmayla mücadelede mimarların, mühendislerin, şehir plancıların ve devlet yetkililerinin sorumluluklarına dikkat çekerek sürdürülebilirlik bilincini vurguladı...



Sürdürülebilirliği ana eksen olarak ele aldığı mimari projeleriyle tanınan Avcı Architects’in kurucusu ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mimar Selçuk Avcı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarla küresel ısınmayla mücadelede mimarların, mühendislerin, şehir plancıların ve devlet yetkililerinin sorumluluklarına dikkat çekiyor…



Sürdürülebilirliği ana eksen olarak ele aldığı mimari projeleriyle tanınan Avcı Architects’in kurucusu ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mimar Selçuk Avcı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarla küresel ısınmayla mücadelede mimarların, mühendislerin, şehir plancıların ve devlet yetkililerinin sorumluluklarına dikkat çekiyor…


Çalışmalarını Londra, İstanbul ve Ljubljana’daki stüdyolarında sürdüren Avcı Architects kurucusu ve ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mimar Selçuk Avcı, dünya Meteoroloji Ajansı’nın verilerine göre, atmosferdeki karbondioksit oranının endişe verici bir eşiği geçtiği ve insanlık tarihinde kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştığı şu günlerde binaların ve yerleşimlerin karbon salınımının %40’ından sorumlu olduğunu dile getiriyor ve küresel ısınmayla mücadelede mimarlara, mühendislere, şehir plancılarına ve en önemlisi de yönetmelikleri belirleyen devlet yetkililerine büyük sorumluluklar düştüğünü vurguluyor.  


“Gayrımenkul yatırımlarında gelecekteki senaryoları da hesaba katılmalı…”


Bina ve yerleşimlerin çevreye olan etkilerinin salgıladıkları CO2 gazıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda su tüketiminin yaklaşık %12’sinden, atıkların %65’inden ve elektrik tüketiminin de %71’inden sorumlu olduklarını dile getiren Selçuk Avcı, Türkiye’de güncel yapı stoğunun önemli bir kısmını oluşturan gayrımenkul yatırımlarının günümüz şartları ile sınırlı kalmadan, gelecekteki senaryoları da hesaba katarak ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünerek yapılması gerektiğini vurguluyor:


 “Yapılarda sürdürülebilirlik üç ana eksende değerlendirilmeli: Etik, ekolojik ve ekonomik… Sürdürülebilir bir ürünün ortaya çıkması ilk andan itibaren bu üç faktörün sürece dahil edilmesine bağlı. Ekolojik eksenin ne olduğu ve bunu yönlendiren etkenlerin neler olduğu artık yaygın olarak biliniyor. Sürdürülebilirliğin ekonomik boyutunu hayal etmek de zor değil: bir yapıya biçilen ekonomik değer günün şartları ile sınırlı kalmadan gelecek senaryolarını da hesaba katar ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünerek yapılırsa sürdürülebilir olur. Dolayısı ile gayrimenkul yatırımlarının uzun soluklu yatırımlar olduğunu iyi anlamak gerekir.”


“Sürdürülebilirliğin ekonomik boyutunda tarihi yapılar örnek alınmalı…”


Selçuk Avcı bu noktada İstanbul’da işlevini yitirmeden yaşamını sürdüren tarihi yapılardan önemli dersler çıkarılması gerektiğini şöyle vurguluyor:  


“Örneğin, günümüzde işlevlerini yitirmemiş pek çok tarihi yapı mevcut. Tarihi yapılar hayatları boyunca tadilatlardan geçerek bugüne kadar kullanılıyor ve muhtemelen daha yıllarca kullanılma potansiyeli taşıyorlar. Bu demektir ki, o zamanın yatırımcıları, mimarları ve inşaatçıları büyük ihtimalle dönemin daha uzun vadeli kalite anlayışına uygun olarak yaptıkları bu yapılar bugünün koşullarına da ayak uyduruyor. Bu kararların en önemlileri yapıların bir yandan estetiği, öte yandan da esneklikleri ile ilgili. Dolayısıyla sürdürülebilirliğin ekonomik boyutundan bahsederken sadece harcanan paranın miktarından bahsetmemek gerekiyor. “


“Yapılarda sürdürülebilirlik sadece geçici bir 'trend' değil, kaçınılmaz bir sonuç…”


Sürdürülebilirliğin etik boyutunun ise bir yapının kent yaşamına, sahiplerine ve kullanıcılarına yaşam döngüsü boyunca sağlayacağı sosyolojik ve psikolojik etkenler olduğunu dile getiren Mimar Selçuk Avcı sürdürülebilirliğin birçok kişi tarafından güncel ve geçici bir moda ya da trend olarak algılanmasını tehlikeli buluyor:


“Sürdürülebilirliği geçici bir trend olarak algılayan mimar ve mühendisler olduğunu biliyoruz. Bu algı ne yazık ki işverenleri de yanlış yönlendiriyor. Sürdürülebilir düşünce tarzı tabii ki bir trend değil, kaçınılmaz bir sonuç. Bununla bu gün başa çıkamazsak yarın, artık çok geç olsa bile, mecburen başa çıkmamız gerekecek. Bu kitlesel eğitimimiz ve anlayışımızla ilgili bir şey.”


SELÇUK AVCI KİMDİR?


1961 yılında doğan Selçuk Avcı , AVCIARCHITECTS’in kurucusu, Londra ve İstanbul’da yerleşik olan URBANISTA Gayrımenkul Danışmanlık Şirketi’nin kurucu ortağı ve ÇEDBİK Yönetim Kurumu Başkan Yardımcısı’dır. 1989 yılında kendisine ait ilk özel şirketi Londra’da AVCI JURCA ARCHITECTS adı altında kurdu ve sonrasında İstanbul, Budapeşte ve Belgrad’da yerleşik olan multidisipliner bir tasarım öncüsü stüdyoya dönüştürdü. Konut sektörü, ticari sektör, ofisler, perakende, sanat, spor, hava alanı tasarımı, sağlık hizmetleri ve yüksek eğitim kurumları alanlarına yönelik çok çeşitli programların tasarım ve idaresinde birçok kişisel deneyime sahiptir.


Yürüttüğü uygulamalar uluslararası ve ulusal sayısız ödül kazanmış ve çalışmaları birçok dergide yayınlanmıştır. Bunlardan en dikkate değer olanı şirketi AVCI ARCHITECTS’in “İngiltere’nin 50 En İyi Genç Şirketi Rehberi”nde yer almasıdır. AVCI’nın tasarım direktörü olarak 1989 yılında Avrupa Birliği Enerji Tasarruflu Mimari Yarışmasında ilk ödülünü kazanmış ve ECD Mimarlık’ta tasarım direktörü iken yaptığı projeler ile 1998 yılında RIBA Bölgesel Ödülü’nü almıştır. AVCI tarafından projelendirilen Ankara’daki Türkiye Müteahhitler Birliği Binası Londra’da Building Magazine tarafından “En İyi Uluslararası Proje” seçilmiş ve sürdürülebilirlik nitelikleriyle LEED Platinum Sertifikası almaya hak kazanmıştır.




Geri Dön