27 / 07 / 2024

SOCAR Rafinerisi için 475 milyon dolarlık kaynak!

SOCAR Rafinerisi için 475 milyon dolarlık kaynak!

Kenan Yavuz, "STAR Rafinerisi için şimdiye kadar harcadığımız yaklaşık 350 milyon dolara ilave olarak, önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğimiz harcamalar için gerekli 475 milyon doların transferini Azerbaycan'dan gerçekleştirdik" dedi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!



SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "STAR Rafinerisi için şimdiye kadar harcadığımız yaklaşık 350 milyon dolara ilave olarak, önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğimiz harcamalar için gerekli 475 milyon doların transferini Azerbaycan'dan gerçekleştirdik" dedi. Türkiye'nin en büyük doğrudan yatırımcı şirketi SOCAR'ın, rafineri yatırımında kullanılmak üzere gerçekleştirilen 475 milyon dolarlık transfer, şimdiye kadar Türkiye'ye bir kerede gelen en büyük doğrudan yatırım harcaması oldu. 


350 milyon dolar

Yavuz, grup şirketlerinden STAR Rafineri A.Ş. tarafından Petkim Yarımadası'nda çalışmaları süren Star Rafinerisi Projesi kapsamında, bugüne kadar yaklaşık 350 milyon dolar harcama yaptıklarını söyledi. Entegrasyon hedefi kapsamında yapılacak 9 milyar dolarlık yatırım portföyünün en önemli halkasının STAR Rafinerisi olduğunu dile getiren Yavuz, "Bugüne kadar rafineri yatırımımız için 350 milyon dolar harcama yaptık ve bu tutarın tamamını öz kaynaklarımız ile karşıladık. Yatırımımızın toplam maliyeti yaklaşık 5.5 milyar dolar olacak ve bu rakamın yaklaşık 1.9 milyar doları öz kaynak olarak harcanacak. Kalan kısmı ise proje finansmanı olarak kredilendirilecek. Proje finansmanı için sürdürdüğümüz görüşmeler çerçevesinde sermayemizi 1.9 milyar dolar olarak belirledik ve bu kapsamda sermaye artırım işlemimizi bu transfer ile birlikte hayata geçiriyoruz" diye konuştu. 


Cari açık azalacak

Ödenmiş sermayelerinin yüzde 50'lik kısmının fiilen harcanmasının ardından, dış kaynak kullanımına da başlayacaklarını söyleyen Yavuz, "Harcanan 350 milyon dolara ilave olarak harcanmak üzere 475 milyon dolar daha transfer gerçekleştirilmiştir. Bu transfer, ülkemizde şimdiye kadar doğrudan yatırım amacıyla bir kerede gelen en büyük hacimli para transferidir. SOCAR olarak ülkemizde söz verdiğimiz ve kamuoyunu bilgilendirdiğimiz tüm yatırımlarımızı gerçekleştirmenin gururu içindeyiz. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nin de dahil olduğu toplam 18 milyar dolarlık yatırım portföyü ile SOCAR'ın, Türk ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olduğunu söyleyen Yavuz, "Bu yatırım portföyünün tamamlanması ile Türk ekonomisinin yıllık cari açığı 5 milyar dolar aşağı çekeceğiz. SOCAR olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Ekim 2011 tarihinde temelini attıkları STAR Rafinerimiz, programlandığı gibi 2017 yılında üretime başlayacak. 475 milyon dolar ile birlikte rafinerimiz için harcayacağımız tutar 800 milyon doları aşacak. Diğer yandan Petkim Konteyner Limanı, TANAP, enerji ve petrokimya yatırımlarımızın tutarı, 2008 yılında Petkim'i satın almamız ile birlikte 5 milyar dolar seviyesine yaklaşmış bulunuyor" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön