21 / 05 / 2024

Simav'da kompozit prefabrike evler kara gün dostu oldu!

Simav'da kompozit prefabrike evler kara gün dostu oldu!

Simavda, 19 Mayıstaki depremin ardından kurulan 200 "Yunus Emre Evi", dayanıklılık ve yanmazlık özellikleriyle 3,5 aylık geçici süreçte depremzedelere sıcak yuva oldu



Kütahyanın Simav ilçesinde, 19 Mayıstaki deprem sonrası Türk Kızılayının girişimiyle Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca yaptırılan "Yunus Emre Evleri", dayanıklılık ve yanmazlık özellikleriyle 3,5 aylık geçici süreçte depremzedelerin
 sıcak yuvası oldu.

5,9 büyüklüğündeki depremde, Simav ilçe merkezindeki binaların yüzde 55i hasar gördü. Evleri ağır hasar gören ve yıkılan depremzedeler, sarsıntıyı takip eden birkaç gün içinde kentin 17 noktasında oluşturulan çadır kentlerde barınmaya başladı.

Devletin yaraları kısa sürede sarma hedefi doğrultusunda Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yaptırılan 200 "Yunus Emre Evi", kısa sürede hazır hale getirildi. Depremzedeler 13 Ağustostan itibaren bir haftada buralara yerleştirildi, böylece yaz sıcağı ve yağmurdan korunmuş oldu.

Yunus Emre Evlerinde barınan depremzedeler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Toplu Konut İdaresine (TOKİ) Muradınlar Mahallesinde 6 ay gibi kısa sürede inşa ettirilen 9 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek kalıcı konutlara taşınmak için hazırlıklarını sürdürüyor. 

Yunus Emre Evlerine veda etmeye hazırlanan depremzedeler, bu sıcak yuvaların Vandaki depremzedelerin barınma sorununu bir nebze de olsa hafifleteceğine inandıklarını söyledi.-

Hem çevre dostu hem de 100 yıl dayanıklı

Her biri 17,3 metrekareden oluşan "Yunus Emre Evleri"nde salon, mutfak, yatak odası ve banyo bulunuyor. Tamamen portatif, her türlü etkene uzun süre dayanabilecek kapasitedeki çevre dostu evlerin zemininde 15x150 santimetre ebadında kompozit kaplama yer alıyor.

Boyu 40, eni 20, derinliği 10 santimetre olan kompozit tuğlalardan inşa edilen evlerde tuğlaların içi boş olduğundan uygun izolasyon malzemesi de kullanılabiliyor.

Kirişler, duvarların alttan ve üstten 5er santimetre içeri girecek şekilde tasarlandı. Alttakiler beton zemine, üsttekiler ise çatı makas taşıma sistemine bağlanıyor.

Asma, alçıpan tavan ya da tavansız, yani doğrudan çatı görülecek şekilde şeklinde isteğe göre yapılabiliyor. Çatı taşıma sistemi, kompozit, 450, 300, 250lik makas sistemiyle yapıldı. Çatı kaplaması ise 150 x 250 x 4 santimetre kompozit sandviç panellerden üretildi. Sandviç panelin kalınlığı, bölgenin iklim şartlarına göre farklılaşabiliyo.

İç kapılar 72,5 x 205 santimetre ölçülerinde kompozit olarak monte edilirken, dış kapı isteğe göre ahşap ya da çelikten yapılabiliyor. Elektrik tesisatları duvarların içindeki boşluklardan yararlanılarak döşenen evlerde, mutfakta dolap ile evye mevcut. Banyoda ise klozet, lavabo ve 80 x 80 santimetre duş teknesi yer alıyor.

Bina kompozit malzemeden üretildiği için ısı iletkenlik kat sayısı yüksek olup, duvarlara farklı malzemeler konularak izolasyon özelliği artırılabiliyor.

Prefabrike konutlar birkaç gün içinde boşaltılacak

Kütahya Vali Yardımcısı ve Simav Kaymakam Vekili Mustafa İngenç, depremzedeler kalıcı konutlarına yerleşmeye başladığı için "Yunus Emre Evleri"nin birkaç gün içinde boşaltılacağını söyledi.

Prefabrike konutların Kaymakamlıkça ağustosta hak sahiplerine teslim edildiğini anımsatan İngenç, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz günlerde hak sahibi vatandaşlar için yaptırılan kalıcı konutlar bittikten sonra hak sahipleri için kura çekildi. Yunus Emre Evlerinde oturanlara belli bir süre tanındı. Buradaki vatandaşların tamamı kuraya katıldığı için kalıcı konutlara geçecekler. Birkaç gün sonra tamamen boşaltılacak evlerin nasıl değerlendirileceği, Ankaradan gelecek cevaba göre netlik kazanacak. Şu anda beklemedeyiz. AFADın kararını bekliyoruz. İhtiyaç duyulup başka bir yere götürülmesi konusunda talimat gelirse gereğini yapacağız.

Türk Kızılayı Simav Şube Başkanı Ali Ulus da Yunus Emre Evleri ile asıl amacın, depremzedeleri çadırdan kurtarıp rahat bir ortama kavuşturmak olduğunu anlattı.

Sağlamlığı, yanmazlığı, kullanışlılığıyla böyle bir projeye Türk Kızılayı olarak imza attıkları için mutlu olduklarını dile getiren Ulus, "İnşallah bir daha böyle bir afetle karşılaşıp böyle bir hizmet sunmak bize nasip olmaz" dedi.

AA


Geri Dön