02 / 05 / 2024

Selçuk Başak: Konut faiz oranları düşürülmeli!

Selçuk Başak: Konut faiz oranları düşürülmeli!

Sakarya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Selçuk Başak, 1 Kasım seçim sonuçlarının gayrimenkul piyasasına olası yansımaları ve beklentilerini değerlendirdi.



Sakarya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Selçuk Başak, 1 Kasım seçim sonuçlarının gayrimenkul piyasasına olası yansımaları ve beklentilerini değerlendirdi. 


İSTİKRAR ŞART 

Bankaların vatandaşlara sunduğu konut kredilerindeki faiz oranlarını düşürmeye çağıran Başak, gayrimenkul sektörünün ekonomi ile iç içe olduğunu dile getirdi. Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kazanç sağlaması için istikrara ihtiyacı olduğunu kaydeden Başak, "Gayrimenkul sektörü ekonomi ile iç içe olan bir sektör. Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kazanç sağlaması ve halkın alım gücünün olabilmesi için, istikrara ihtiyacı var. Son 6 ay içerisinde özellikle de döviz ve altında yaşanan artış inşaat sektörünü çok olumsuz yönde etkiledi. Bu ekonomik kayıp bizim sektörümüzün üzene bir kara bulut gibi çökmüştü.


DÜŞÜŞ YAŞANDI

Seçimden hemen sonra döviz ve altında düşüş yaşanmaya başladı diyen Başak "Bizim sektörümüzde de yatırım yapacak olan insanların beklentisi de aynı düşüşün bankaların konut kredileri üzerindeki faizlerini düşürmeleridir. 2 yıl önce 0,67'lerde olan konut faiz oranları şuanda 1,25 lerde dolaşıyor. Seçimden sonra bankalar tekrar değerlendirmelerini, anında yapmaya başladılar. Bu oranların düşmesi ile vatandaşını lafımızın gayrimenkullere yatırım yapmasını bekliyoruz, tıkrar olduğu sürece de insanlar alışverişlerini ve borçlanmalannı kendilerine göre yapabilecekler dedi. 


TALEP ARTAR 

"Ekonomik çark içerisinde inşaat sektörü çok önemli bir pay sahibi" diyen Başak, şunları kaydetti:" istikrar olduğu sürece bu çark sağlıklı şekilde dönebilecek. Bu da 5-6 ayı bulabilir. Geçtiğimiz dönem inşaat girdilerinde büyük artış olmuşıitu. Biz bunu konut fiyatlarına yansıtamamıştık. Sektörün bir hızlanmaya doğru gideceğini görüyoruz. Üretim çok ama tüketim yoktu. Geçen dönemde konut satışlarında yüzde 25'lik bir daralma yaşamıştık. Sektörde bir hareketlilik yaşanırsa talep de artacaktır. Bu da fiyatlarda bir artış gösterebilir.


Emel Çamur/Sakarya Halk Gazetesi


Geri Dön