26 / 05 / 2024

Siemens enerji verimliliğine katkıda bulunuyor!

Siemens enerji verimliliğine katkıda bulunuyor!

Siemens , endüstriyel tesislerden enerji santrallerine, akıllı binalardan çevre dostu üretim tesislerine kadar her alanda sunduğu enerji verimliliği çözümleri ile sürdürülebilir bir dünyaya giden rotayı çiziyor.




Siemens, endüstriyel tesislerden enerji santrallerine, akıllı binalardan çevre dostu üretim tesislerine kadar her alanda sunduğu enerji verimliliği çözümleriyle sürdürülebilir bir dünyaya giden rotayı çiziyor. 


2016'da Türkiye'deki 160. yılını kutlayacak olan Siemens, bugüne kadar gerçekleşen yatırımlardaki rolüyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Türkiye'nin ilk elektrik santrali olan Silahtarağa Elektrik Santrali'nden ilk elektrikli tramvaylara kadar pek çok projeye imza atan Siemens, bugüne kadar üstlendiği yüzlerce projeyle enerji verimliliğine katkıda bulundu. 


Sunduğu ürün ve çözümlerle dünyanın en büyük çevre dostu ürün portföyüne sahip olan Siemens'in sunduğu çözümler oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Enerji tüketiminde ilk sırayı elinde tutan endüstri sektörüne yönelik olarak, bu tesislerde kullanılan elektrik motorlarım yüksek verimli motorlarla yenileyen Siemens'in Endüstri Servis Bölümü, gerçekleştirdiği bakım hizmetleriyle yüzde 80'i bulan oranlarda tasarruf sağlayabiliyor. 


Yüzde 80'e ulaşan enerji verimliliği artışıyla rekabette avantaj sağlayın Siemens Endüstri Servis'in hizmetportföyünde bulunan Enerji Sağlık Taraması, uygulandığı tesisleri hem ülke içindeki hem de yurtdışındaki benzer tesislere karşı durumunu tespit ederek, iyileştirilebilecek noktaları ortaya çıkarıyor. Aynı bölüm tarafından sunulan bakım hizmederi ise, tesislerde toz ve kir nedeniyle zarar gören elektronik ekipmanların, tesise girdiği ilk günkü gibi yeni kalmasını sağlıyor. Tutulan istatistikler, bu hizmet sayesinde, arıza sayısının ve yedek parça kullanımının 10'dan l'e kadar indirildiğini gösteriyor. Siemens Endüstri Servis'in bir diğer çözümü olan Motor Bakım Programı ise, bir tesisin enerji tüketiminde yüzde 70'lik paya sahip olan motorların sorunsuz çalışmasını sağlıyor. 

Siemens'in, Edirne'den Kars'a kadar ülke genelinde 120'den fazla tesiste verdiği bakım hizmetleriyle, motorlarm duruş sayısında yaşanan azalma ise yüzde 30'u buluyor. Siemens Enerji Verimliliği çözümlerinde fayda sağlayan bir diğer ürün ailesini ise SINAMICS hız kontrol sistemleri oluşturuyor. Bu ürünler, motorlarm ihtiyaç duyulmadığı anlarda devir hızlarım düşürerek verimliliklerini artırıyor. 

Enerji tesislerinde verimlilik rekoru sağlayan ürünlerle tanışın Enerji üretim tesislerine sunduğu buhar ve gaz türbinleri dünyanın dört bir yarımda öncelikli olarak tercih edilen Siemens, Türkiye'de de ilk örneği 2015 yılı başmda devreye alınacak olan SGT5-8000H gaz türbiniyle öne çıkıyor. 

Almanya'daki Irsching 4 Enerji Santral'nde, yalnızca 30 dakikada 500 MW'tan fazla gücü şebekeye vermesiyle dikkat çeken SGT58000H, yine aym santralde ulaştığı yüzde 61'lik verimlilik oramyla sınıfında dünya verimlilik rekorunu elinde bulunduruyor. Cengiz Enerji Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nde 


kurulum çalışmaları süren bu ürün, dünyada 

20'nin üzerinde büyük ölçekli santral tarafından tercih edilmiş durumda. 

