28 / 04 / 2024

‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ konut arzının artırılmasına katkı verecek!

‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ konut arzının artırılmasına katkı verecek!

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, deprem kuşağındaki Türkiye'de mevcut yapı stokunun güçlendirilmesi, yenilenmesi ve kentsel dönüşümün sağlanması gerektiğini belirtti. Gönül, "Bunun için gerekli finansman kaynağına ulaşma konusunda sermaye piyasası araçları büyük önem kazanmaktadır” dedi.



Gayrimenkul sektörünün tüm ortaklarını buluşturan "18’inci GYODER Gayrimenkul Zirvesi", bu yıl "Şehrini Vicdanla Tamamla" temasıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde sürüyor.

Zirvede konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, gayrimenkul sektörünün ekonomilerin can damarlarından biri olduğunu, bu yüzden gayrimenkul sektörünün canlı olmasının bir yandan ekonomiyi ve bir yandan da etkileşim içinde olduğu diğer sektörleri ayakta tutacağını ifade etti.

Sektör şirketlerinin yeni projelerinin finansmanında sermaye piyasası araçlarının kullanılması ne kadar mühimse, tasarruf sahiplerinin bu alandaki yatırım araçlarından getiri sağlamalarının da o derece kıymetli olduğunu belirten Gönül, "Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren kurumsal yatırımcılar, sermaye piyasalarımızın çok önemli aktörleridir. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları uzun senelerdir faaliyet göstermekle beraber, gayrimenkul yatırım fonlarının mevzuatımıza ilave edilmesiyle beraber önemli bir yatırım ve finansman aracına dönüşmüştür” dedi.

‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ konut arzının artırılmasına katkı verecek!

"GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARININ AKTİF DEĞERİ 350 MİLYAR TL'Yİ AŞTI"

Gönül, Borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarının toplam faal değerinin 350 milyar lirayı, piyasa değerleri toplamının da 220 milyar lirayı geçtğini, mevcut durumda, gayrimenkul yatırım fonlarında 49 milyar liranın üzerinde bir birikimin gayrimenkul yatırımına yönlendirildiğini söyledi.

Gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarında son dönemlerde büyük gelişmeler yaşandığını aktaran Gönül, şu ifadeleri kullandı:

"Hem sermaye piyasalarımızın daha da gelişmesi, hem Türkiye’de son dönemde konuta erişimde yaşanan aksaklıkların giderilmesine katkıda bulunulması için gayrimenkul yatırım fonlarına yönelik bir düzenleme taslağı hazırlanmıştır. 'Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının' kuruluşuna izin veren bu düzenlemeyle beraber, çoğunluğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden meydana gelecek gayrimenkul projelerini gerçekleştirmek üzere gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasına olanak verilmesi planlanmaktadır. Bu fonlar, bir yandan kendi mülkiyetlerindeki ve bir yandan da sözleşme imzaladıkları çeşitli bireylere ait arsalar üzerinde projeler gerçekleştirebileceklerdir."

‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ konut arzının artırılmasına katkı verecek!

Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu unvanı ile kurulacak ve bu doğrultuda, portföylerine proje almaları imkânsız olan mevcut fonlardan ayrılacak bu fonlar; portföylerine sadece üzerinde proje geliştirilecek olan arsaları, gayrimenkul projelerini, proje doğrultusunda geliştirilmiş gayrimenkulleri, nakit yönetimi için bazı para ve sermaye piyasası araçlarını dahil edebileceklerdir."

İbrahim Ömer Gönül, portföydeki projelerin inşaat faaliyetlerinin belli koşulları sağlayan müteahhitler tarafından gerçekleştirilebileceğini aktararak, "Fon katılma payı sahiplerinin haklarının da muhafaza edilmesini teminen, muhtelif teminatlar öngörülmektedir. 'Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının' kurulmasına izin verilmesi sayesinde; Türkiye’de konut arzının artırılmasına katkıda bulunulacak. Yatırımcıların gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmelerine olanak sağlanarak getiri olanakları yükseltecek” şeklinde konuştu.

Milyonları ilgilendiren karar resmen açıklandı! Konut arzı artırılacak, sosyal konut projeleri geliştirilecek!

Milyonlara kentsel dönüşüm uyarısı! Sağlam konutunuzu kentsel dönüşümde kaybetmeyin!

İstanbul'da en ucuz 2+1 yeni evi almak için hane geliri en az ne kadar olmalı? Araştırma sonucu dudak uçuklattı!


Geri Dön