22 / 12 / 2024

SGK’dan gelen peş peşe açıklamalar herkesi korkuttu! Hizmet dökümünüzdeki 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor?

SGK’dan gelen peş peşe açıklamalar herkesi korkuttu! Hizmet dökümünüzdeki 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor?

SGK’dan gelen açıklamalar bu süreçte sıkı takibe alındı. Eğer bu harfler e-Devlet'te varsa emeklilik süreleri uzamaya başlıyor. Hemen e-Devlet’ten kontrol etmeniz istendi.



Kayıt dışı istihdamı, sosyal güvenlik bakımından niteliği itibariyle yasal işlerde çalışarak istihdama katılan kişilerin, çalışmalarının gün veya ücret olarak söz konusu kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesidir.

Şirketler rekabet gücünü arttırma için firmalar maliyetlerini düşürme yoluna gitmişlerdir. Ayrıca, bu yönde de kayıt dışı ekonomiye ve onun bir yansıması olan kayıt dışı istihdama yönelmişlerdir.

Rekabet gücünün yanında işgücü piyasasında da bazı değişmeler olmuş ve farklı esnek çalışma biçimleri ortaya çıkmıştır.

SGK’dan gelen peş peşe açıklamalar herkesi korkuttu! Hizmet dökümünüzdeki S,Ş,K harfleri ne anlama geliyor?

Bunların haricinde enflasyon gibi ekonomi değişmeler, kayıt dışı istihdamı tetikleyen başka nedenlerdir.

Devlet tarafından sağlanan desteklerden yararlanmak amacıyla kayıt dışına yönelen kişi sosyal güvencesiz olarak çalıştığı için, çalışanların sahip olduğu birçok hakka sahip değil. Bu hak kayıpları şöyle sıralanıyor;

Vatandaşların yeterli sağlık yardımı alamamalarından dolayı hastalık vakalarının artması,

Sağlıksız bir toplumun oluşması,

İş kazası veya meslek hastalığı, analık hallerinde hak ve yardımlardan faydalanamamaları,

Kısa vadede yeterli sağlık yardımı alamamaları nedeniyle hastalık vakalarının artış göstermesi ve uzun vadede de, daha doğrusu, çalışamaz hale gelindiğinde emekli aylığı alınamadığından fakirliğin ortaya çıkması,

Vatandaşların uzun vadede emekli olamaması ve ölüm halinde eş ve çocuklara aylık bağlanamamasıdır.

Kendi isteği ve bilgisi dışında sigortasız çalışanlar nasıl bir yol izlemeli? Çalışan vatandaşlar sigorta durumlarını, primlerinin eksik yatırılıp yatırılmadığını e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde sorgulayabilirler.

K, S, Ş HARFLERİNE DİKKAT

İşverenler çalışan vatandaşlardan habersiz olarak da sahte sigortalılık başlatabiliyor.

Çalışan vatandaşların sigorta dökümünden bilgilerini kontrol etmesi büyük önem taşıyor. Sigorta kodunda K, S ve Ş kodu şüpheli sigorta kodları şeklinde görülüyor.

Çalışan vatandaşların e-Devlet sistemi üzerinden sigorta dökümlerini incelemeleri şüpheli kod var ise SGK’ya ihbarda bulunmaları gerekiyor.

  • K Kodu her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine karşın SGK'nın gönderdiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini ödemeyen veya cüzi tutarda ödeyen işyerlerini temsil ediyor.

  • S Kodu sahte iş yerlerinde geçen hizmet süreleri ile reelde herhangi bir iş yerindeki "fiili çalışma olmadan sahte sigortalılık bildiriminin" olabileceği fiili çalışmaya dayanmayan ve kuvvetle muhtemel sigortalılık sürelerinin iptal edilmesi sonucunu doğuran bir kod olarak biliniyor.

  • Ş Kodu ise şüpheli iş yerlerinde geçen ve sigortalılık bildirimi yapılan iş yerleri üzerindeki kod olmakla beraber, bu kod ile bildirilen sigortalılık döneminin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı üzerinde şüpheler olması sebebiyle, bu kod ile bildirilen hizmet süreleri çoğu zaman iptal ediliyor.

İŞKUR’dan son dakika açıklaması! 3.933 işçi alımı yapılacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli!

Emeklilerin zamlı maaş tablosu baştan aşağı değişti! Son güncel maaş tablosu için hemen bakın!

BİM’de 5 kg yoğurt 97.50 TL’ye, sucuk 59.50 TL’ye, süt 14.75 TL’ye düştü! 21 Mart 2023 fiyat listesi


Geri Dön