29 / 04 / 2024

Sitede görev süresi dolan yönetim karar alabilir mi?

Sitede görev süresi dolan yönetim karar alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, '40 daireli ve iki bloktan oluşan sitemizde 11.04.2020’de görevi dolan yönetimin genel kurul olmadan karar alması yasal mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '40 daireli ve iki bloktan oluşan sitemizde 11.04.2020’de görevi dolan yönetimin genel kurul olmadan karar alması yasal mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Sitede görev süresi dolan yönetim karar alabilir mi?

40 daireli ve iki bloktan oluşan sitemizde 11.04.2020’de görevi dolan yönetimin genel kurul olmadan karar alması yasal mı? ● A.A.

★ ★ ★ ★ ★

Yasaya göre yöneticiler bir yıl için seçilir. Yeri gelmişken okuyucumun sorusunun bir nebze dışına çıkıp şu hususa değineyim. Bazı müteahhit şirketlerin yaptığı inşaatlarda yönetim planı hazırlayan müteahhit, yönetim planına belli süre, örneğin “10 yıl müddetle yöneticiliği şirketimiz yapacaktır” gibi cümleler koyuyor.

Bunlar geçersizdir. İki yönden geçersizdir. Birincisi, yöneticiyi kat malikleri seçer, birileri tarafından tayin olunamaz (şartları varsa mahkemenin tayin ettiği yönetici hariç). İkincisi, yönetici bir yıllığına seçilir, mesela kat malikleri kurulu toplanıp beş yıl için yönetici seçemez.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi soruya geleyim. Okuyucumun sitesinde de yönetici seçimi tarihi gelmiş olabilir, ancak mevzuatımızda benzer olaylar yaşandığında kabul edilen bir husus var. Kat malikleri kurulu toplantısı gecikmeli yapıldığında yöneticinin görevi de makul süre için devam eder. Yani seçildiği tarihin geldiği ilk yıl, bu tarihin ertesi günü görevi de son bulmaz. Şimdilerde ise olağanüstü günler yaşıyoruz.

Kat maliklerini toplamak mümkün değil. Toplantılar kısıtlandı, kırk kişiyi biraraya getirmek zaten sağlıklı değil. Bu nedenle böyle bir dönemde toplantı yapılıp yönetici seçimi imkanı doğana kadar yöneticinin görev yapabileceğinin kabulü gerekir. Zira bina veya site yöneticisiz olamaz.


Geri Dön