03 / 08 / 2024

Seveso Direktifi'nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi!

Seveso Direktifi'nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi!

Büyük endüstriyel kaza risklerinin önlenmesi ve azaltılması (BEKRA) için uygulanacak yöntemler ile bilgi ve deneyim paylaşımı için uluslararası düzeyde ilgili paydaş gruplar ile geniş çaplı bir çalışmaya ihtiyaç duyuldu.



Avrupa Birliğinde (AB) büyük endüstriyel kazalar konusu İtalya’nın Seveso kasabasında meydana gelen kazadan sonra 1980’lerden itibaren ele alınmaya başlanmış ve daha sonraki yıllarda meydana gelen kazalardan dolayı konuyla ilgili mevcut olan mevzuat geliştirilmişti.


-AB direktifiyle uyumlu yönetmelik hazırlandı ve yönetmelik kapsamına giren tesislerin envanteri oluşturuldu

Ülkemizde de yaşanan kazalar sonucunda konuyla ilgili bir an evvel tedbirler alınması gerekliliği ortaya çıkmış, bu nedenle Bakanlık olarak AB direktifiyle uyumlu bir yönetmelik yayımlandı. Ardından büyük endüstriyel kaza riskine sahip tesislerin belirlenmesi amacıyla bildirim sistemi oluşturularak yönetmelik kapsamına giren tesisler tespit edildi ve envanter oluşturuldu.


-Bakanlık tarafından Uygulama Teknik Yardım Projesi yürütüldü

Büyük endüstriyel kaza risklerinin önlenmesi ve azaltılması (BEKRA) için uygulanacak yöntemler ile bilgi ve deneyim paylaşımı için uluslararası düzeyde ilgili paydaş gruplar ile geniş çaplı bir çalışmaya ihtiyaç duyuldu. Bu doğrultuda, büyük endüstriyel kaza risklerinin önlenmesi ve azaltılması mevzuatını uygulayan merkezi ve yerel kurumların kurumsal ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi yürütüldü.


-Halkın ve sanayicinin duyarlılığı artırılması için çalışmalar gerçekleştirildi

2,7 milyon Euro bütçeli proje 16 Kasım 2012 tarihinde başladı ve 2 yıl boyunca devam etti.  Proje kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına, Belediyelere, Sanayi ve Ticaret Odalarına, STK’lara gerekli tüm teknik eğitimler verilerek pilot bölge çalışması ile mevcut yönetmelik tüm maddeleri ile bir sanayi tesisine uygulandı. Halkın ve sanayicinin konuyla ilgili duyarlılığının arttırılması için çalışmalar gerçekleştirildi.


13 Kasım 2014 tarihinde projenin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda proje çıktıları ele alınarak, projeyle kazanılmış birikimin bundan sonraki çalışmalarda kullanılması gerekliliği vurgulandı.



Geri Dön