14 / 05 / 2024

SGK’dan bayram öncesi flaş açıklama! EYT’den emekli olamayanların hesabına para yatacak!

SGK’dan bayram öncesi flaş açıklama! EYT’den emekli olamayanların hesabına para yatacak!

EYT’den emekli olamayan vatandaşlara prim iadesi yapılacak. EYT dışında kalan vatandaşlar için SGK’dan açıklama geldi. Emekli olamayan vatandaşlara toplu prim iadesi imkanı doğdu.



TOPLU PARA İADESİ İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

SSK’lı ve Bağ-Kur'lu yurttaşların toplu para alabilmesi için sigortalı çalışmaması ya da kendi işinde çalışması gerekiyor. Bunun yanı sıra, emekli aylığı bağlanma koşullarını sağlayamamış olması şart.

EMEKLİ OLAMAYAN KİŞİ PRİMLERİNİ NASIL GERİ ALIR?

Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayan yurttaşlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunduklarında ödedikleri prim tutarlarını topluca alabiliyor.

SGK’dan bayram öncesi flaş açıklama! EYT’den emekli olamayanların hesabına para yatacak!

HANGİ PRİMLER İADE EDİLİYOR?

4A'lı yurttaşlar yani SSK'lılar için 2008 senesinden önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008 senesinden sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. 4B'li yurttaşlara yani Bağ-Kur'lulara ise tarih ayrımı yapmaksızın ödedikleri tüm primler iade ediliyor.

Söz konusu primler yalnızca malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan meydana geliyor. Sigortalı çalışanın, varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılık toptan ödemelerine ekleniyor ama kısa vadeli sigorta kollarıyla gss primleri toptan ödeme yoluyla ödeme yapılmıyor.

Kira sözleşmelerinde devrim gibi bir dönem başlıyor! Sistem baştan aşağı değişiyor!

EYT, Bağ-Kur ve SSK’lının maaş ve ikramiye takvimi tek tek belli oldu! İşte en güncel maaş takvimi!

Emekli ve memur maaş tablosu baştan aşağı değişti! Temmuz zammıyla emekli ve memur maaşı ne kadar olacak?


Geri Dön