27 / 04 / 2024

Sosyal yardım alanlara zamlı ödemeler belirlendi...

Sosyal yardım alanlara zamlı ödemeler belirlendi...

Sosyal yardım ödemeleri değişti! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon rakamlarını kaydetti ve bu veriler doğrultusunda da, Ocak 2024 zammını açıkladı. İşte haberin detayları...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklanmada aralık ayı enflasyon rakamları, emekli, memur ve sosyal destek maaşlarını da etkilemiş oldu Buna göre yapılan hesaplamalara göre, memurlara yüzde 49,25, SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,55 oranında zam yapıldı. İşte 2024 zamlı sosyal yardım maaşları ve detayları.

TÜİK ARALIK AYI ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI

Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak 2024 Aralık ayı enflasyon oranı kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon oranını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı Aralık'ta aylık bazda yüzde 2,93, senelik  bazda ise yüzde 64,77 olarak gerçekleşti.

2024'TE EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

EVDE BAKIM AYLIĞI

ahaber.com.tr'de yer alan habere göre; Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan bakım için 5 bin 97 Türk Lirası tutarındaki evde bakım desteği de 7 bin 608 Türk Lira'sına  yükseliyor. Bu destekten yararlanmak için bakılan hane içindeki kişi başı gelir sınırı da bu ay yeni asgari ücretle değiştiği belirtildi. Buna göre, gelir sınırı 7 bin 601 lira 55 kuruştan 11 bin 334 lira 75 kuruşa kadar çıktı.

AİLE DESTEK ÖDEMESİ

Aile Destek ödemesine henüz zaml gelmedi. Resmi bir açıklama gelir gelmez haberimizde yer verilecektir. Konu ile ilgili aralık ayı ödemesi öne çekilmiş ve 4 Aralık'ta hesaplara yatırılmıştı. Normal şartlarda Aile Destek Paketi ödemeleri her ayın 15'ine kadar hesaplara geçiyor. Ocak ödemesinin de 15'ine kadar hesaplara yatırılması bekleniyor.

ENGELLİ AYLIĞI

Memur ve memur emeklisinin maaş artış oranı yüzde 49,25, SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37,57 olarak kaydedildi. Buna göre, yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık bin 874 lira, memur maaş zammıyla birlikte 2.797 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı ise 2.811 liradan 4.196 liraya çıktı. Engelli aylığından yararlanabilmek için hane içinde kişi başına düşen gelirin yeni asgari ücretle 5.667 lira olması gerekiyor.

 Sosyal yardım alanlara zamlı ödemeler belirlendi...

YAŞLILIK AYLIĞI

Yaşlılık maaşı memur-emekli zam oranına göre hesaplanıyor. Yaşlılık maaşı 2.348 Türk Lirası olarak üç ay da bir hak sahiplerine ödeniyordu. 65 yaş maaşı bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından güncellenerek yüzde 49.25 olarak zamlandı. Yaşlılık maaşına %49.25 zam gelmesi ile mevcut maaş 3.504,84 Türk Lirası oldu.

DUL VE YETİM MAAŞI

Öte yandan ise, ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin olması gerekmektedir.  Buna göre, SGK'lı olanların en az beş  yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanmaktadır. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor.

Örneğin çalışmayan ve emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini almaktadır.  Yine maaş alabilecek durumda olan  çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda  pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.

Rusya'da sosyal konutların metrekare fiyatı yüzde 4 arttı!

Yeni asgari ücretten kimler memnun? Vatandaşlar 17 bin 2 TL'lik asgari ücret için ne diyor?

Aile Bakanlığı açıkladı! Kamu kurumuna personel alımı başladığı duyuruldu...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön