03 / 05 / 2024

Selçuk-Efes Havaalanı ’na kaçak pist mi yapılıyor?

Selçuk-Efes Havaalanı ’na kaçak pist mi yapılıyor?

Selçuk-Efes Havaalanı’nda bir süre önce çalışma başlatıldı, birinci derece SİT alanındaki Selçuk-Efes Havaalanı ’nda yapımı süren ikinci pist, hangar ve depoların gerekli izin ve ruhsatlarının olmadığı ileri sürüldü




İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki, birinci derece SİT alanındaki Selçuk-Efes Havaalanı’nda yapımı süren ikinci pist, hangar ve depoların gerekli izin ve ruhsatlarının olmadığı öne sürüldü. Selçuk Müze Müdürlüğü ve Belediyesi çalışmaların izinsiz olduğunu, yüklenici firma yetkilileri ise sözlü izin aldıklarını iddia etti.


Selçuk-Efes Havaalanı’na ikinci pisti ile çelik konstrüksiyonlardan hangar ve depo yapılması için biri süre önce çalışma başlatıldı. Dozer ve kepçelerle yapılan çalışmalar havaalanının bulunduğu bölgenin Efes Antik Kenti Koruma Bölgesi sınırlarında olması nedeniyle tepkilere neden oldu. Bölgenin 1’inci derece koruma bölgesi olması nedeniyle, çiftçiler tarlalarını süremeyip, evlerinin iç ve dış cephelerini boyatamazken, havaalanına ikinci pist yapılması ortalığı karıştırdı. Selçuk Müze Müdürlüğü ile Selçuk Belediyesi yetkilileri bu konuda kendilerine herhangi bir talebin gelmediğini ileri sürdü. Çalışmalarla ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından verilen bir iznin olmadığı öne sürüldü.


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için son yıllarda yoğun çaba harcanan Efes Antik Kenti’nin ünlü antik tiyatro ve mermerli liman yoluna 250 metre uzaklığındaki pist ve depo inşaatı çalışmalarını yürüten yüklenici firma yetkilileri iznin sözlü olarak alındığını öne sürdü.


Efes Antik Kenti Koruma Alanı içinde bulunan Tusan Motel ve Restoran’ın sahibi Ali Rıza Arın, şöyle dedi: “Tusan Motel devletin özel izni ve teşviki ile yapılan tesislerin biri. Hiçbir ilave inşaat talebi, değişiklik istemeden sadece artık eskiyen iç mekân mobilyalarımızı yenilemek istedik. Anıtlar Kurulu izin vermedi. Burasının 1. derece Koruma Alanı’nda olduğunu söylediler. Ancak 100 metre ilerimizdeki havaalanında kepçe, dozerler harıl harıl çalışıyor. Vatandaşa boya- badana yasak, devlete dozer- kepçe serbest” diyerek tepki gösterdi.



Taraf


Geri Dön