05 / 11 / 2024

Son 10 yılda yıkılan kamu binalarıyla ilgili 10 soru!

Son 10 yılda yıkılan kamu binalarıyla ilgili 10 soru!

İstanbul ilçelerinde son 10 yılda kamu binaları için depreme dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığı ve daha önce yıkılan binaların yeniden yapım maliyetleri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Emre konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...




CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre İstanbul ilçelerinde son 10 yılda kamu binaları için depreme dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığı ve daha önce yıkılan binaların yeniden yapım maliyetlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Emre, sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

''Ülkemiz aktif deprem kuşağında olup bu durum, depremlere karşı hazırlıklı olmayı ve depremle yaşamayı öğrenmeyi zorunlu kılmaktadır'' diyen Milletvekili Emre, ''17 Ağustos 1999 yılında Marmara Bölgesi'nde yaşanan, ülkemiz tarihinin en büyük deprem felaketinde on binlerce yurttaşımız yaşamını yitirdi. Ülkemiz ekonomisinin merkezi durumundaki bölgede meydana gelen deprem Türkiye'yi can ve mal kaybı anlamında büyük bir yıkımın eşiğine getirdi. Yıkılan binlerce bina arasında çok sayıda kamu binasının olması bu konuda devletin de kusurlu binalar yaptığı -yaptırdığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Özellikle hastane, okul, karakol, lojman gibi birçok kamu binasının enkaza dönmesi, bu alanda yapılan çalışmalarda ve denetimlerde eksikliklerin bulunduğunu bedeli çok ağır bir sonuçla hafızalara kazımıştır. Bu anlamda olası depremlerde büyük acılar yaşamamak için yasal düzenlemeler, denetimler ve çağın teknolojik yeniliklerinin uygulamaya konulması yaşamsal önem taşımaktadır'' açıklamasında bulundu.

Emre, ''Depreme karşı hazırlıklı olunması, denetimlerin titizlikle yapılması, deprem konusunda kamu gücünün etkin ve yetkin bir şekilde hayata geçirilerek hazırlıkların yapılması zorunludur. Kurum ve kuruluşların deprem mevzuatına uygun binalar yapması, binaların depreme dayanıklılığını kontrol edilmesi, güçlendirilmesi, hasarlı olanların yıkılıp yenisinin yapılması ye depremde toplanma merkezlerinin hazır tutulması olası faciaları önlemenin olmazsa olmazı olacaktır'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre'nin soruları:

1. İstanbul ve ilçelerinde, kamu binalarında son on yılda depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Kim tarafından yapılmıştır? Sonuçları ne olmuştur?

2. İstanbul ve ilçelerinde, deprem riski nedeniyle yıkılan yerine yenisi yapılan kaç kamu binası vardır? Bu binalar nelerdir ve hangi kuruma aittir? Yapılan işlerin maliyeti ne olmuştur?

3. İstanbul ve ilçelerinde kaç kamu binası depreme dayanıklı olacak şekilde güçlendirilmiştir? Bu binalar hangileridir ve hangi kuruma aittir? Bu işlemlerin maliyeti ne olmuştur?

4. İstanbul'da son on yılda kamu kurumlarında kaç deprem tatbikatı yapılmıştır? Bunu hangi kurumlar yapmıştır? Bu tatbikatlar sayı itibari ile deprem kuşağı ülke standartlarına göre yeterli midir?

5. İstanbul'da yurttaşlarımızın depreme karşı hazırlıklı olmalarını ve deprem farkındalığını sağlamak için sürdürülen çalışma var mıdır? Bu çalışmalar hangi kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmektedir?

6. İstanbul'da, olası bir depremde enerji, metro, santral, kimyasal tesisleri vb. gibi kritik noktaları önceden haberdar ederek, zararları en aza indirecek "deprem erken uyarı sistemi" gibi elektronik alt yapı çalışmaları yapılmış mıdır? Yapmayı planlıyor musunuz?

7. İstanbul'da afet toplanma alanı olarak kaç bölge belirlenmiştir? Belirlenen toplanma alanlarının özellikleri nelerdir? Kapasiteleri ne kadardır?

8. İstanbul'da, bazı afet toplanma alanlarının amacı dışında yapılaşmaya - imara açıldığı iddiaları doğru mudur? Bunlar nerelerdir?

9. Deprem bölgesinde yer alan İstanbul için "deprem senaryosu" çalışması var mıdır? Ne zaman ve kim tarafından yapılmıştır? Sonuçları nedir? Yoksa yapmayı planlıyor musunuz?

10. İstanbul'da deprem ya da afet koşullarında kapalı alan barındırma olanakları (lokasyon, yatak sayısı, fiziki koşullar, vb.) nelerdir?


Geri Dön