16 / 06 / 2024

SGK aylıklarında zaman aşımına dikkat edin!

SGK aylıklarında zaman aşımına dikkat edin!

SGK süresinde alınmayan aylık ve gelirler için genel olarak 5 senelik zaman aşımı uygulandığı kaydedildi. Buna göre, sigortalılar ve hak sahipleri, talepte bulundukları tarihten sonra beş sene geriye dönük aylık ve gelirlerini alabiliyor.



Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) aylık ve gelirler için zaman aşımı kuralları yer alıyor. Bunalr, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malullüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların 5 sene içinde istenmeyen kısmı zaman aşımına uğradığı kaydedildi. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) aylık ve gelirler için zaman aşımı uygulanıyor. İş kazası, meslek hastalığı, vazife malullüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların beş yıl içinde istenmeyen kısmı zaman aşımına uğruyor. Beş yıl içinde başvuru yapılmayan bazı ödemeleri alma hakkı ise ortadan kalkar. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, SGK'da gelir ve aylıklara uygulanan zaman aşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin merak edilen tüm detaylar.

SGK aylıklarında zaman aşımına dikkat edin!

GELİR VE AYLIK BAĞLAMA İŞLEMLERİNDE ZAMAN AŞIMI

Kanunda aksine hüküm bulunmayan durumlarda iş kazası, meslek hastalığı ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren 5 sene içerisinde istenmeyen kısmı zaman aşımına uğramaktadır. Zaman aşımına uğrayan sürenin tespitinde sigortalının kendisi ve hak sahiplerinin talep tarihlerinden geriye doğru gidilerek 5 seneye kadar olan bölüm ödenir, 5 seneyi aşan süreye ilişkin gelir ve aylıklar ödenmez.

BAĞLANMIŞ AMA ZAMANINDA ALINMAYAN GELİR VE AYLIKLAR

2008 öncesi SSK ve BAĞ-KUR’lularda gelir ve aylığını beş yıl içinde almayanlara ödeme yapılmıyordu. 2008 sonrasında ise bu konuda bir zaman aşımı uygulanmıyor. Bu nedenle 4/1-a ve 4/1-b kapsamındakiler açısından alınmayan gelir ve aylığın sonradan talep edilmesi halinde tüm gelir ve aylıklar ödenmektedir. Bağlanmış bulunan gelir ve aylığını aralıksız 12 ay boyunca tahsil etmeyen, bankadan çekmeyenlerin gelir ve aylıkları durdurulur. Ancak, durdurulmuş olması kesildiği anlamına gelmez. SGK, şahsın gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğini araştırdıktan sonra şartları sağlıyorsa ödemeye tekrar devam eder.

SGK, Ankara, Yalova, Sakarya'da arsa, arazi ve bina satıyor! 420 bin TL'den başlayan fiyatlarla...

SGK, İstanbul'da 10 gayrimenkul satıyor: En pahalısı Sarıyer'deki 185 milyon TL'lik arsa oldu! 

Bayram ikramiyelerinin yatırılacağı tarih belli oldu!

SGK Başuzmanından kiracı tepkisi: Ev sahiplerinin anlattıkları inanılır gibi değil! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön