23 / 12 / 2024

Sirkeci'nin yıldızı parlıyor

Sirkeci'nin yıldızı parlıyor

Tek Borsa Dergisi araştırdı. Yatırımcılar, turistik semt Sultanahmet'e yakın olan Sirkeci'ye göz dikti. Eski binaların restore edilerek otellere dönüştürüldüğü bölgede yerli ve yabancı birçok yatırımcı otel açmak için yer arıyor. Eski binalar 200 bin dola



İstanbul'un tarihi semtlerine ilgi her geçen gün artıyor. Beyoğlu, Balat'ta olduğu gibi adeta yeniden keşfedilen bu semtler, yerli ve yabancı yatırımcıların akınına uğruyor.


Son dönemlerde imalathanelerin yavaş yavaş taşınmasıyla turizm-kültür merkezi olma yolunda ilerleyen tarihi yarımada Eminönü de bu ilgiden nasibini alıyor. Özellikle Eminönü'nün en önemli semtleri arasındaki Sultanahmet bu yönüyle öne çıkan yerler arasında. Nitekim Akıllı Emlak sayfamızda daha önce Sultanahmet'ti mercek altına almış, yerli ve yabancı birçok yatırımcının bölgede otel yapmak için arayışta olduğunu sizlere aktarmıştık.


Son dönemlerde Sultahanmet'e yakın olması nedeniyle yatırımcıların yakın markaja aldığı yerlerden biri de Sirkeci.  Meydan Emlak'tan Mahmut Dolu, yerli ve yabancı birçok yatırımcının turizm amaçlı yatırım yapmak için Sirkeci'de yer aradığını belirtiyor. Özellikle ABD'li yatırımcıların bölgeyle ilgilendiğini anlatan Dolu'nun söylediğine göre bölgede yatırım için yer arayanlar arasında yerli büyük inşaat firmaları da var. İsim açıklamak istemeyen Dolu, "Turizm amaçlı yatırım yapmak için gelip soranlar çok. Özellikle büyük metrajlı, 300-500 m2 oturumlu yerler istiyorlar. Talep çok fakat buna cevap verecek arz yok" 



Oteller bölgesi...


Dolu'nun söylediğine göre Sirkeci Otogar'ın bulunduğu alan, Sirkeci Postanesi civarı ve Doğubank'ın bulunduğu Hamidiye Caddesi hareketliliğin en yoğun olduğu yerler arasında. 


Bölgede oteller yoğun olarak Sirkeci Garı çevresinde, Ebusuut ve Hüdavendigar caddeleri arasında yer alıyor. Genelde butik tarzda ve birkaç yıldızlı otellerin yer aldığı bölgede eski binalar restore edilerek bir bir otel haline getiriliyor.


Örneğin Halit Dolu'nun söylediğine göre Sirkeci Garı çevresinde ara yerlerde 80-90 m2 büyüklükteki 4-5 katlı eski binaların fiyatı 200 bin  dolardan başlayıp merkezi yerlerde 1.5 milyon dolara kadar çıkıyor.


Halit Dolu, son yıllarda otellerin sayısının artmasıyla birlikte turizm merkezi kimliğiyle öne çıkan bölgenin önümüzdeki dönemlerde prim yapma potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyor. 



Doğubank'ın girişindeki dükkanlar kıymetli...


Doğubank'ın yer aldığı Hamidiye Caddesi'nde ise satılık ve kiralık dükkanlara rağbet var. Genelde elektrik-elektorik eşya, optik ve kumaş satan firmaların bulunduğu caddede ofislerin büroların satılık fiyatı 30-150 bin dolar arasında yer alıyor. Düz ayak giriş dükkan bin dolardan başlıyor. Özellikle Doğubank'ın girişindeki dükkanlar çok kıymetli.


Örneğin Doğubank'ın girişinde 15-20 bin m2 büyüklükteki bir dükkanların


satılık fiyatı 200-350 bin  dolara kadar çıkıyor. Aynı büyüklükte dördüncü kattaki bir dükkanın fiyatı ise 30-40 bin dolara kadar düşebiliyor. 


Yine Doğubank'ta 15-20 m2 büyüklükte depo amaçlı olarak kullanılan dükkanların kirası 250 YTL'den başlarken normal olarak kullanılan dükkanların fiyatı ise 3-4 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Dolu'nun söylediğine göre buradaki dükkanların havaparası için 30-40 bin YTL verilebiliyor.


Hamidiye Caddesi'nde özellikle Doğubank'ta dükkana yatırım karlı olduğunu belirten Dolu, "Burada oturmuş bir piyasa olduğu için dükkanlar çok fazla el değiştirmiyor. Satılık ve kiralık dükkan bulmak çok kolay değil. Fakat eğer denk gelirse yatırımcılar mutlaka dükkan satın alsınlar. Özellikle girişte yer alan, düz ayak olan dükkanlar varsa kaçırmasınlar"  diyor.


Hamidiye Caddesi'nde 4-5 katlı 100-150 m2 büyüklükteki binaların fiyatı ise 2-3.5 milyon dolara kadar çıkabiliyor. 


Geri Dön