23 / 12 / 2024

Şişli Bulgar Vakfı arsasında karmaşa yaşanıyor!

Şişli Bulgar Vakfı arsasında karmaşa yaşanıyor!

Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Şişli’de Bulgar Eksarhlığı Vakfı’na ait 59 dönümlük arsasının imarında imtiyaz tanındığı iddialarını reddetti. Turanlı, Vakıf ile kat karşılığı anlaştıklarını belirtti...




TAŞ Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Şişli’de, 59 dönümlük Bulgar Eksarhlığı Vakfı’na ait arsa üzerinde proje geliştirmek için Vakıf ile sözleşme imzaladığını yüzde 50-50 anlaşma yaptıklarını söyledi. Arsa üzerinde büyük oyunlar oynandığını ileri süren Turanlı, “Arsada Bahçeşehir Üniversitesi, 2008 yılında bir protokol imzalayıp devlete eğitim binası hibe edeceğini taahhüt etmiş. Sonra binaya kendileri yerleşmiş. Başkasına ait arsa üzerinde kendilerini mal sahibi gösterip kiralama yapmışlar” dedi.


BAKANLIK YÜZDE 40’INI DEĞİŞTİRDİ


Turanlı, sözleşme sonrası müracaat ettikleri Şişli Belediyesi’nin ‘arsanız imardan kısıtlı’ demesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurduklarını ifade etti. Arsanın 30 yıldır imarlı olduğuna dikkat çeken Turanlı, Bakanlığın alanın yüzde 40’ını inşaat yapılamaz duruma getirdiğini söyledi. Arsa üzerinde belediye hizmet binası, yol ve yeşil alan gibi düzenlemeler geldiğini söyleyen Turanlı, “Devlet 1 metrekare hakkı yokken arsanın büyük bölümünde değişiklik yaptı. 1 milyon metrekare inşaat alanımı 300 bine düşürdü. Avam projemizi uygulanamaz hale getirip 3 emsal sınırı getirdi. Bir de bakanlık Taş Yapı’ya torpil yaptı diyorlar. Böyle torpil mi olur” dedi. Turanlı, projenin yeni halinin askıda olduğunu kaydetti.


10 MİLYON DOLAR İSTEDİ


Turanlı, Bulgar Vakfı ile Temmuz 2012’de yaptıkları sözleşme sonrası Bahçeşehir Üniversitesi’nin arsayı terk etmesi için Üniversite yetkilileri ile bir araya geldiklerini dile getirdi. Turanlı, “Bulgar Vakfı’nın malına bir bahaneyle el koydunuz. Boşaltmanız gerek dedik. Enver Yücel, ‘10 milyon dolar verirsen boşaltırım’ dedi. Ben de ‘hakkımı hukukla alırım’ dedim” diye konuştu.


BENDEN USULSÜZ HARÇ ALDILAR


Turanlı, projeyi geliştirme aşamasında kendisinden usulsüz harç alındığını da ileri sürrerek, harita onayı için 2.5 milyon dolar harç ödediğini açıkladı. Turanlı, “Projem başlasın diye parayı ödedim. Hukuk geç de olsa yerini bulur. Hem arsa boşalır hem de ben alacaklarımı alırım. Zaten devam eden 30 davam var” dedi. Turanlı, emsal sınırlaması getirilmezse bölgeye 2 milyar dolarlık yatırım planladıklarını ifade etti.


ŞİŞLİ BELEDİYESİ KAÇAK YAPI YAPTI


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da 5 dönümü belediye hizmet alanı olarak ayırdığını söyleyen Turanlı “Şişli Belediyesi kaçak yapı yaptığı için o alan belediyeye verildi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül benim arkadaşım. Gittim, konuyu anlattım. Kendisi yanlış tahsis yapıldığını ve dava bitene kadar o binaya yerleşmeyeceklerini aktardı” diye konuştu.


BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: 12 milyon liralık yatırım yaptık


BAHÇEŞEHİR Üniversitesi mütevelli heyeti adına yapılan açıklamada, arsada kat karşığı iş yapmayı planlayan Emrullah Turanlı’nın, kendileriyle ilgili ‘işgalci’ iddiasının gerçek dışı olduğu belirtildi ve şu görüşlere yer verildi: “2008’de arsa Milli Emlak mülkiyetindeydi. Milli Eğitim Bakanlığı ile arsada eğitim amaçlı önce 10 yıllık, sonra 15 yıllık protokol imzaladık. 2012’deki azınlık vakıflarna gayrimenkullerinin devrine ilişkin yasa değişikliği sonucu arsa, eski sahibi Vakfa iade edildi. Bu süre içinde biz arsaya 12 milyon TL civarında yatırım yaptık. Halen üniversitemizin bazı bölümleri de bu binada eğitim veriyor. Ayrıca aynı arsa içinde Şişli Endüstri Meslek Lisesi de yer alıyor. Dolayısıyla üniversitemiz ya da bir başka eğitim kurumu bu arsada işgalci değildir. Vakıf ile Üniversitemiz arasında da şu ana kadar herhangi bir dava söz konusu olmamıştır. Adı rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarına konu olan bir iş adamının bizimle ilgili iddialarını anlamakta güçlük çekiyoruz.”


BULGAR VAKFI: ÜNİVERSİTEYLE UZLAŞMAK İSTİYORUZ


1935 yılında el konulan arsalarını yaklaşık bir buçuk yıl önce Milli Emlak’tan iade aldıklarını söyleyen Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze ise, “Yer bizim, tapu bizde. Bu arsanın artık boşaltılmasını istiyoruz” dedi. Arsada Taş Yapı ile proje geliştirmek konusunda kararlı olduklarını belirten Liaze, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokol gereği arsalarında faaliyet gösterdiklerini dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na açtıkları davanın devam ettiğini dile getiren Liaze, hukuki sürecin uzun sürdüğünü, üniversite ile anlaşarak alanın boşaltılmasını istediklerini ifade etti.


MUSTAFA SARIGÜL: Emrullah Bey’in bilgi eksikliği var


ŞİŞLİ Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli’de, Bulgar Vakfı’na ait arsa, Milli Emlak’a aitken inşa ettikleri yeni belediye hizmet binasıyla ilgili şunları söyledi: “Bizim kaçak bir binamız yok, imarlı arsada inşaat yaptık. Arsayı da Milli Emlak’tan bedeli karşılığı satın aldık. Yeni planlarda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı o bölgeyi belediye hizmet alanı olarak tanımladı. Projemizin kaba inşaat bitti, ince işleri devam ediyor. Bitince taşınacağız. Emrullah Turanlı’nın bilgi eksikliği var” dedi.


Gülistan Alagöz/Hürriyet


Geri Dön