01 / 05 / 2024

Vasilikten kaçınma hakkı nedir?

Vasilikten kaçınma hakkı nedir?

Vasilik görevine atanan kimselerin, bu durumun kanuna aykırı olması halinde "Vasilikten kaçınma hakkı" da bulunuyor. Peki vasilikten kaçınma hakkı nedir? Vasilikten kaçınma hakkı nasıl kullanılır?



Vasilikten kaçınma hakkı nedir?

Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere bir kimseyi vasi olarak tayin edebiliyor. Vasiliğe; haklı sebepler engel olmadıkça, vesayet altına alınacak kişinin ya da ana veya babasının gösterdiği kimse atanıyor.


Vasilik görevine atanan kimselerin "Vasilikten kaçınma hakkı" da bulunuyor. Yapılan atamanın kanuna aykırı olduğunu düşünen vasiler duruma itiraz edebiliyor.


Vasilikten kaçınma hakkının kullanılmasının isteminin nasıl olması gerektiğine ilişkin esaslar Medeni Kanun'da açıklanıyor. Kanun gereğince, vasi olarak atanan kimse, atamanın öğrenildiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek itirazda bulunabiliyor.


Vasilikten kaçınma ve itiraz

1. Usul

MADDE 422.- Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.


İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebilir.


Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atar; yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir.


2. Geçici görev

MADDE 423.- Vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.


3. Karar

MADDE 424.- Denetim makamı, vereceği kararı vasiliğe atanmış olan kimseye ve vesayet makamına bildirir.

Vasiliğe atananın görevden alınması hâlinde vesayet makamı, hemen yeni bir vasi atar.


V. Görevin verilmesi

MADDE 425.- Atama kararı kesinleşince vesayet makamı vasinin göreve başlaması için gerekli işlemleri yapar.


Vasi tayini dilekçesi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön