28 / 04 / 2024

Site kararlarında kat maliklerinin sayısı esas alınır mı?

Site kararlarında kat maliklerinin sayısı esas alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ifadesi, bir kat malikleri kurulu toplantısına katılanlar çerçevesinde mi düşünülmelidir, yoksa mutlaka toplam kat malikleri sayısı mı esas alınmalıdır?'' sorusuna cevap verdi...



Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Her biri eşit arsa payına sahip 100 bağımsız bölümlü bir yapıda ikinci kat malikleri kurulu 30 malikin katılımı ile yapılırsa, ‘sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ile alınması gereken (yönetici seçimi gibi) bazı kararlar alınamaz mı?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

‘Sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ifadesi, bir kat malikleri kurulu toplantısına katılanlar çerçevesinde mi düşünülmelidir, yoksa mutlaka toplam kat malikleri sayısı mı esas alınmalıdır? Örneğin her biri eşit arsa payına sahip 100 bağımsız bölümlü bir yapıda ikinci kat malikleri kurulu 30 malikin katılımı ile yapılırsa, ‘sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ile alınması gereken (yönetici seçimi gibi) bazı kararlar alınamaz mı? ● E.T.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bazı kararların sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacağı hükmü var. Örneğin yönetici sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Ancak sayı ve arsa payı çoğunluğu derken neyin kastedildiği vatandaş arasında tereddüt konusudur. Okuyucumun sorusu da çok haklı bir soru.

Ancak sayı ve arsa payı çoğunluğu denildiği zaman anlaşılması gereken, binadaki veya sitedeki tüm bağımsız bölümlerin toplamına göre hesaplanan sayı ve arsa payı çoğunluğudur. Okuyucumun verdiği örneğe göre birinci toplantıda da ikinci toplantıda da alınacak karar sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacaksa en az 51 kişinin oyunun olması ve bunların arsa payı toplamının yüzde 50+1 olması lazım. Bu en çok yönetici seçiminde problem yaratır.

Zira yönetici seçimi için sayı ve arsa payı çoğunluğunun oyu gerekir. Bu oran iki toplantıda da aranır. Birinci toplantının sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yapılabileceğinden kavramlar karışmıştır. Yani ikinci toplantı katılanlarla yapılabildiği için vatandaş, ikinci toplantıda katılanlarla yönetici seçilebileceği kanısındadır ki bu yanlıştır.

Toplantıya katılanlar sayı ve arsa payı çoğunluğunu sağlayamıyorsa bu toplantıda yönetici seçilemez. Seçilirse ne olur? Yönetici görev yapar, seçimin iptali için dava açılmazsa görev sürer, dava açılırsa iptal kararına kadar seçim geçerlidir.

Bir gün mahkeme iptal kararı verirse görev kararın kesinleşmesi ile biter. İnsanların aklını bu kadar karıştırmaktansa katılanların çoğunluğu ile yönetici seçilir deseydik iyi olurdu.

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?


Geri Dön