15 / 05 / 2024

Sigortalılar emeklilik hayalini kısmi emeklilikle kavuşacak! 2000 sonrası sigortalılarda şartlar değişti!

Sigortalılar emeklilik hayalini kısmi emeklilikle kavuşacak! 2000 sonrası sigortalılarda şartlar değişti!

EYT'yi az bir farkla kaçırmış olanlara 3600 gün primle kısmi emeklilik imkanı. Bunun için ise şartların değiştirilmesi, yaş faktörünün esnetilmesi gündeme bulunuyor. İşte detaylar!



EYT 3600 KISMİ EMEKLİLİK HAKKI!

EYT'yi kaçırmış olanlar için gündemde olan kademeli emeklilikte yaş şartı esnetilecek ya da ortadan kaldırılacak bu şekilde mağduriyet giderilmiş olacak. Bu halde ise bütün sorumluluk yeni kurulacak hükümette bulunacak.

EYT KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

EYT kısmi emeklilik şartları içinde 15 çalışma yılını doldurulmuş olmalı ve 3600 prim gününün ödenmiş olması gerekiyor. Bu halde kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı aranıyor. Ancak yaş şartı sigorta başlangıcının 2000 yılından önce ya da sonra olmasına göre durum değişebiliyor.

KISMİ EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Kısmi emeklilik düzenlemesi ile yaşlılık aylığı bağlanmış olan kişiler en düşük emekli maaşı alacak. Yeni düzenleme ile emekli olan bir vatandaş en düşük 7.500 lira emekli maaşı alınabilecek.

KISMİ EMEKLİLİKTE BAĞKUR PRİM SAYISI DEĞİŞECEK!

SSK'lılarda kısmi emeklilik için istenen prim gün sayısı ilk sigortalı olunan tarihe göre değişiklik gösteriyor. 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olanlarda 3600 olan prim gün şartı, bu tarihten sonra iş hayatına dahil olanlar 4500'e çıkıyor.

BAĞ-KUR'lularda ise tarih fark etmeden 5400 prim günü isteniyor. Burada da prim gün şartının indirilmesi öngörülüyor. Prim eşitlemesi eğer kısmi emeklilik de BAĞ-KUR'lular 4500 prim günü ile kısmi emekli olabilirler. Kadınlar eksik primleri için doğum borçlanması içine girebilirler. Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ile yapılan sigorta ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında farklı bir uygulama bulunmaktadır.

Anneler eğer staj ve çıraklık sigortasının başladığı tarihten sonra doğum yapılmış ise bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanılıp, 2160 gün kazanıyor. Bu süreler prim gün sayısına eklenerek belli kriterlerde 6 yıl erken emeklilik olanağı sağlıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön