22 / 12 / 2024

Son 1.5 yılda 413 eğitim yatırımı başladı!

Son 1.5 yılda 413 eğitim yatırımı başladı!

Eski teşvik mevzuatı yürürlükteyken eğitim sektöründe 3 yılda 154 yatırım teşviki alınmıştı. 2012’de yürürlüğe giren yeni mevzuat patlamaya yol açtı. Yeni düzenlemeyle birlikte son 1.5 yıl içinde 413 yatırım projesi teşvik belgesine bağlandı...



Eski teşvik mevzuatı yürürlükteyken eğitim sektöründe 3 yılda 154 yatırım teşviki alınmıştı. 2012’de yürürlüğe giren yeni mevzuat patlamaya yol açtı. Yeni düzenlemeyle birlikte son 1.5 yıl içinde 413 yatırım projesi teşvik belgesine bağlandı. Böylece son 5 yılda eğitim sektöründe 567 yatırıma belge alınmış oldu. Bu yatırımların büyüklüğü 5 milyar lirayı buluyor. Özel sektör en çok ilk ve ortaokul yatırımlarına ilgi gösterdi. 2012 yılı sonrası sadece ilköğretim hizmetleri için 276 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi.


Eğitim yatırımlarına büyük ilgi var. Özel ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite sayıları artıyor.  Bakanlık verilerine göre 16 Temmuz 2009 ile 31 Kasım 2013 arasında eğitim sektöründe 567 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu yatırımların toplam tutarı 5 milyar lirayı buldu. Özellikle 2012 yılında çıkarılan yeni yatırım teşvik kanunundan sonra teşvik belgeli yatırımlarda iki – üç kat artış görüldü. 2009 ve izleyen yıllarda 15199 sayılı Yatırım Teşvik Yasası’yla ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim hizmetleri için 154 yatırım teşvik belgesi düzenlenmişti. Haziran 2012’de yeni teşvik yasası yürürlüğe girdi. Aradan geçen 1.5 yıl içinde eğitim sektöründeki yatırımlara için 413 proje teşvik belgesine bağlandı. Her iki dönemde de ilköğretim yatırımlarındaki artış dikkat çekti. Yeni teşvik kanunundan sonra 276 adet yatırım teşvik belgesi ilköğretim hizmetleri alalı için alındı. Son 5 yılda eğitim yatırımları için düzenlenen 567 yatırım teşvik belgesinin 382 adedi sadece ilköğretim hizmetleri için düzenlendi.


Son açıklanan 2013 yılı Kasım ayı yatırım teşvik belgelerinde de ilkokul yatırımları öne çıktı. Sadece eğitim sektörüne yönelik düzenlenen, yatırım değeri 124 milyon 379 bin lirayı bulan 22 teşvik belgesi 12 yeni ilkokul yatırımı içeriyor. Bu okullar  toplam 3 bin 421 öğrenci kapasitesi yaratacak.


6. Bölgede ilkokul yatırımı artıyor


İlköğretim hizmetleri için en çok yatırım teşvik belgesi 1. bölgede düzenlendi. Bunu Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri gibi illeri kapsayan 6. bölge yatırımları izledi. Altıncı bölgenin ardından ilköğretim hizmetleri için en çok yatırım teşvik belgesi 4.bölgede düzenlendi.


Yatırım teşvik belgelerine göre 2012 yılı sonrasında Ortaöğretim hizmetleri için 97 ve yükseköğretim hizmetleri için de 30 adet yatırım teşvik belgesi alındı. Ortaöğretim hizmetleri için ise en çok yatırım teşvik belgesi düzenlenen bölge yine 1. bölge oldu. Bu bölgenin ardından ortaöğretim hizmetleri için en fazla yatırım teşvik belgesi düzenlenen bölgeler 4’üncü ve 6. bölgeler oldu. Yükseköğretim yatırımları için en fazla teşvik de yine 1.bölge illerinde alındı. Yeni teşvik yasasına göre birinci bölge illeri Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla illerini kapsıyor. Bu yatırımlarda toplam 43 bin 402 kişiye istihdam sağlandı.


