27 / 04 / 2024

Son dakika: 330 yat bağlama kapasitesine sahip Yeni Foça Yat Limanı hizmete açıldı!

Son dakika: 330 yat bağlama kapasitesine sahip Yeni Foça Yat Limanı hizmete açıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 330 yat bağlama kapasitesine sahip Yeni Foça Yat Limanı'nı hizmete açtı.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,  İzmir  programı kapsamında Yeni Foça Yat Limanı'nın açılış törenine katılım sağladı.

Bakan Uraloğlu, konuşmasında Türk deniz ticaret filosu ile ilgili rakamsal değerlendirmelerde buldu. Bakan Uraloğlu, 2002 yılında Türk sahipli deniz ticaret filosunun 8,9 milyon detveyt tonla dünyada 17. sıradayken bugün 45,7 milyon detveyt tonla 12. sıraya çıktığını belirtti.

Uraloğlu, 2002'de 149 olan liman tesisi sayısını 217'ye çıkardıklarını ve bu limanlardan 20'sinin Yeşil Liman Sertifikası'na sahip olduğunu aktardı.

Limanlarda elleçlenen yük miktarının da 2002'de 186 milyon tonken 2022 yılında 543 milyon tona ulaştığını söyleyen Uraloğlu, "2023 yılı ilk 9 ayında Aliağa Bölge Liman Başkanlığımızdaki limanlarda 40 milyon ton yük, 1,2 milyon TEU Konteyner elleçlenmiştir. Bu rakamlarla İzmir'imizin Aliağa ilçesi ülkemizde en çok yük elleçlenen 2. liman bölgemiz olmuştur." dedi.

2002'de 37 olan tersane sayısını 85'e yükselttiklerini aktaran Uraloğlu, senelik taşıma kapasitesini de 550 bin detveyt tondan 4,8 milyon detveyt tona çıkardıklarını söyledi.

Son dakika: 330 yat bağlama kapasitesine sahip Yeni Foça Yat Limanı hizmete açıldı!

YENİ YAT YATIRIMLARI

Türkiye'nin süperyat endüstrisinin parlayan yıldızı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, "Süperyat üretiminde Hollanda ve İtalya'dan sonra üçüncü ülke Türkiye'dir. Bu alanda ÖTV'siz yakıt ile sektöre büyük oranda destek sağladık" diye belirtti.

2004 yılından itibaren sicillere kayıtlı kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, hizmet ve balıkçı gemilerine ve ticari yatlara Özel Tüketim Vergisi tutarını sıfıra indirdikleri bilgiisni veren bakan Uraloğlu, "Bugüne kadar sektöre yaklaşık 11 milyar lira ÖTV'siz yakıt desteği verdik." ifadelerini kullandı.

YAT LİMANI YATIRIMLARI İLE 200 MİLYON TL GELİR

Son 21 yılda inşa edilen yeni yat limanlarıyla ve sürekli artan bağlama kapasitesiyle Türkiye'nin yat turizmi açısından yeni cazibe merkezi olduğunu söyleyen  Uraloğlu, "2002'de 41 olan yat limanı sayımızı 62'ye çıkardık. 10 bin 45 ilave yat bağlama kapasitesi sağladık. 2002'de 8 bin 500 olan yat limanı kapasitemizi yatırımlarımız ile 18 bin 545'e çıkardık" dedi.

Özel sektör eliyle gerçekleştirilen yatırlarla da toplam kapasiteyi 25 binin üstüne yükseldiği bilgisini veren Uraloğlu, bu yatırımlarla 40 bin kişiyi istihdam ettiklerine vurgu yaparak, "Yat limanı yatırımlarımız ile 200 milyon lira bağlama geliri elde ediyoruz" diye ifade etti.

Son dakika: 330 yat bağlama kapasitesine sahip Yeni Foça Yat Limanı hizmete açıldı!

YENİ YAT LİMANI İNŞAATLARI DEVAM EDİYOR

Şu anda Aydıncık, Demre ve Gazipaşa Yat Limanı inşaatlarının da devam ettiğini söyleyen Uraloğlu, "Samsun Kurupelit ile İzmir kıyılarındaki Özdere, Dikili, Çeşmealtı, Çeşme Şifne, Şakran yat limanları için de etüt proje çalışmalarımız sürüyor." diye kaydetti.

YENİ FOÇA YAT LİMAMI 330 YAT BAĞLAMA KAPASİTESİNE SAHİP

Uraloğlu, kamu-özel işbirliği modeli ile hayata geçirdikleri İzmir Yeni Foça Yat Limanı'nın 100'ü karada, 230'u denizde olmak üzere toplam 330 yat bağlama kapasitesi sahip olduğunu belirtti.

Çeşme ile Ayvalık arasında yat limanı olmadığını fakat eşsiz koylara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Kuzey Ege'ye yeni bir destinasyon eklediklerinin altını çezen Uraloğlu, "Yeni Foça'nın tarihi dokusuna uygun inşa edilen doğa dostu liman projemizle halkımıza açık restoran, kafe, mağaza, konferans salonu, yüzme havuzu, tenis kortu ve yürüyüş alanları ile eksiksiz bir yaşam merkezi de kazandırmış olduk. 200'ün üzerinde istihdam da sağlayacak olan yat limanımız ilçeye çok büyük katma değer de kazandıracaktır." dedi.

Mansion Orman ön satışta! Yeni proje!

TOKİ Erzincan projesi için geri sayım başladı! 

Merkez Bankası’ndan piyasayı rahatlatacak adımlar geldi!


Geri Dön