28 / 04 / 2024

Tasarruf finansman şirketleri 2024'te yüzde 75 büyümeyi hedefliyor!

Tasarruf finansman şirketleri 2024'te yüzde 75 büyümeyi hedefliyor!

Krediye erişim sıkıntıları ve yüksek faizli krediler, tasarruf finansman alanında ilgiyi yükseltti. Bu süreçte, sektörün 2023 yılını yüzde 107 büyüme ile kapattığını kaydeden Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı, devletin tasarruf finansmanına BES tarzı bir teşvik bekliyor.



Banka kredisi yerine alternatif finansman modelleri fırsatı sunana şirketler meydana gelen Tasarruf finansman sektörü, 2021 senesinde regüle edildikten sonra hızla büyümeye başladı. Sektör 2023 yılında aktif büyüklüğünü iki katına çıkardı ve 2024 yılında da yüzde 75 büyüme hedefleniyor.

dunya.com'dan Birol BOZKUR'un haberine göre; TSinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı ile sektörün durumu, büyüme hedefleri ve son yapılan yönetmelik değişikler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ise 1974 yılından beri konut üreten ve yüzbinlerce insanı ev sahibi yapan Sinpaş Grubu'nun bir markası.

Öte yandan, Onarlı bugün geldikleri yerde, mevcut ekonomik konjonktürün getirdiği krediye ulaşımın zorluğu ve faizlerin yüksek olmasının tasarruf finansman alanında büyüttüğünü, son dönemde sektörde neredeyse var olmayan, yüksek gelir grubundan kişileri de Sinpaş’ın güven veren marka değeriyle harekete geçirdiğini gördüklerini ifade etti.

Sektörün büyümesinin dışında müşterilerin tasarruf yaparak bir konut ya da araca sahip olmalarının ülke ekonomisi için de çok önemli olduğunu, tüketim yerine tasarruf etme bilincinin yükselmesi gerektiğini, bu noktada devletin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) olduğu gibi tasarruf finansmanına da teşvik vermesinin tüketicilerin tasarruf etmesinin önünü açacağını, sektörün bunun için bir fırsat olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Onarlı, tasarruf finansman sektörünün 90'lı yılların başında 2 firmadan ibaret olan bir sektör olduğunu, 2021 yılında inanılmaz bir büyüme ile yaklaşık 50 firmaya ulaştığını, ancak 7 Mart 2021 tarihinde 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman şirketleri kanununa göre sektöre düzenleme getirildiğini ve bu regülasyon sonucunda, Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ile 6 firmanın sektörde faaliyet göstermesine izin verildiğini kaydetti.

Bugün rakamsal verilere baktığımızda; sektörün 6 şirket, 420’ye yakın tasarruf finansman şubesi ve 400 bine yakın müşteri sayısı ile faaliyetine devam ettiğini söyledi. Toplam sözleşme büyüklüğü olarak değerlendirecek olursak 2022 yılında 79 milyar TL gibi bir büyüklük varken 2023 yılında bu rakamın yüzde 107 büyüyerek 163 milyar TL’ye ulaştığını, sektörün 2024 senesini ise yüzde 75 büyüme ile kapatacağını öngördüğünü söyledi.

Tasarruf finansman şirketleri 2024 te yüzde 75 büyümeyi hedefliyor!

SEKTÖRE İLGİ ARTIYOR

Onarlı, tasarruf finansman sektörüne ilginin her geçen gün arttığını, bunun nedeninin ise ipotekli konut finansmanı sistemine dahil olamayan ya da farklı hassasiyetler nedeni ile geleneksel finansman sisteminin dışındaki enstrümanlarla ev ya da araç sahibi olmak isteyenler için tasarruf finansman firmalarının alternatif olması olduğunu söyledi.

Konut maliyetlerinin yükselmesi ile beraber bu sektördeki finansmanı elde etmenin giderek zorlaştığını, bu nedenle tıpkı bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi bir tasarruf sistemi oluşturduklarını, insanların bu sisteme girerek belli bir miktar tasarruf ederek ve sistemin içerisinde yer alan serbest planlı veya çekilişli dönemlerde aracını veya konutunu alabildiğini ifade etti.

Öte yandan, bu sistemin uzun vadeli olduğundan kısa vadede gerçekleşen fiyat artışları veya enflasyondan olabildiğince az etkilendiğini, dolayısı ile kısa vadeli gelişmelerden etkilenmeden ev sahibi olmak için en ideal sistem olduğunu kaydetti.

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı, firmanın 2023 senesini yüzde 800 büyüme oranı ile kapattığını ve 2024 senesi ilk çeyreği itibarı ile açılan Karaman, Bolu, Avcılar şubeleri ile de 37 şehirde 60 şubeye yaklaştıklarını, yılsonunda ise yüzde 33’lük büyüme ile 52 ilde 80 şubeye ulaşmayı istediklerini belirtti.

Ayrıca, bugün aktif büyüklüğü 24 milyar TL'ye sahip olan bir pazarda hızlı bir büyüme ivmesi yakalamaktan memnun olduklarını söyledi. Halkın  özellikle konut ve araç piyasasında ödemelerine çok önem verdiklerini ve bu yüzden sektörün çok güvenli olduğunu, finansman döneminde de ödeme sıkıntısı yaşayanların nerede ise  yüzde 0,5 civarlarında olduğunu, yani genele baktıklarında oldukça düşük olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.

Sinpaş Finans Şehir Boulevard'ta sıfır faiz yüzde 35 peşinatla!

Sinpaş Koru Aura'da bankasız, sabit ödemeli 60 ay vade!

Sinpaş Saklı Koru Konakları lansmana özel yüzde 20 fırsatıyla satışa çıktı!

Sinpaş GYO'dan 2023'te 1.3 milyar TL'lik satış, 43.9 milyon TL'lik kiralama!

 


Geri Dön