02 / 05 / 2024

Sitelerde açılamayacak müesseseler!

Sitelerde açılamayacak müesseseler!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde açılamayacak müesseseler" konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in Emlakkulisi.com okurları için yazdığı yazı...



Kat irtifaklı veya mülkiyetli bir anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinde, tapu kütüğünde kayıtlı olan cinsleri ne olursa olsun, hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuarı gibi müesseseler kurulamaz, açılamaz. Kısaca anagayrimenkul dahilinde (parselinde) sağlıkla ilgili herhangi bir müessese açılamaz. 


Bağımsız bölümlerin sağlık hizmeti amaçlı kullanımına ilişkin olan bu yasaklama kesin olup,kat maliklerinin alacakları bir kararla veya yönetim planına koyacakları bir hükümle bu yasağı çiğnemeleri mümkün değildir. Bu gibi kararlar veya yönetim planları hükümleri geçersizdir.


Niçin, kanunda  böyle bir yasak konmuştur? Çünkü, sağlık herkesin hakkıdır ve  sağlık kurumları, genellikle nöbetle de olsa 24 saat kimliğine bakılmaksızın her ihtiyaç sahibinin kabul edildiği yerlerdir.  Yani, bu hizmete ihtiyacı olan kişiye “ burası özel mülktür, kime geldiniz*,  vs. gibi kısıtlama veya sorgulama yapamazsınız. 


Bağımsız bölümler için getirilen bu yasak, hukuki ve fiili olarak eklenti ve ortak alanlar içinde geçerlidir ki tek istisnası; dispanser,klinik,poliklinik niteliğinde olmayan muayenehanelerdir. Ancak yönetim planında, bunun da açılamayacağı belirtilmişse, malikler kurulunun iradesi kısıtlanamayacağından, anagayrimenkulde muayenehane de açılamaz.


Site içinde, yalnızca site malik-sakinlerine hizmet vermek amacıyla oluşturulan revir ile iş güvenliği amacıyla oluşturulmuş ofisler yukarıda belirtilenlerle ilişkili değildir, bunlar site ortak alanlarında özel sözleşme ile yer alabilir.


Hangi benzer işletmenin muayene sınıfına girdiği, “ Tabbabet ve Şuabatın Tarzı İcrasına Dair Kanunun ilgili maddelerince belirlenir.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Aidatlarda gecikme tazminatı!



Geri Dön