24 / 12 / 2024

Seramik sektöründe verimlilik artıyor!

Seramik sektöründe verimlilik artıyor!

Avrupa'daki krizin Türk markaları için fırsat olduğunu belirten Seranit İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, "5 yıl önce kalitesine rağmen markalarımızın Avrupa'da itibarı yoktu. Artık biliniyoruz, saygı görüyoruz" dedi...



Ece Ceylan Baba mimar, öğretim üyesi ve Seranit'in İcra Kurulu Başkan Yardımcısı. Seramik sektörünün büyük oyuncuları son dönemde Türkiye dışında da kendilerini kanıtladı. Seranit de bu markalardan biri. Başta İtalya ve İspanya olmak üzere 164 ülkede Seranit markası var. 4 şirketten oluşan Seranit'in hedeflerini, sektörün durumunu konuştuk. 

Enerji maliyeti zorluyor Sohbete geçmeden önce genç yönetici Ece Ceylan Baba'yı anlatmak isterim. Ece Ceylan Baba, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'ni birincilikle bitirmiş. 

Yeditepe Üniversitesi'nde master yaptıktan sonra Hollanda ve İsveç'te 'Kentsel Planlama ve kentlinin tasarıma dahil olma süreçleri' üzerine okumuş. Eşi ile birlikte kurdukları mimarlık ofislerinde Seranit için tasarım yaparak başlayan süreç, Ece Ceylan Baba'yı Seranit'te profesyonel yöneticiliğe taşımış. Halen Bahçeşehiı* Üniversitesi'nde ders veriyor, aynı zamanda Seranit'in İcra Kurulu Başkan Yardımcısı. 

¦ Porselen karo üretiminde Türkiye önemli bir ülke. Seranit de önemli bir oyuncu. Nedir üretim kapasitesi? 

Seranit, 2002 yılında Sinpaş tarafından satın alındığında ortalama 1.5 milyon metrekare karo üretiyordu. Şimdi Seranit 18.5 milyon metrekare üretim yapıyor. 

Türkiye'nin toplam üretimi 160 milyon metrekare. Bizim için öncü olduğumuz şeyler çok önemli. 

Üretim teknolojisine yaptığımız yatırım, kalitemiz ve ürün tasarıma verdiğimiz önemle ayrışıyoruz. 

Üretim hacmimizi yükseltmekten çok standartlarımızı yukarı çekmeye çalışıyoruz. Olmayan yeni ürünleri çıkarmaya çalışıyoruz. 

Porselen karo çok teknik. Serra Seramik de bildiğiniz gibi gelişen özel bir markamız. Serra'da da yaptığımız birçok üründe öncüyüz. 

 İspanya ve İtalya bu alanda Dünyanın en iyi markaları mağazalarında kullanıyor dünyanın öncüleri. Siz bu iki ülkede de iddialısınız. Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz sizi nasıl etkiledi? 

Seramik sektörü için bu kriz Avrupa'da fırsatlar doğuruyor mu? 

5 yıl öncesine gidersek Avrupa'da Türk markası olmak kolay değildi. İtibar algısıyla ilgili bir durum bu. Hep kaliteliydik ama itibarı yoktu Türk markalarının. Bu yalnızca seramik sektörü için değil tekstil için de diğer sektörler için de geçerli. Ancak son 5 yıldır itibarımız davar. Biliniyoruz, saygı görüyoruz. 

Artık Seranit Avrupa'da çok iyi biliniyor ve bunun da arkası geliyor. 

¦ Sektörün en büyük sorunu enerji maliyetleri olmalı. Büyümekten söz ederken elektrik ve doğalga= zla ilgili öngörülerde bulunmadan stratejik plan yapmanız zor gibi... 

Ne yazık ki öyle. Türkiye'de enerji büyük sorun. Bu da bizi her anlamda çok etkiliyor. Rekabet gücümüzü etkiliyor. Doğalgaz ve elektrik kullanıyoruz. Fırınlar doğalgazla çalışıyor, ürün karıştırıcılar ve pressler elektrikle çalışıyor. 

Boşluğu doldurmalıyız 

¦ Rakam verebüir misiniz? 

