Vasinin görev süresi kaç senedir?
Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere bir kimseyi vasi olarak tayin edebiliyor. Peki, vasinin görev süresi kaç senedir?
Vasinin görev süresi kaç senedir?
Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere bir kimseyi vasi olarak tayin edebiliyor.
Medeni Kanun gereğince vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutuluyor.
Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulunduruluyor.
Koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamı, vasi ve vesayet makamının isteği üzerine vesayet altındaki kişinin malvarlığının resmî defterinin tutulmasına karar verebiliyor. Bu defter, mirastaki resmî defterin alacaklılara karşı doğurduğu sonuçları doğuruyor ve oradaki usul uyarınca tutuluyor.
Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebiliyor.
Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirleniyor. Peki, vasiler kaç yıl görev yapar
Vasinin görevin süresi
MADDE 456.- Vasi, kural olarak iki yıl için atanır.
Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir.
Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Vasilikten kaçınma hakkı nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com