Özel sektör son 5 yılda ilköğretim yatırımlarını hızlandırdı. Buna göre ilköğretim hizmetleri için alınan 382 yatırım teşvik belgesinin 330’u komple yeni yatırım amacıyla düzenlendi. Yatırımcılar, yine aynı dönemde ortaöğretim hizmetlerine de ilgi gösterdi. Buna göre ortaöğretimde 119 yatırım teşvik belgesinden 79’u ve yükseköğretim yatırımlarında ise 56 teşvik belgesinden 30’unu yeni yatırımlar amacıyla düzenlendi. Yükseköğretim hizmetlerindeki dikkat çeken yatırımlardan bazıları ise şöyle oldu: İstanbul Şehir Üniversitesi, üniversite ve yükseköğretim eğitimi için 2012 yılı Temmuz ayında 11 milyon 304 milyon 670 bin liralık teşvik belgesi aldı. Yine Konya’da kurulan ilk vakıf üniversitesi olan Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, Kasım ayı teşvik belgelerine göre 1 milyon 360 bin 274 liralık teşvik belgesi aldı. KTO Karatay Üniversitesinden görüştüğümüz yetkililerin verdiği bilgilere göre bu yatırım teşvikiyle konferans binası, rektörlük binası ve yurt binası inşaatlarına başlanacak.


Anadolu’da özel okul sayısı artıyor


Kasım ayında düzenlenen 22 yatırım teşvik belgesi şehirler bazında incelendiğinde Anadolu şehirlerinin çeşitliliği göze çarpıyor. Buna göre 22 yatırım teşvik belgesinin 15 farklı Anadolu şehirlerindeki yatırımlar için alındı. Bu şehirler arasında, Şanlıurfa, Tekirdağ, Siirt, Sakarya, Konya, Muğla, Kırşehir, Adana, Bursa, Antalya ve Kayseri gibi kentler yer aldı. İstanbul’da ki yatırımlar için düzenlenen teşvik belgesi adedi 4 oldu.


Anadolu şehirlerinde yapılacak yatırımlar arasında; Adana’da Erata Eğitim Öğretim Danışmanlık şirketi aldığı yaklaşık 20 milyon liralık yatırım teşvik belgesi ile öne çıktı. ( İlkokul ile birlikte ortaokul, lise eğitim hizmetleri ve okul öncesi eğitim hizmetlerini de kapsıyor) Yine  İzmir  Özel Çağdaş Eğitim Hizmetleri şirketi adına 19 milyon 500 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Kurumdan görüştüğümüz yetkililer hâlihazırda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 4 okul ve 700’ün üzerinde öğrencisi olan şirkette yeni alınan yatırım teşvik belgesiyle yine İzmir’de okul öncesi hizmetleri, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alanında yapacakları yeni yatırımlar planladıklarını belirttiler. Ayrıca, İzmir’deki özel okul sayısının ve bu okullarda okuyan öğrenci sayısının her geçen gün arttığını vurguladılar. Yine Kasım ayında düzenlenen yatırım teşvik belgeleri arasında Muğla’da İmi Eğitim Kurumları adına düzenlenen 7 milyon 378 bin liralık yatırım teşvik belgesi, Sakarya’da Ehda Eğitim ve Sağlık Hizmetleri şirketinin aldığı 2 milyon 550 bin liralık yatırım teşvik belgeleri öne çıktı. Ehda Eğitim, Neva Lisesi adıyla yeni bir lise yatırımı planlıyor. Bu lisenin resmi başvurusu yapıldı. Ehda Eğitim, bu yatırım ile birlikte Sakarya’da gelecek 5 yılda yaklaşık on milyonluk bir yatırım yapacak.


Özel Neşem Eğitim Kurumları ‘da Trabzon’da yapılacak ilkokul ve ortaokul yatırımları için 2 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Bu okullarında öğrenci kapasitesi 350 kişilik olacak. Kurumdan görüştüğümüz yetkililer Trabzon’daki kolej yatırımlarının arttığını belirtti.


Özel yurt yatırımları hız kesmiyor


Geçen kasım ayında DÜNYA’nın ‘Yurt yatırımlarında patlama var, 34 ilde 68 yurt yapılıyor’  manşet haberiyle duyurduğu, özel yurt yatırımları da hız kesmiyor.  Önceki haberimizde 9 ayda 34 ilde 68 özel yurt yatırımı için teşvik alındı bilgisi yer almış, bu yurtların yatırım değeri 476 milyon lira olduğunu yazmıştık.  Son açıklanan Kasım 2013 yatırım teşvik belgelerine göre de 14 farklı şirket toplam 5 bin 661 yatak kapasiteli özel yurt yatırımı için 83 milyon 868 bin 497 lira tutarında yatırım teşviki aldı.


Kezban Karaboğa/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön