18 / 11 / 2024

Sit alanına inşaat yapan yandı!

Sit alanına inşaat yapan yandı!

Meclis’e sunulan Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Dair Kanun Tasarısı’yla Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl sit alanlarında inşaat yapımına hapis ve para cezası öngören yasa maddesini iptal etmesiyle ortaya çıkan yasal boşluk gideriliyor....





Meclis’e sunulan sit alanlarına ilişkin tasarıyla sit alanlarının inşaata açılmasına engel getiriliyor. Yine sit kararlarının tebliği de artık zorunlu olacak.


Meclis’e  sunulan Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Dair Kanun Tasarısı’yla Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl sit alanlarında inşaat yapımına hapis ve para cezası öngören yasa maddesini iptal etmesiyle ortaya çıkan yasal boşluk gideriliyor. İptal nedeniyle yasanın 14 Ekim’e kadar Meclis’ten yasalaştırılması gerekiyor. Yasanın yetişmemesi halinde yasanın çıkacağı süreye kadar geçen zaman kadar SİT alanlarına inşaat yapılması cezasız kalacak.


SİT ALANINA İNŞAATA HAPİS


Meclis'e sunulan kanun tasarısıyla, sit alanlarıyla ilgili alınan kararların ilgililere Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilmesi zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca sit alanlarının, tabiat varlıklarının ve tek yapı ölçeğinde tescil edilen taşınmazlar da dahil olmak üzere maliklere idarece tespit edilemeyen taşınmazların tescil kararları ise Resmi Gazetede yayımlanacak ve bakanlığın internet sayfasında bir ay süreyle duyurulacak.


Tasarıda iptal edilen kanun maddesindeki ceza miktarları ise aynı kalıyor. Tasarıya göre tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının tebliğ ve ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.


Aynı ceza koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar için de geçerli olacak. Bu kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler de iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


Ayrıca bu suçların, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak amacıyla işlenmesi halinde ise verilecek cezalar bir kat artırılacak. Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden izin almaksızın veya izne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar veya yaptıranlar altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.


Akşam


Geri Dön