27 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde yapılan 9 doğru 9 yanlış!

Site yönetimlerinde yapılan 9 doğru 9 yanlış!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''site yönetimlerinde yapılan 9 doğru 9 yanlış'' konusunu kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı..



Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''site yönetimlerinde yapılan 9 doğru 9 yanlış'' konusunu kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı..


1) YANLIŞ:Siteleri genel, temsilciler  veya yönetim kurullarındaki kişiler yönetir


2) DOĞRU:Siteleri kurullar veya kişiler değil mevzuatlar yönetir; kişiler siteye ancak hizmet eder.


3) YANLIŞ:Güvenlik, temizlik, teknik bakım site yönetimidir.


4) DOĞRU: Güvenlik, teknik, temizlik, peyzaj bakım, idari organizasyonlu hizmettir; site yönetimi hukuki,mali,idari,sosyal yapının tasarlanması ve hayata geçirilmesidir.


5) YANLIŞ:Site,  yönetim kurulu kararlarına göre yönetilir.


6) DOĞRU: Yönetim kurulları karar değil, icra makamıdır. Karar makamı kat malikleri genel kurulu, temsilciler kuruludur.


7) YANLIŞ:Site yönetimlerinin mevzuatı vardır.


8) DOĞRU : Site yönetimleri konusunda bir mevzuat yoktur, kanun vardır. Site yönetimlerinin değil ama sitenin mevzuatı vardır, o da  o sitenin yönetim planıdır.


9) YANLIŞ:Site yönetim kurulu sahadaki  faaliyetine göre  ibraya konu olur.


10) DOĞRU: Site yönetim kurulları sahadaki faaliyetlerine göre ibraya konu olmaz, takdir veya eleştiri alır. Site yönetimleri evrak üzerinden ibraya konu olur.


11) YANLIŞ:Site avukatı, hukuk danışmanıdır.


12) DOĞRU: Site avukatı, hukuk danışmanı değildir; geciktirilen aidat ve tedarikçilerle anlaşmazlıklarda hukuki süreci vekaleten takip eder. Avukat, doğru tedarikçi ile sözleşeme veya aidatların müdahalesiz toplanmasını tasarlamaz.


13) YANLIŞ:Mali müşavir, mali danışmandır.


14) DOĞRU: Mali müşavir, mali danışman değildir, iş kanununun ilgili maddelerine göre mevzuatı uygular. Mali müşavir ödeme planı, aidat takibi vs. konuları yönetmez.


15) YANLIŞ:Site müdürü, site yönetiminde ağırlığı olan bir pozisyondur.


16) DOĞRU: Site müdürü, site yönetiminde ağırlığı olan bir pozisyon değildir,  saha hizmetlerini yönetim kurulunun talimatları  doğrultusunda işini doğru yapmaktan sorumlu  bir pozisyondur. Site yönetimi site müdürüne yanlış bir verirse, site müdürü o işi doğru yaptığında o iş yanlış olur. 


17) YANLIŞ: Site yönetimini, bilen yapar.


18) DOĞRU: Site yönetimini bilen yapmaz; yapabilen yapabilir. Bilmek ile yapabilmek arasındaki fark; bilgi,ilgi ve tecrübedir.


28 maddede site yönetimleri nasıl borçlanır?


www.konutsitesiyonetimi.com 


Nihat DÖNMEZ  Site Yönetimleri Danışmanı 



Geri Dön