27 / 04 / 2024

SPK Başkanı Gönül açıkladı: Gayrimenkul değerlemesi ile vergi kaybı önlenecek!

SPK Başkanı Gönül açıkladı: Gayrimenkul değerlemesi ile vergi kaybı önlenecek!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, tüm tapu işlemleri için gayrimenkul değerlemesinin yapılması, gerek vergi kaybını önlemesine gerekse hem alıcının hem de satıcının değer konusunda daha sağlıklı işlem yapabilmesine imkan vereceğini açıkladı.



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, "Tüm tapu işlemleri için gayrimenkul değerlemesi yapılması, gerek vergi kaybını önlemesine gerekse hem alıcının hem de satıcının değer konusunda daha sağlıklı ve sağlam işlem yapabilmesine imkan verecektir." dedi.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME KAMU YARARINA YÜRÜTÜLEN BİR FAALİYET

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ile Türk Devletleri Değerleme Uzmanları Birlikleri Konseyince düzenlenen 2. Uluslararası Değerleme Uzmanları Forumu'nda konuşan Gönül, gayrimenkul değerlemenin kamu yararı çerçevesinde yürütülen bir faaliyet olduğunu anlattı.

Gayrimenkullerin, bunlara bağlı hak ve faydaların değerlerinin gerçeğe uygun olarak raporlanmasının sermaye piyasasında şeffaflığın artırılması ve yatırım kararlarının etkinliği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Gönül, gayrimenkullerin, finansal sistemdeki temel teminat unsuru olmasının yanı sıra işletmelerin aktiflerinde önemli bir yer de tuttuğunu kaydetti.

Gönül, uluslararası standartlara uygun olarak yetkin ve etik prensipleri benimsemiş kişi ve kurumlar tarafından hazırlanmış değerleme raporlarıyla ulaşılan gerçeğe uygun değerlerin sistemin işleyişi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

SPK Başkanı Gönül açıkladı: Gayrimenkul değerlemesi ile vergi kaybı önlenecek!

159 GAYRİMENKUL DEĞERLEME KURULUŞU FAALİYET GÖSTERİYOR!

Gönül, Türkiye'de gayrimenkul değerleme mesleğinin ilk defa SPK tarafından düzenlendiğini ve bu alanda başka bir düzenleme bulunmadığını aktardı.

Bu nedenle, Bilirkişilik Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Bankacılık Kanunu, İcra İflas Kanunu gibi birçok kanunda, SPK'nin düzenlemelerine atıflar yapıldığını, bunun da SPK'nin piyasadaki öncü rolünü gözler önüne serdiğini vurguladı.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLARI AKTİF ROL ALMAYA BAŞLADI

Gönül, düzenlemelerle piyasada lisanslı profesyonel gayrimenkul değerleme uzmanlarının aktif rol almaya başladığını belirtti.

Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi tarafından yayımlanan "Uluslararası Değerleme Standartları"nın 2006 yılında SPK tarafından mevzuata kazandırıldığını söyleyen Gönül, "Böylece gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte yapılan gayrimenkul işlemlerinin şeffaflaştırılması ve kolaylaştırılması sağlamıştır. Gayrimenkul değerlemelerinin güvenilirliği artırılmıştır. Gayrimenkul değerleme uzmanları için yol gösterici olunmuştur." değerlendirmesini yaptı.

SPK Başkanı'ndan yeni nesil gayrimenkul sertifikasıyla ilgili son dakika açıklaması!

‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ konut arzının artırılmasına katkı verecek!

Geri Dön