28 / 04 / 2024

Site yönetiminde denetçinin yetkileri nelerdir?

Site yönetiminde denetçinin yetkileri nelerdir?

Sitedeki kat malikleri kurulu adına; site yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kimseye denetçi deniyor. Peki, site yönetiminde denetçinin yetkileri nelerdir?



Site yönetiminde denetçinin yetkileri nelerdir?

Anagayrimenkul olan sitede sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması durumunda yönetim oluşturulması Kat Mülkiyeti Kanunu'nca zounlu tutuluyor.


Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) deniyor. 


Yine,  Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, bina yönetim denetimi ne seçilecek kimsenin kat malikleri kurulunun arasından olması zorunluluğu bulunuyor. 


Site yönetiminde denetçiler ise olağan olarak yapılan genel kurulunda yöneticiler ile birlikte seçiliyor. Peki, site yönetiminde denetçinin yetkileri nelerdir?


Site yönetiminde denetçinin sorumlulukları!

Denetçi kat malikleri kurulu adına vekil olarak yönetici ve yönetim kurulunu denetleyen kişi olarak biliniyor. Kat malikleri kurulu kararlaştırmışsa hizmetlerinden dolayı isterse ücret alabiliyor eğer ücret istediğinde kat malikleri reddederse denetçi istifa hakkını kullanabiliyor ve bu kişiyi kimse zorla denetçi olmaya zorlayamıyor.


Aksi bir hüküm yoksa denetçinin görevi yönetimin görevinin sona erdiği tarihte bitiyor. 


Denetçi apartmanda oluşan sorunlar, arızalar apartmanla olan ilgili şikayetler vs konularında bilgi toplayip araştırıp apartman yöneticisine ibraz ediyor ve kendisini bilgilendiriyor. 


Site yönetiminde kiracı yönetici olabilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön