27 / 04 / 2024

Şimdi sırada emekli maaş zammı var! Emekli maaşı ne kadar olacak?

Şimdi sırada emekli maaş zammı var! Emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaşı her sene Temmuz ve Ocak aylarında olmak üzere senede 2 defa yapılırken, 6 aylık enflasyona göre belirlenmektedir. Şu ana kadar 5 aylık enflasyon rakamı açıklanırken, 3 Ocak 2024 günü açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranı ile emekli maaş zammı belirlenecek. İşte haberin detayları..



SSK ve Bağ-Kur emeklisi için emekli maaşı yüzde 39.59 oranında yükselmesi ve en düşük emekli maaşı 10.469 lira olması beklenmekte. Emekli zammı, emeklilerin aylık gelirlerinin enflasyon karşısında korunması amacı ile 6 aylık enflasyona göre ayarlanıyor. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon kasım itibarı ile son beş ayda yüzde 34 oldu. Aralık enflasyonun açıklanması ile son altı aylık enflasyon ortaya çıkacak. Zamlar ise kök aylıklar üzerinden yapılıyor. Yani gelen zam 7 bin 500 lira üzerinden yapılmayacak.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Zammın aralık ayı enflasyon rakamının ardından açıklanmasına karşın geride kalan beş aylık enflasyon verisi yeni yılın zam oranını netleştiriyor. Bu kapsamda ocak zammının SSK ve Bağ-Kur emeklisi için yüzde 39.59 oranında olacağı tahmin ediliyor. Zammın yüzde 39.59’da kalması halinde, 7.500 Türk Lirada kalan en düşük emekli maaşı 10.469 Türk Lirası. En düşük emekli aylığı ile asgari ücret makasının artacağı gibi 6 milyon emekli, Türk-İş’in verilerine göre kasımda 18.239 lira olarak açıklanan açlık sınırının altında kalacağı kaydedildi. 

MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 50 ZAM

Emekli zammı için enflasyon belirleyici olurken temmuz-kasım aylarını kapsayan 5 ayda ise enflasyon yüzde 33.66 gerçekleşti. Finansal Kurumlar Birliği’nin Ekonomik Görünüm Beklenti Anketi’nde, 2023 sene sonu enflasyon beklentisinin ortalama yüzde 67.19 olduğu ifade edildi. Söz konusu beklenti yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 39.59 olarak gerçekleşeceğine işaret ediyor. Bu kapsamda ocak ayı zammının SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 39.59, memur ve diğer emekliler için de yüzde 51.44 olacağı tahmin ediliyor.

Şimdi sırada emekli maaş zammı var! Emekli maaşı ne kadar olacak?

EMEKLİLER YÜZDE 0 İLE KARŞI KARŞIYA

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Açlık sınırının neredeyse yarısı kadar maaş alan milyonlarca emekli, 7.500 TL olan en düşük emekli maaşını tamamlama sınırı yükseltilmezse 2024’te de nefes alamayacak. İktisatçı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yüzde 50 artış yapılsa dahi milyonlarca emeklinin sıfır zam ya da düşük zam alabileceğini gündeme getirdi. Bunun nedeni ise zammın, fiilen ele geçen en düşük emekli aylığı 7.500 TL üzerine değil kök aylıklara yapılması. Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla emeklinin alacağı zam da netleşecek. Emekliler şu anda 5 aylık yüzde 33.66 oranında artışı hak etmiş durumda. 6 aylık enflasyon ise yüzde 38-40 seviyelerde olması amaçlanıyor.

Öte yandan hazine desteği ile maaşları 7.500 liraya tamamlanan düzenlemeden faydalanan SGK, Bağ-Kur ve EYT’den emekli aylığı alanlarla birlikte 11 milyona yakın vatandaş sıfır ya da çok düşük zam oranlarıyla karşı karşıya kalabilir. Kök maaşı yaklaşık 5.500 lira olan 6 milyon vatandaş, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 40 olur ve bu oran üzerinden zam alırsa artış 2.200 TL olacak ve aylığı 7.700 lirada kalacak. Yani emeklinin aldığı gerçek zam oranı aslında yüzde 2.6 olacak. Buna göre, seçim öncesi olduğu için eğer iktidar yükseliş yüzde 50’ye kadar çıkarırsa aynı kök aylık üzerinden yapılan hesaplamada da maaş ancak 8.250 Türk Lirayı görebilecek. Fakat, bu hesap kapsamında mevcutta 7.500 Türk Lirası alan emeklinin cebine yansıyan gerçek zam yüzde 10’da kalacağı kaydedildi.  Öte yandan, kök aylığı 5.000 lira olan emekli yüzde 50 zam aldığında ise maaşı 7.500 liraya ulaşacak ve temmuzdan bu yana Hazine desteğiyle aldığı aynı maaşı almaya devam etmek zorunda kalacak.

En düşük emekli maaşı 10 bin 459 TL'de mi kalacak? SSK, BağKur emeklileri hemen bu detaya bakın!

Son Dakika: Kamu-Sen'den memur ve emekli maaşlarına zam talebi! 2024'te maaşlar ne kadar artacak?

Kök maaşı 5 bin 500 ve 7 bin 500 TL olan emekliler dikkat: Yüzde 20 veya yüzde 33 zam! 

5 aylık enflasyon rakamı resmen belli oldu! Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? İşte yeni zam tablosu!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön