28 / 04 / 2024

Sitelerde temizliği sağlayacak 5 madde!

Sitelerde temizliği sağlayacak 5 madde!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez bugünki yazısında sitelerdeki 4 temel hizmetten bahsetti. İşte, Sitelerde temizliği sağlayacak 5 madde...



Sitelerde dört temel hizmet vardır: Güvenlik,temizlik,teknik ve peyzaj. Bu hizmetlerden temizlik olmadığı sürece, sakinler kendilerini güvende de hissetmez, yapılan bakımı da görmez, çevre düzenlemesi, peyzajı da umursamaz.


Sitelerin temizliğinden malikler, sakinler, misafirler, tedarikçiler, çalışanlar  hep birlikte sorumludur. Temizlik hizmeti imalat değil, tamamlanmış imalatın bir tür bakımıdır. Müteahhit firmalarda özellikle dikey ve yatay alanlarda temizliği kolay malzemeler tercih etmelidir.

Temizlik hizmetleri, hissedilir olmalıdır.Temizlik hizmetleri karşılama, bakım ve uğurlama olarak ayrılmalıdır:


Sakinler akşam siteye gelip  dairesine çıktığı asansörde atılmış bir ambalaj çöpünü, sabah çıkarken aynı yerde görecek  ve sitede olduğu sürece de o asansör kullanım trafiği arttığından daha da kirlendiğinden temizlik hissini algılamayacak ve sitenin temizliğini  sorgulamaya başlayacaktır. Oysa yönetim becerisi belli çalışma saati vardiyaları ile temizliği karşılama ve uğurlama şeklinde sakinler hissettirebilir, bakım temizliğini ise normal mesai saatlerinde yapabilir.


1) Temizlik yatay ve dikey olarak planlanmalı, alanlar üç temizlik seviyesine (mavi-sarı-kırmızı) ayrılmalı ve kullanılacak malzeme ile yapılacak işlemler planlanmalı ve sakinler bu konuda bilgilendirilmelidir.


2) Temizlik malzemeleri deposu oluşturulmalı, kimyasal terbiyesi depoda yapılmalı, temizliğe esas ekipmanın yenilemesi veya temizliği periyodik olarak yapılmalı, personel eğitimleri özel ve rutin olarak verilmelidir.


3) Belediye temizlik hizmetlerinden azami ve etkin şekilde faydalanılarak, site içinde çöp-atık parkına müsaade edilmemelidir.


4) Evcil gezdirme güzergah ve alanları belirlenmeli, çocuk parkları bu aktivitelerden uzakta ve özel temizlik planına dahil edilmelidir.


5) Saha temizlik kontrol turları, site müdürü seviyesinde yapılmalı ve site temizliği geliştirilmeli ve hissiyatı artırılmalıdır.


Web: www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 




Geri Dön