Elektrik ya da doğalgazm yükü ne kadar size? 

40'a 40,60'a 60 bir karonun maliyetinin yüzde 37'si enerji gideri. Satış, kâr, dağıtım yok. Bu rakam gerçekten korkunç. 

Avrupa'nın 2 katı, Çin'in 10 katı. Bu da rekabeti etkiliyor. Elektrik zammı sürekli gündemde. Ani kararlar alınıyor. Bunlar da bizi olumsuz etkiliyor. 

¦ İtalya ve İspanya'da atak yaptınız bunlara rağmen... 

Daha iyi de olabiliriz. Bunu da tüm sektör adına söylüyorum. 

Avrupa'da çok büyük daralma var. 

Çok ciddi anlamda durdular. 

Burada Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. 

İspanya'da büyük çöküş var. Türk oyuncular için virajda olduğumuzu söyleyebilirim. Devlet biraz önümüzü açsa, enerji maliyetleri, tesisi maliyetleriyle ilgili seramik sektörünün önü açılsa Türkiye bu alanda çok ilerler. Avrupa'daki boşluğu doldurmalıyız. Marka gücümüz artıyor. Çin ve Uzakdoğu markalarıyla rekabet etmemiz imkansız. Ucuz maliyet konusunda aramızda kapanamayacak bir fark var. Ama kalite ve tasarımla çok ilerdeyiz. Avrupa, Amerika, Kanada hedefimiz olmalı. 

¦ Cironuz 309 milyon lira 2012'de. Bu yıl beklentiniz? 

Ciro beklentimiz 400 milyon lira. 

¦ Kaç satış noktası var Seranit'in? 

Türkiye'de 200'ün üzerinde satış noktamız var. 

¦ Yurtdışında ne kadar? 

Dünyada 800 satış noktamız var. 

¦ Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? 

164 ülkedeyiz. En çok Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. Avrupa'da daha çok Kuzey Avrupa ülkeleri, ispanya ve İtalya'ya ihracatımız var. 

¦ Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? 

¦ Sektör nasıl etkileniyor kentsel dönüşümden? 

Uzun yıllardır bu konu üzerine yazıyorum ve çalışıyorum. Kentliye danışılmadan kent de dönüşmemeli. Ben Levent bölgesinde bir çalışma yaptım. Eski Leventliler 1950'den beri orada olanlar hayatlarının nasıl değiştiğini anlattılar. Oralara yapılan kuleler oradaki hayatı tamamen değiştirdi. 

Üretimimiz yüzde 37'si ihracata ayrılıyor. Biz bu payı koruyacağız çünkü iç pazar da büyüyor. 

¦ Seranit'i tercih eden markalar var mı? Sizlerin dünyaya açılımı bi= raz da bazı markaların vazgeçilmez markası olabilmekten geçiyor diye düşünüyorum... 

Var ve bundan da gurur duyuyoruz. Örneğin Lacoste, Zara mağazaları, Imaginarium'un dünyadaki tüm mağazaları, Armani mağazalarını biz yapıyoruz. Roma Havalimanı'na indiğinizde Avrupa'nın en büyük seramik karo shovvroomu vardır, orada Seranit'i görürsünüz. 

İstanbul çok ciddi bir cazibe merkezi. Dünyada gerginlik var, tüm olanlara rağmen İstanbul çok göz önünde ve değerli. Bence biraz daha temkinli gidilmeli. Ölçeksizlik sorunu var. Tükete tükete nereye varacağız? Çok AVM ve birbirine benzeyen binalar yapıldı. Yaşam alanları daha özenle yapılmalı. Yerel sesler dinlenmeli. Çok merkeziyetçi yaklaşılıyor. 

Kentliye sorulmadan kent dönüşmemeli m VİTRAY YAPIYORUM Vitray yaparım, gece geç saatlerde yapıyorum, bana çok iyi geliyor. Sosyal bir insanım, iş wdışında kendini eve kapatan bir insan değilim. 

¦ İş dışında neler yaparsınız? 

3.5 yaşında bir kızım var. Onunla u zaman geçiriyorum. 

Pilates yapıyorum ve piyano çalıyorum. 


Vatan/Elif Ergu


Geri Dön