30 / 04 / 2024

Soyak Kristalkule dünya devleri arasında!

Soyak Kristalkule dünya devleri arasında!

Dünyanın dört bir yanından gökdelenler ve nefes kesen mimari projeler hakkında bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla hizmet veren Emporis tarafından yayınlanan dünya çapında 300'den fazla gökdelen arasından seçilen en iyi 10 bina listesi açıklandı.



Dünyanın dört bir yanından gökdelenler ve nefes kesen mimari projeler hakkında bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla hizmet veren Emporis tarafından yayınlanan dünya çapında 300'den fazla gökdelen arasından seçilen en iyi 10 bina listesi açıklandı. Sıralamada Pekin'deki Wangjing SOHO binasının birinci, NewYork'daki Dünya Ticaret Merkezi'nin 4. sırada yer aldığı dünyanın en iyi binaları arasında "Soyak Kristalkule" 7. sırada yer aldı. 


Yapılar hakkında küresel bir bügi sağlayıcısı olan Emporis'in her yıl düzenlediği "Gökdelen Ödülü" yarışmasında projeler, yıl içerisinde tüm dünyada gerçekleştirilen ve yarışmanın kriterlerine uygun proje bilgilerinin yer aldığı kendi veritabanı üzerinden otomatik olarak seçildi. 


Tasarım ve işlevselliği bir araya getiren en iyi mimar ve projeyi seçmek amacıyla yapılan yarışmada en iyi 10 proje, Emporis editörlerinin oluşturduğu jüri tarafından yapüan oylamalar sonucu belirlendi. 


LEED Silver sertifikalı Soyak Kristalkule, İstanbul'da artan ofis ihtiyacını karşılamak üzere sektörde 55 yıllık deneyime sahip Soyak tarafından kendi arsası üzerinde geliştirildi ve 2011 yılında inşaatına başlanılarak, 2014 yılında tamamlandı. 


Projenin mimari tasarımı, Dünya çapında üne sahip Mimar Henry Cobb önderliğindeki NevvYork'dan Pei Cobb Freed & Partners (PCF&P) tarafından yapıldı. PCF&P liderliğinde, proje statik tasannu yine USA menşeli Thorton Tomasetti, mekanik ve elektrik tasarımı ise Jaros Baum & Bolles tarafından yaptırılırken, yerel proje ayağında Has Mimarlık, Balkar İnşaat Müh. ve Müşavirlik, Enmar ve Dinamik Proje yer aldı. Proje yönetimini uluslararası ise ARUP yürüttü.Ulusal ve uluslararası uzmanların katılımıyla, geniş bir ekip çerçevesinden tasarlanan Soyak Kristalkule'de, çağdaş mimarlık ükeleri ve teknoloji en yenilikçi ve sürdürülebilir biçimde uygulandı. 


İstanbul'un değerli iş alanı bölgesi Levent'te, 104 bin metrekare kapalı alan olarak inşa edilen, Soyak Kristalkule, biri 169 metre diğeri 63 metre yüksekliğinde iki ofis binası üe bunları arsa boyunca birbirine bağlayan, restaurant, kafeterya, alışveriş alanları, ofis iç bahçeleri, yansıma havuzları gibi sosyal donatıları ve 5 kat otoparkı içeren podyum yapısından oluştu. 


Soyak Kristalkule'de tasarım aşamasının ük anından beri, 3 ana tasarını kriteri hedeflenmiştir. Birinci kriter; Büyükdere Caddesi üzerindeki birinci kule ile İstanbul silüetine sembolik değer katılması, ikinci kriter daha düşük gabariye sahip Çeliktepe tarafındaki ikinci kulenin alana saygılı yükseldikte ve uyum sağlayacak malzemeler kullanılarak tasarlanması ve üçüncü kriter ise dar, uzun arazi yapısının en etkin şekilde kullanılması amaçlandı. 


Dikdörtgen prizmanın hassas geometrik parametrelere uygun olarak eksiltilmesi sonucunda simgesel formuna ulaşan Soyak Kritalkule, Büyükdere Caddesi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi iki ana ulaşım arterinin kesişim noktasında olması sebebiyle farklı noktalardan bakışta kentlilere sürprizli perspektifler sunarak mimari tasarım hedefini sağlandı. 


Ankara Son Söz


Geri Dön