15 / 05 / 2024

vasilikten vazgeçme hakkı

vasilikten vazgeçme hakkı

Vasilik görevine atanan kimselerin, bu durumun kanuna aykırı olması halinde "Vasilikten kaçınma hakkı" da bulunuyor. Peki vasilikten kaçınma hakkı nedir? Vasilikten kaçınma hakkı nasıl kullanılır?

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiralık evlerde yapılan tadilatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirebiliyor. Buna göre, bir kiracı tadilat masrafının kiradan düşme hakkına sahip midir?

2023'te kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı?

Kiracılar kira sözleşme süresi dolmadan önce evden çıkıp çıkamadığını merak ediyor. Peki, Kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı? İşte detaylar...

Merkez Bankası hakkında flaş gelişme. Bir anda kasa dolar doldu. Müthiş haber şimdi geldi

Merkez Bankası hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası'nın kasası adeta dolar doldu.

Emekliler hakkında flaş gelişme. İş Bankası ve ING emekli promosyonunu güncelledi

Emekli vatandaşlarımız hakkında flaş bir gelişme yaşandı. ING Bank ve İş Bankası tarafından yapılan açıklamada emekli vatandaşlarımıza verilen promosyonun güncellendiği bilgisine yer verildi.

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG hakkında flaş gelişme!

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG bir şekilde gündem olmaya devam ediyor. TOGG hakkında son olarak yine gündem olacak bir gelişme yaşandı.

Resmi Gazete'de yayımlandı. Kredi kartı faizleri hakkında flaş gelişme

Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar göre kredi kartı faizleri hakkında kullanıcıları üzecek bir gelişme yaşandı. Alınan kararla birlikte kredi kartı faiz oranlarında artışa gidildi.

Gram altın almaktan vazgeçenler hakkında analistlerden flaş açıklama. Herkes yanılacak

Analistlerden gram altın fiyatlarına ilişkin değerlendirme geldi. Analistlere göre gram altın, önümüzdeki günlerde yeniden yükselişe geçecek.

Aile Bakanlığı ödemelerinde haziran ayı üzücü gelişmesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından vatandaşlara yönelik yapılan ödemelerde üzücü bir gelişme yaşanıyor. Haziran ayıyla ilgili olan bu üzücü gelişme hakkındaki detaylar haberimizde...

Ayçiçek yağı hakkında bomba gelişme

Ayçiçek yağı bir dönem vatandaşlar tarafından çok aranan ürünler arasında yer alıyordu. Ayçiçek yağı fiyatları bir dönem fırlamıştı. Şimdi ayçiçek yağı fiyatları hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

Son dakika: 2023 emekli bayram ikramiyesi hakkında flaş gelişme!

Ülkemizde yaşayan milyonlarca emekli vatandaş emekli ikramiyelerdeki durumun ne olacağını araştırıyor. Emekli vatandaşlar hakkında da flaş bir gelişme yaşandı. İşte emekli ikramiyeleri hakkında detaylar.

Emekli maaşları hakkında flaş gelişme

Emekli maaşları hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Meslek meslek hesaplama yapıldı. İşte emekli maaşlarıyla ilgili detaylı bilgiler...

Emekli maaşlarıyla ilgili sürpriz gelişme! Emekliler bu haberi okuduktan sonra heyecanlanacak

Emekli vatandaşlar son aldıkları zammın kendilerine yetmediğini belirterek yeni zam talebinde bulundu. Emeklilerin bu talebi hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

Bakan Nebati’den mükelleflerin su serpen açıklama! Artık o işlemlere gerek kalmayacak

 İşe başlama, şube açılışı-kapanışı, adres değişikliği, tür değişikliği, tasfiyeye giriş, tasfiyeden vazgeçme, tasfiye kapanış ve unvan değişikliği işlemleri için mükelleflerin vergi dairesine başvuru yapma devri bitiyor. İşte konu hakkındaki detaylar…

vasilikten vazgeçme hakkı Haberi

vasilikten vazgeçme hakkı

Vasilikten kaçınma hakkı nedir?

Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere bir kimseyi vasi olarak tayin edebiliyor. Vasiliğe; haklı sebepler engel olmadıkça, vesayet altına alınacak kişinin ya da ana veya babasının gösterdiği kimse atanıyor.


Vasilik görevine atanan kimselerin "Vasilikten kaçınma hakkı" da bulunuyor. Yapılan atamanın kanuna aykırı olduğunu düşünen vasiler duruma itiraz edebiliyor.


Vasilikten kaçınma hakkının kullanılmasının isteminin nasıl olması gerektiğine ilişkin esaslar Medeni Kanun'da açıklanıyor. Kanun gereğince, vasi olarak atanan kimse, atamanın öğrenildiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek itirazda bulunabiliyor.


Vasilikten kaçınma ve itiraz

1. Usul

MADDE 422.- Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.


İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on...