Son gelişmeler ışığında EYT'de en çok merak edilen 10 soru ve yanıtı
Dünya Gazetesi Yazarı Celal Özcan, son açıklamalar ışığında EYT'de netleşen konuları göz önünde bulundurarak EYT'de merak edilen detayları 10 soruda bir araya getirdi. İşte en çok merak edilenler ve yanıtları...
1-Kimler EYT kapsamına giriyor?
EYT kapsamına ilk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olan, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran ancak yaşını dolduramamış olanlar giriyor. Son açıklamalara göre, emeklilik için 8 Eylül 1999 öncesindeki emeklilik şartlarının aranacağı, bu çerçevede 5000 prim gün sayısı + kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini yerine getirmiş olanların yaş şartı aranmadan emekli olabileceği anlaşılıyor.
2-8/9/1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan ve prim gününü dolduranlar EYT kapsamında emekli olabilecek mi?
TBMM’ye gelecek yasa teklifinde eğer farklı bir düzenleme olmazsa, ilk sigortalılık başlangıcı 9 Eylül 1999 ve sonrası olan kişiler EYT kapsamına girmediklerinden, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını (7000 gün) doldurmuş olsalar da EYT kapsamında emekli olamayacaklar. Bu kapsamdakiler prim gün sayısının yanı sıra kanunda öngörülen yaş şartlarını (kadın ise 58 yaş, erkek ise 60 yaş) yerine getirmek suretiyle emekli olabilecek.
3-Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilir mi?
Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilip girilemeyeceği, sigortalılık başlangıç tarihine, askerlik hizmetinin sigorta başlangıç tarihinden önce yapılıp yapılmadığına ve kaç ay borçlanma yapılacağına göre değişiyor.
Askerlik hizmeti, sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yapılmışsa, yapılacak borçlanma ile EYT kapsamına girmek mümkün değil.
Askerlik hizmeti sigorta başlangıcından önce yapılmışsa, borçlanma durumunda borçlanılacak süre kadar sigortalılık başlangıcı geriye gidiyor. Bu tarih 8 Eylül 1999 ve öncesine gidiyorsa prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını yerine getirerek EYT kapsamında emekli olmak mümkün.