27 / 04 / 2024

SGK’dan gelen peş peşe açıklamalar herkesi korkuttu! Hizmet dökümünüzdeki 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor?

SGK’dan gelen peş peşe açıklamalar herkesi korkuttu! Hizmet dökümünüzdeki 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor?

SGK’dan gelen açıklamalar bu süreçte sıkı takibe alındı. Eğer bu harfler e-Devlet'te varsa emeklilik süreleri uzamaya başlıyor. Hemen e-Devlet’ten kontrol etmeniz istendi.



Sahte işyerleri üzerinden sigortalı göstermek vaadiyle para toplayan ve insanları kandıran dolandırıcılar bulunuyor. Eğer dikkat edilmezse maaşınız kesilebiliyor. Özellikle EYT başvurusu yapanlarla ilgili açıklamalar yapıldı.

SGK’ya tabi olarak çalışmaya başlayan pek çok kişi bir süre çalıştıktan sonra ne zaman emekli olacağını araştırıyor. Erken emekliliğin yollarını arayan vatandaşlar kimi zaman, olması gerekenden daha geç emekli olabiliyor. Kayıt dışı olarak çalışılan süre emeklilik tarihinin gecikmesine sebep oluyor. Bu nedenle insanlar sahte sigortalılık ile ilgili SGK tarafından sıklıkla uyarılıyor.

TAZMİNAT HAKKI YOK

Kayıt dışı olarak çalışan vatandaşlar geç emeklilik dışında pek çok hak kaybına da uğruyor. Ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanamayan sigortasız çalışan vatandaşlar, işten çıkartılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatı alamıyor, işsizlik aylığı başvurusunda bulunamıyor.

SGK'lı çalışan tüm vatandaşların sahip olduğu senelik izin ve rapor hakkı kayıt dışı olarak çalışanlar için bulunmuyor.

SGK’dan gelen peş peşe açıklamalar herkesi korkuttu! Hizmet dökümünüzdeki S,Ş,K harfleri ne anlama geliyor?

EMEKLİLİK SÜRESİ UZUYOR

Sigortasız çalışan vatandaşların en büyük dezavantajlarından biri ise emeklilik sürecini etkilemesi. Emeklilik süresi kayıt dışı şeklinde çalışılan süre kadar uzuyor.

Hayatının belli bir döneminde SGK’ya bağlı olmadan çalışanlar çalıştıkları süre kadar daha geç emekli olabiliyorlar.

Tüm hak kayıplarına karşın iş arayışındaki kişiler istedikleri şartlarda iş bulamamaları durumunda kendilerine sunulan koşulları kabul etmek zorunda kalabiliyor.

Çalışan vatandaşlar bilerek sigortasız çalışmayı kabul edebiliyor.

Bunun haricinde İşverenler, işçiler veya kendi işini yapanlar vergi, sigorta primi gibi mali yükümlülüklerden kaçınmak, bürokratik işlemlerden kurtulmak amacıyla de kayıt dışı istihdama yönelebiliyor.

Peki, kayıt dışı istihdam tam olarak neyi ifade ediyor? Kişiler ya da kurumlar neden kayıt dışı istihdam yöneliyor? İşte detaylar...


Geri Dön