17 / 06 / 2024

Sıfır araçlar liste fiyatlarının altında satılıyor: Otomobil alacaklara müjde: 300 bin TL'lik indirimler başladı!

Sıfır araçlar liste fiyatlarının altında satılıyor: Otomobil alacaklara müjde: 300 bin TL'lik indirimler başladı!

Türkiye otomotiv pazarında son dönemde pek çok marka kredi, takas desteği ve nakit indirimi gibi kampanyalar sunuyor. Söz konusu kampanyalarda indirim 300 bin TL'leri buluyor. İşte ayrıntılar...



Geçtiğimiz sene Türkiye otomotiv pazarında satışlar 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor kırmıştı. Ancak söz konusu senede otomotiv bulunurluğunda sorunlar yaşanmış, arz-talep dengesinde bozulmalar olmuş ve bunun sonucunda da ikinci el otomobil fiyatları aşırı yükselişler gerçekleşmişti. 

Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Ticaret Bakanlığının aldığı önlemler sonucunda ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatlar dengelendi. Otomotivin "yatırım aracı olarak görülme" cazibesini kaybetmesinden sonra  gerçek alıcılar ile otomotiv markaları baş başa kalmış oldu. 

Sıfır araçlar liste fiyatlarının altında satılıyor: Otomobil alacaklara müjde: 300 bin TL lik indirimler başladı!

SATIŞ RAKAMLARI LİSTE FİYATININ DA ALTINA DÜŞTÜ

Geçtiğimiz senenin ikinci yarısından sonra yaşanan bu gelişmelerin ardından, yeni ekonomi programının da fiyatların dengede kalmasına destek olduğunun altı çiziliyor. Son gelişmelerin ardından, pek çok otomotiv markası sıfır otomobilde kredi, takas desteği ve nakit indirim gibi kampanyaları hayata geçirdi. 

Bazı bayilerin liste fiyatının da altında satış yaptığı, kampanyalarda indirim oranının yüzde 20'ye ulaştığı ifade ediliyor.  

Sıfır araçlarda 100-300 bin TL'ye kadar indirim yapan markalar olduğu görülüyor. Diğer yandan nakit indiriminin yanı sıra markaların finansman kampanyaları da devam ediyor. 

Sıfır araçlar liste fiyatlarının altında satılıyor: Otomobil alacaklara müjde: 300 bin TL lik indirimler başladı!

İKİNCİ EL FİYATLARI NİSAN'DA YÜZDE 0,73 ARTTI 

İkinci el araç tarafında ise günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz eden Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporunda yer alan rakamlara göre, Nisan ayında perakende fiyatların bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yılbaşından itibaren ise yüzde 2,24 yükseldiği belirlendi. 

İkinci el araç pazarında, geçtiğimiz sene ile kıyaslandığında cak-nisan dönemindeki yüzde 2,24'lük fiyat artışının piyasadaki dengelenmeye işaret ettiğinin altı çiziliyor. 

Sıfır araçlar liste fiyatlarının altında satılıyor: Otomobil alacaklara müjde: 300 bin TL lik indirimler başladı!

BAYİLERDE PEŞİN İNDİRİM KAMPANYASI 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Bayilerin geçmiş dönemden verdikleri senelik siparişleri stok anlamında ellerinde birikmeye başladı. Bayiler şu anda her marka, her modele göre kendi içlerinde hem peşin indirimleri uygulamaya hem de kendi bünyelerinde kampanyalar hayata geçirmeye başladı." ifadelerine yer verdi. 

Piyasalarda fiyatların dengeye oturduğuna fakat senenin ikinci yarısından sonra biraz daha yukarıya doğru çıkmasını beklediklerine dikkat çeken Ertemel, yıl sonuna kadar kampanyaların süreceğini, çünkü şu anda satış adetlerinin istenilen seviyede olmadığını belirtti. 

Ertemel, Avrupa Birliği'nin "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR) çerçevesinde de GSR tescili olmayan sıfır araçların 7 Temmuz tarihinden itibaren satışına izin vermeyeceği haberlerini kendilerinin de takip ettiklerini belirtti. 

Ertemel, konu ile ilgili "Bayiler ve distribütörler ellerinde olan bu araçları bir an önce eritip esasında bu riskten kurtulmak istiyorlar. Bununla alakalı çeşitli kampanyalar düzenleniyorlar. Tahmin ediyorum eğer o tarihe kadar bu araçları satamayıp ellerinde de kalırsa onları belki kendilerine faturalayıp kiralama yöntemiyle belki daha sonra 6 ay-6 bin kilometre şartı oluştuktan sonra kendileri satabilirler diye düşünüyorum." açıklamasında bulundu. 

Ertelem, Türkiye otomotiv pazarında yıl sonunda 900-950 bin adetlik satış hacmi beklediklerinin de altını çizdi. 

'Gram altın 3 bin TL olacak' diyen İslam Memiş'ten elinde TL olanlara yeni uyarı geldi!

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez: Gerçek enflasyonu bilmezsek kiralar da ücretler de fiyatlar da doğru belirlenemez!

MG'nin Mayıs 2024 kampanyası için son 5 gün! Yüzde 50 peşinatla otomobil fırsatı! 

Vergi düzenlemeleri konut sektörünü bitirir, gerçek bedelle satışlar fiyatları yüzde 40’a kadar artırır


Geri Dön