Siemens'in enerji santrallerine yönelik sunduğu katma değer yalnızca buhar ve gaz türbinlerinden oluşmuyor. Bu tesislere yönelik olarak SPPA P3000 Proses Otomasyonu ve SPPA D3000 Diagnostik Sistemleri'ni de portföyünde bulunduran Siemens'in bu çözümleri, enerji üretim santrallerinde sıklıkla rasdanan dur kalk operasyonları kaynaklı kayıpların önüne geçilmesine sağlarken, proaktif yapısıyla çıkabilecek arızaları önleyerek yüksek onarım maliyetlerinin ve plansız duruşların önüne geçiyor. 


Aynı portföyde bulunan SGT-500 isimli gaz türbini, çöp ve atıkları dahi yakarak enerji üretebilmesiyle, büyükşehir belediyelerinin atık tesisleri başta olmak üzere, atıklardan enerji üreten firmalar için en ideal çözümü sunan ürünlerden biri olarak öne çıkıyor. 


Enerji iletim hatlarında yüksek verimlilik Enerji iletimi, kayıp kaçak oranlarının yüksekliği nedeniyle yüksek verimlilik çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Siemens, bu kapsamda sunduğu Yüksek Gerilim DC (HVDC) ve Esnek AC İletim Sistemleri (FACTS) ile bu ihtiyacı karşılayan çözümler sunuyor. Siemens'in 1975 yılından bu yana gelişimi için çalıştığı HVDC teknolojisi, sağladığı katkıyla her geçen gün daha fazla ülkede tercih ediliyor. 800kV DC iletim sisteminde, 500kV DC sistemine oranla iletimdeki kayıpları yüzde 60'a varan oranda azaltabilen HVDC; AC ve DC sistemlerdeki kayıplar karşılaştırıldığında, aym gerilim seviyesindeki DC hatlarda, AC hadara oranla yüzde 40'a varan düşük kayıp oranlarına erişebiliyor. 


Akıllı Şebekeler ile geleceğin enerji yönetim sistemiyle tanışın Enerji ve IT dünyasını bir araya getiren Smart Grid, yani Akıllı Şebekeler çözümleri, Siemens'in uzmanlığını işaret eden bir diğer başlık olarak öne çıkıyor. Siemens Akıllı Şebekeler Bölümü, özellikle enerji dağıtım şirketlerine yönelik sunduğu tasarruf sağlayan çözümleriyle dikkat çekiyor. Yalnızca elektrik değil, su ve doğal gaz dağıtım şebekeleri için de çözümler sunan Akıllı Şebekeler, barındırdığı yüksek iletişim teknolojileri ve SCADA sistemleri ile verimlilik sağlıyor. 


Siemens Bina Teknolojileri ile binalar enerji verimliliğiyle buluşuyor Şehir yaşamının vazgeçilmez unsurları arasmda yer alan binalar, enerji tüketimleri ve oluşturdukları ısı adası etkisiyle enerji verimliliğine gereksinim duyulmasının başlıca aktörleri arasında yer alıyor. Siemens Bina Teknolojileri birimi, bu kapsamda sunduğu DESIGO Bina Otomasyon Sistemleri ve yan ürünleriyle bu verimliliğin oluşmasma katkıda bulunuyor. Aydınlatma ve otomasyon sistemlerinden havalandırmaya, yağmur suyunun yeniden kullanımından güneş ışığından daha fazla faydalanmaya kadar pek çok çözüm sunuyor. 


Siemens'in Bina Teknolojileri Birimi'nin sunduğu çözümlerle inşaa edilen Siemens Gebze Tesisleri, Türkiye'nin ilk LEED Gold sertifikalı binası olma niteliği taşıyor. Bugün, Antalya'daki beş yıldızlı otellerin yüzde 70'inde tercih edilen DESIGO Bina Otomasyon Sistemleri, alışveriş merkezlerinden havalimanlarına kadar pek çok noktada verimlilik sağlıyor. 


Siemens'in tüm verimlilik sağlayan ürün ve çözümlerini içeren Çevre Dostu Ürün Portföyü'nün 2013 mali yılında ulaştığı büyüklük 32.3 milyar Euro'ya ulaştı. Bu sonuçla, dünyanın en büyük çevre dostu teknoloji tedarikçisi ünvanını elinde bulunduran Siemens, aym dönemde müşterilerinin karbondioksit şahmının ise 377 milyon ton azalmasını sağladı. 


Cumhuriyet



Geri Dön