21 / 05 / 2024

Son gelişmeler ışığında EYT'de en çok merak edilen 10 soru ve yanıtı

 Son gelişmeler ışığında EYT'de en çok merak edilen 10 soru ve yanıtı

Dünya Gazetesi Yazarı Celal Özcan, son açıklamalar ışığında EYT'de netleşen konuları göz önünde bulundurarak EYT'de merak edilen detayları 10 soruda bir araya getirdi. İşte en çok merak edilenler ve yanıtları...



8-EYT kapsamında emekli olanlar çalışmaya devam edebilir mi?

Aksine bir düzenleme yapılmaması durumunda, EYT kapsamında emekli olacak kişiler, işverenin de kabul etmesi durumunda aynı veya farklı bir işyerinde Sosyal Güvenlik Destek Prim (SGDP) ödeyerek çalışabilecektir.

9- EYT kapsamında emekli olup SGDP’li çalışmanın emekli aylığına katkısı olur mu?

Sosyal güvenlik destek primi içinde emeklilik (malullük, yaşlılık ve ölüm) primleri olmadığından, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmanın emekli aylığına herhangi bir katkısı bulunmuyor.

10- EYT kapsamında emekli olan kişi BES’ten de yaşını beklemeden emekli olabilir mi?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES/OKS) kamu sosyal güvenlik sisteminin (SGK) tamamlayıcısı niteliğinde olmakla birlikte, her iki sistemin tabi olduğu mevzuat, sağlandığı haklar farklıdır. EYT kapsamında emekli olan kişinin varsa BES’ten de emekli olacağı anlamına gelmez. Bireysel emeklilik için emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunma koşulu ve 56 yaşını tamamlama şartı gerekiyor.

 

EYT’liler ne kadar maaş alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte bütün detaylar…

Vedat Bilgin'den EYT'lilerle ilgili sıcak açıklama

EYT için borçlanma yapacakların bilmesi gereken çok önemli detay!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön