12 / 11 / 2024

Sönmez Holding, Adana'ya çimento yatırımı!

 Sönmez Holding, Adana'ya çimento yatırımı!

Tekstilden çekildikten sonra farklı alanlara yönelen Sönmez Holding, Adana'da 165 milyon dolarlık çimento yatırımı yapacak. Hedef üretimin yarıdan fazlasını Ortadoğu ve K.Afrika'ya satmak




Tekstil kökenli Bursalı Sönmez Holding, büyüme alanı olarak belirlediği çimentoya dev yatırım kararı aldı. Bu yatırım için yanına Kutlucan Şirketler Grubu'nu da alan Sönmez'in,  Adana  Yumurtalık TAYSEP Serbest Bölgesi'ndeki tesisleri 165 milyon dolara malolacak. 20-22 ayda tamamlanması planlanan fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 2 milyon ton olacak. Bursa'da yapılan imza töreninde Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Kutlucan Şirketler Grubu Başkanı Nurettin Kutlucan ve Çinli çimento fabrikaları üreticisi AVIC'in Başkan Yardımcısı Jin Li vardı. Çinli şirket, fabrikanın 77.5 milyon doları bulan makine parkını kuracak. Yüzde 40'ı özkaynakla karşılanacak yatırımın temelinin sonbahar başında atılması planlanıyor. 


İNŞAATI TÜRKLER YAPACAK 

Aslında Celal Sönmez, fabrikayı Çinliler'e anahtar teslim yaptırmayı planlıyormuş. Ancak arkadaşlarının inşaatı Türk müteahhitlerin de rahatlıkla yapabileceği konusundaki ısrarı üzerine inşaat kısmını Çinliler'e vermekten vazgeçmiş. Sönmez'in 2 milyon ton çimento, 1.7 milyon ton da klinker kapasitesi olan fabrikası Adana'da deniz kenarında kurulacak ve tesise ait bir de liman olacak. Bu Sönmez'in fabrikası için önemli bir avantaj. Çünkü çimento yüksek lojistik maliyeti nedeniyle fazla uzağa ihraç edilebilen bir ürün değil. Deniz yoluyla ucuza taşındığı için de Arap dünyasına en yakın noktalardan biri olan fabrikanın önemli bir maliyet avantajı yakalayacağı düşünülüyor. 


300 KİŞİYE İSTİHDAM 

İşte bu nedenle Celal Sönmez'in hedefi, Arap Baharı'nın biran önce son bulup bölgeye 'yaz' gelmesi... Zira 2 milyon ton çimentonun 1.5 milyon tonunu MENA Bölgesi'ne (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ihraç etmeyi planlıyor. Sönmez'in hesabı tutarsa Türkiye'nin toplam çimento ihracatında Adana fabrikası yüzde 10'luk pay alacak. Bu arada yatırımın inşaatı sırasında bin, üretime geçildiğinde 300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacağını belirten Celal Sönmez, 2 bin 500 kişiye de dolaylı iş imkânı yaratılacağını iddia etti. Sönmez, konuşmasında Çinli AVIC ile anlaşma yapmalarının en önemli nedeni olarak Alman KHD Humboldt firmasına yapılan yatırımı gösterdi. Çünkü, AVIC dünyanın en önemli ve en eski (150 yıllık) çimento fabrikası teknolojisine sahip KHD'nin çoğunluk hisselerini kısa bir süre önce alarak sektörde önemli bir büyüklüğe ulaştı. AVIC Başkan Yardımcısı Jin Li, KHD'nin yüzde 20'sini aldıkları bilgisini verdi. Li, bu yatırımla yeni üretim modelleriyle ilgili önemli bir know-how'a sahip olduklarını, bunun da Türkiye'deki yatırımlarını olumlu etkileyeceğini söyledi. 


HATAMIZ OTO HAYALİMİZ OTEL

Bursa'nın eski tekstil üreticilerinden Sönmez Grubu, birkaç yıl önce Sönmez Filament'i kapatıp tekstil işlerini küçültmüştü. Fabrika arsalarını lojistik şirketi ve grubun bazı işleri için kullandıklarını söyleyen Sönmez'e "Zamanında neden otomobile girmediniz" diye sorulduğunda "Hataydı" yanıtını vererek, "O dönemde tekstil sektöründen daha fazla para kazanıyorduk. Bu yüzden yeni bir alana girmeye ihtiyaç duymadık" dedi. Halen grubun faaliyetleri arasında enerji, AVM işletmeciliği, turizm, lojistik ve medya bulunuyor. 4 otelleri olduğunu belirten Sönmez, "Hayalim İstanbul'da bir otel sahibi olmak" dedi. 


Tarık Yılmaz / SABAH


Geri Dön