Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur?
Sigortasız işçinin hakları var mı? Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur? sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte detaylar!Peki bu durumun aksi olur çalışana sigorta yapılmaz ise ne olur, Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur? bu soruların yanıtlarını sigortasız çalışanı bulunanlar veya bu duruma maruz kalan işçiler merak ediliyor
Sigortasız işçi çalıştırmak kanunen bir suçtur. Peki bu durumun aksi olur çalışana sigorta yapılmaz ise ne olur, Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur? bu soruların yanıtlarını sigortasız çalışanı bulunanlar veya bu duruma maruz kalan işçiler merak ediliyor.
İşte sigortasız işçi şikayet ederse ne olur? sorusuna yanıt…
SİGORTASIZ İŞÇİ HAKLARI
Sigorta, işçinin çalışma süresince iş kazası, hastalık, meslek hastalığı, doğum gibi durumlar için güvence altına alınma işlemidir. İşçinin emekli olduğunda yaşamını devam ettirebilmesi için de sigorta yaptırılması şarttır. Sigortalı olmak bir zorunluluktur ve sigortalı işçilerin de işe başladığı ilk günden itibaren sigortaları başlatılmalıdır. Sigortasız işçi hakları sayesinde, sigorta yapmayan işverene yaptırım uygulanır.
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkını elinde saklı tutar. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılma gibi bir durumda işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalmaktadır. Bu tazminat, işçiye en az 4 ay en fazla da 8 aylık ücret tutarında ödenir. Aynı zamanda çıkarılan işçiler, işe iade davası açabilir. Bu davanın 1 ay içerisinde açılması gerekir ve sonrasında da arabuluculuk yoluna gidilir. Anlaşmaya varılmaz ise, son tutanağın düzenlenme tarihinden iki hafta sonrasına kadar iş mahkemesine başvurularak dava açılabilir. Bu süre aşılırsa, işçi haklı da olsa dava görülmez.
Sigortasız olan bu şekilde çalışan işçi, çalıştığı süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine yazılı olarak şikâyette hakkına sahiptir. Dilekçede, işçinin çalıştığı işyerinin adı, adresi, işveren adı, SGK işyeri sicil numarası ve hangi tarihler arasında çalışıldığı belirtilmelidir. Aynı zamanda çalıştığı yerde çalışmalarına ilişkin belge varsa bunlar da dilekçeye eklenebilir. Bu şikayetler yapılırken hala çalışıyor olma durumu önemlidir. SGK Kontrol Memuru şikâyet olduğunda işyerine giderek denetim yapar ve çalışanları tutanağa dahil eder. Şikâyet dilekçesini veren kişi o an işyerinde çalışıyorsa o gün sigortası başlatılır ve daha öncesinde de sigortasız çalıştığı günler için geriye dönük şikâyette bulunulur.
Torun veraset ilamı çıkarabilir mi? Veraset ilamı için kimler başvurabilir? Gram altın için önemli uyarı! İslam Memiş 15 Ağustos’u işaret etti! |