27 / 04 / 2024

Sitelerde kriz yönetim merkezleri!

Sitelerde kriz yönetim merkezleri!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " sitelerde kriz yönetim merkezleri " konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Uzun süredir hayatımızda olan teknoloji, dijital versiyonu ile varlığını hücreleştirdi. Hayatımızın yeterince bir süresini geçirdiğimiz konutlarımızda da , bu konutların bulunduğu sitelerde de dijital teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başladı. Bu süreç hayatımızı kolaylaştırmanın yanında, yalnızlaşmamızı da, tembelleşmemize de sebep olduğu gibi, karmaşıklaşan verilerin kısa südre ve yorumsuz olarak değerlendirmemize de sunulma imkanı oluşturdu.


Sitelerde kullandığımız, dijital sistemler zeki veya akıllı değildir, zekanın ve aklın ürünüdür ve yine ortak aklın ortaya çıkardığı yönetim becerisine hizmet ettirilmelidir.


Binalarımız yeterince yüksektir, hatta bazılarında olası yangına karşı, mevcut itfaiye teşkilatı imkan ve ekipmanları yetersiz kalacaktır. Bu sebeple yangın, kacak gaz  algılama algılayıcıları daire içlerine kadar istasyonlanmıştır. Ancak, mimarlarımız bu algılayıcıların uyarı verip, ihbarı alıp, müdahaleyi yapacak personelin bulunacağı otomasyon ofisleri emsal içi alanların kaybını önlemek amacı ile  kot altı alanlara planlamış ve imalatı burada yapmıştır.


Bu alanlar, sitelerde Kriz Yönetim Merkezi olarak yapılanmalıdır.Bu ofisler emsal alan kaybı kaygısı taşımadan , kapıcı dairelerine ayrılan alanların blok dışına yapılması ile düz ayak girişli, her türlü telsiz ve telefon sinyalinin rahatça alınabildiği şekilde ve alanda imal edilmelidir.


Deprem, aşırı yağış, yangın vb. doğal ve sabotaj, ihmalle oluşan olumsuzluklara hep buradan ilk müdahale yapılır, buradan yardım talep edilir.


Otomasyon, güvenlikle değil emniyetle ilgilidir. Burada kriz önenir, yönetilir, tedbirler alınır. Yoksa bu alan güvenlik personelinin özel yaşam alanı değildir.


Site müdürleri bu alanda, tekerlekli sandalye, araç çeki halatı, aktarma kablosu, her türlü cep telefonu şarj cihazı, hafif temizlik malzemesi ve teknik temel ekipmanı depo dışında temel kullanım amaçlı olarak 24 saat ulaşılabilir durumda bulundurmalıdır.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site hizmet denetim turu nedir?


Geri Dön