04 / 05 / 2024

Son dakika! Emeklilik yaşı değişti! Detaylar peş peşe geldi! Hemen bakın!

Son dakika! Emeklilik yaşı değişti! Detaylar peş peşe geldi! Hemen bakın!

Milyonlarca yurttaşı yakından ilgilendiren emeklilik düzenlemesi, emeklilik sistemine ilişkin köklü değişikliklerin habercisi oldu. En güncel bilgilere göre, Bağ-Kur ve SSK primleri arasındaki eşitsizliğe son verilerek, emeklilik için gereken prim ödeme süresi belirgin biçimde düşürülüyor.



Emeklilik hayali kuran milyonlarca yurttaş için heyecan verici bir süreç başlıyor. Yaklaşık 1 milyondan fazla kişiyi etkileyecek olan bu önemli değişiklik, emeklilik tablosunu değiştirecek. Bu kapsamlı düzenleme ile beraber emeklilik için gereken prim günü yükümlülüğü, geçmiş yıllara göre önemli ölçüde düşürecek. Bağ-Kur ve SSK primleri arasındaki eşitsizliğe son verilerek prim ödeme süresi kısaltılacak ve bu sayede, emeklilik hedefine ulaşmak daha kolay hale gelecek. Özellikle Bağ-Kur'lular için planlanan prim indirimleri daha hızlı bir emekliliğin kapısını aralayacak.

Son dakika! Emeklilik yaşı değişti! Detaylar peş peşe geldi! Hemen bakın!

SÜRE KISALIYOR

Söz konusu üzenlemenin en önemli neticelerinden biri, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısının düşürülmesi. Hâlihazırda 9 bin gün olan bu şart, yeni düzenleme ile 7 bin 200 güne düşürülecek. Bu, pek çok kişi için daha erken emeklilik demek oluyor.

BAĞ-KUR'LULARA MÜJDE

Takvim gazetesine göre, bu düzenleme özellikle Bağ-Kur'luları etkileyecek. Bağ-Kur'lular, daha az prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşacak ve emekli olma sürelerini kısaltabilecekler. Özellikle küçük esnaf için bu önemli bir müjde anlamına geliyor.

ESNAFLAR İÇİN DÜZENLEME

Bu değişiklik ayrıca, esnaflar için de önemli bir düzenleme getiriyor. Esnafların emekliliği konusunda gerekli olan prim gün sayısı, SSK'lılarla eşitlenecek. Böylece, esnaflar da 7 bin 200 günle emekli olma hakkına kavuşacak.

SGK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki 1800 gün yani beş senelik süre farkı düzenleme ile kaldırılacak. Bu daha erken emekli maaşı alma olanağını da beraberinde getirecek.

Son dakika! Emeklilik yaşı değişti! Detaylar peş peşe geldi! Hemen bakın!

GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞECEK

Emeklilik koşullarına yönelik bu düzenleme, giriş tarihine göre değişiklik gösterecek. 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 olmuştu. Fakat Bağ-Kur'lu vatandaşlar için bu süre 9 bin gün olarak sürüyordu.

BAĞ-KUR EMEKLİLİK ŞARTLARI

Bağ-Kur'da hâlihazırda emeklilik prim gün sayıları şöyle:

Normal emeklilik için kadınlar 20 tam sene (7 bin 200 gün), erkekler 25 tam sene (9 bin gün) prim ödenmesi gerekiyor.

Kısmi emeklilik için kadınlar 50, erkekler 55 yaş ve 15 tam sene (5 bin 400 gün) prim ödenmesi gerekiyor.

Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf, 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olma hakkına sahip oluyordu. Fakat gerçekleşecek düzenleme sonrasında, SGK'lı vatandaşlar gibi 7 bin 200 prim günü ödemesi yapabilecek.
O bankanın müşterilerinin hesabına 2 gün içinde 2 bin TL yatacak! Vakit kaybetmeden başvurun!

Uzmanlar uyardı! ‘Sosyal medyadan alışveriş yaparken 10 kere düşünün!’

İkinci el araç almak isteyenlere müjde! Fiyatlar yüzde 10-15 düştü! Bakan Bolat resmen açıkladı!


Geri Dön