22 / 12 / 2024

S&P'den not değil, görünüm değişikliği bekleniyor!

S&P'den not değil, görünüm değişikliği bekleniyor!

İş Yatırım Ekonomisti Kömürcüoğlu "Ekonomide sert bir inişin gerçekleşmemesine ek olarak Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından politik belirsizliğin kayda değer ölçüde azalması dikkate alındığında not görünümünün durağana çekilmesi ihtimal dahilinde"



Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) cuma günü yapacağı değerlendirme öncesi Türkiye'nin kredi notunda herhangi bir değişiklik beklemeyen ekonomistler, negatif olan kredi notu görünümünün durağana çevrilebileceğini dile getiriyor. 


Ekonomistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P cuma günü yapacağı değerlendirme öncesi beklentilerini AA'ya değerlendirdi. 


İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu,  S&P'nin cuma günü gerçekleştireceği olağan değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunda bir değişiklik yapmayacağını düşündüklerini söyledi. 


S&P'nin 7 Şubat'ta Türkiye ekonomisindeki sert iniş ve politik belirsizlikler nedeniyle kredi görünümünü durağandan negatife çektiğini anımsatan Kömürcüoğlu, "Ekonomide sert bir inişin gerçekleşmemesine ek olarak cumhurbaşkanlığı seçimi ardından politik belirsizliğin kayda değer ölçüde azalması dikkate alındığında not görünümünün durağana çekilmesi ihtimal dahilinde. Öte yandan petrol fiyatlarındaki gerilemenin cari açık üzerindeki olumlu etkisinin de altı çizilebilir" dedi. 


S&P'nin notunun yatırım yapılabilir seviyenin altında olması nedeniyle, olası bir görünüm artışına piyasaların olumlu tepki vermesi muhtemel olsa da bu durumun kısa soluklu olabileceğini aktaran Kömürcüoğlu, Türkiye piyasalarının uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak hareket etmeye devam edeceğini düşündüklerini dile  getirdi.


 


- "Notun durağana çevrilmesi olası"


 


Finansinvest Ekonomisti Burak Kanlı ise kredi derecelendirme kuruluşlarının birçok indikatöre göre ülkeleri kredi notu sınıflarına tasnif ettiğini ve daha sonra da grupdaş ülkeleri kendi aralarında karşılaştırdıklarını söyledi. 


Bir indikatörü göz ardı ettiklerinde Türkiye'nin esnek ve dinamik büyüme yapısı ve mali disiplini ile aslında birkaç kademe yukarıda not alabileceğini dile getiren Kanlı, şunları kaydetti:


 "Ancak dış şoklara duyarlılık (vulnerability to external shocks) indikatöründe Türkiye yatırım yapılabilir seviye notunun sınırında yer alıyor. Bu da kabaca önümüzdeki bir yılda Türkiye'nin finansman gereksinimi (CAD+short term debt) ile resmi rezervlerin karşılaştırılmasından elde edilen bir gösterge... S&P'nin bu indikatörü hesaplama yöntemi diğer iki derecelendirme kuruluşuna göre daha katı ya da S&P bu indikatörde daha cimri diyelim isterseniz. 


Bu sebeple diğer iki kredi derecelendirme kuruluşundan farklı olarak bizi, yatırım yapılabilir seviyede notun altında tutuyor. Cari açığımızın milli gelire oranı yüzde 5 ve altına inmedikçe de S&P'nin derecelendirme sisteminde bir üst basamağa çıkmamız imkansız gibi. Ancak, aşağı yönlü bir not güncellemesi için de hiçbir sebep yok. Bu nedenle, ben cuma günü S&P'den herhangi bir not değişimi beklemiyorum. Ancak, evet, bahsettiğiniz gibi, dış dengede son dönemde görülen iyileşme eğiliminin bir yansıması olarak notun durağana çevrilmesi olası diye düşünüyorum."


 


- "Görünümün durağan veya pozitif seviyede olması gerekir"


 


Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose da Türkiye'nin kredi notu görünümünün durağan veya pozitif seviyede olması gerektiğini belirterek, ancak S&P'nin negatif görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.


Ghose, S&P'nin Türkiye'nin kredi notu görünümünü değiştirmemesinde yüksek enflasyon ve yavaş büyümenin etkili olabileceğini ifade etti.


 


- Kredi notu görünümü negatifte


 


S&P, şubat ayında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmiş,  kredi notunu ise "BB+" olarak korumuştu.


Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığı ve şeffaflığı konusundaki herhangi bir kısıtlamanın ekonomi için risk teşkil edebileceği ve Türkiye'nin mali ve parasal politikalarının dış koşulların sıkılaşmasıyla ülkenin sert iniş potansiyelini gözler önüne serdiği belirtilmişti.


S&P, mayıs ayında yaptığı değerlendirmede de herhangi bir değişikliğe gitmeyerek,  Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak teyit etmiş, görünümü "negatif"te bırakmıştı.


Mayıs ayında yapılan açıklamada da ihracat performansındaki toparlanmaya bağlı olarak kısmi bir daralma işareti bulunsa da cari açığın halen yüksek seviyede olduğu belirtilirken, "Not görünümünü negatifte bırakmamız, 2014-2015 için yaklaşık yüzde 2,6 büyüme öngörsek de ekonomide sert bir düşüş olasılığını üçte bir olarak görmemizin bir yansıması... Bu durum mali sektörün ve kamu finansmanının performansını zayıflatarak Türkiye'nin notunu düşürmemize neden olabilir" ifadelerine yer verilmişti.


AA


Geri Dön