09 / 05 / 2024

Site aidatı nasıl belirlenir? Aidata itiraz etmek mümkün mü? Yasal yollar neler?

Site aidatı nasıl belirlenir? Aidata itiraz etmek mümkün mü? Yasal yollar neler?

Fahiş kiralar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmişti şimdi de yüksek aidatlar kat malikleriyle site yönetimlerini karşı karşıya getrdi. Site yönetimleri aidat miktarına kafalarına göre belirleyebilir mi? Kat maliklerinin hakları neler?



Peki site yönetimlerinin istediği zaman aidatlara zam yapıp yapamayacağı, buna karşı kat maliklerinin hukuki hakları ile aidat borcunda ev sahibi ve kiracının sorumlulukları nedir?

AİDAT NASIL BELİRLENİR?

Aidat belirlenirken dikkate alınması gereken 634 sayılı Kat Malikleri Kanununa göre, bazı giderlerin kat maliklerinden eşit olarak alınması, bazı giderlerin ise arsa payı oranında aidata eklenmesi hükme bağlanmıştır. Kanunun 20’nci maddesine göre (kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi gibi) genel giderler tüm kat maliklerinin eşit olarak katılması, ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderleri olarak tarif edilecek işletme giderlerine ise "arsa payı oranında" katılacağı kararlaştırılmıştır.

Aidatın belirlenmesi için yapılacak kat malikleri kuruluna, arsa payı ve kat malikleri sayısının yarıdan fazlasıyla toplanması ve katılanların oy çokluğu ile karar alması gerekir. Katılanların salt çoğunluğu ile aidat belirlenebilir.

İTİRAZ HAKKI VAR MI?

Toplantıya katılmayan kat maliki altı ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açarak aidata itiraz edebilir. Toplantıya katılıp olumsuz oy verenler için de toplantı tarihinden itibaren bir ay içinde dava açabilir. Aidatı fahiş bulan kat maliki, olağanüstü genel kurulun toplanması için gerekli olan kat maliklerinin en az üçte birinin imzası ile olağanüstü genel kurulu toplayabilir ve aidat miktarının düşürülmesi için yeniden oylama yaptırabilir. Böyle bir karar alınmazsa aidatın zamanında ödenmemesi durumunda aylık yüzde 5 gecikme faizi ödenmek durumunda kalınabilir.

SİTE YÖNETİMİ FAHİŞ ZAM YAPABİLİR Mİ?

 Aidatın belirlenmesinde bir üst sınır yok. Kat malikinin, 20’inci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilden sorumlu sayılır. Kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür” düzenlemesi gereğince kiracı da kat maliki ile birlikte söz konusu borçlardan kira miktarı kadar her ay için müteselsil olarak sorumludur.

Yani aslında kural olarak aidat borcundan ev sahibi sorumlu olmakla birlikte kiracının da kanuna göre sınırlı sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak ev sahibi ile kiracı arasındaki kira sözleşmesinde aidatın ödenmesinden kiracının sorumlu olduğuna dair düzenleme bulunması halinde ev sahibi kanun gereği ödemek zorunda kaldığı aidat miktarı kadar kiracıya rücu edebilir.Kanunun hükmüne göre, ortak gider ve aidat borcundan kural olarak kat maliki sorumlu olup kiracı ise kat maliki ile birlikte söz konusu borçlardan kira miktarı kadar her ay için müteselsil olarak sorumludur. (Mustafa Zafer / TV100)


Geri Dön