22 / 12 / 2024

SRC Yapı, 2011’de 50 milyonlira ciro yaptı!

 SRC Yapı, 2011’de 50 milyonlira ciro yaptı!

Karaköy Perşembe Pazarı’na 10 yaşında çırak giren Giresunlu Abdurrahman Sürücü’nün 1992’de kurduğu SRV Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret ltd. (SRC Yapı), 2011’de 50 milyonlira ciro yaptı




Bu yıl 75 milyon lira ciro hedefine uygun büyüyen firma 2013 başından itibaren de dünya genelinde  970 yapı marketi olan King Fisher için üretime başlayacak. 2012 başında Hadımköy’de yapımını tamamladığı 40 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikasında üretime başlayan SRC Yapı’nın kurucusu Abdurrahman Sürücü şöyle anlatıyor öyküsünü:


10 yaşında çaycı çırağı


1972 Giresun doğumluyum. 1982’de İstanbul’a çırak olmak için amcamın yanına geldim. Amcam nakliyecilik yapardı. Çay ocağında çırak oldum. Bir süre sonra da Perşembe Pazarı’nda hırdavat ve yedek parça ticareti yapan bir tanıdığın yanına girdim. Rulman,  endüstriyel zincir ticareti yapıyordu. 8 yıl çalıştım ve ticaret öğrendim. Bizim üniversitemiz Perşembe Pazarı oldu. Bir akrabamla 1992’de kendi şirketimizi kurduk, kendimiz Perşembe Pazarında al sat yapmaya başladık. Sanayicilere parça satıyorduk. 1993’te ithalata da başladık. İlk ithalatımız Almanya’dan bisiklet zinciri oldu. Bu arada İTO’nun binasına gidip dokümantasyon bölümüne kapanıyordum ve dünyadan ticaret taleplerini inceliyordum. Üretici adreslerini alıp araştırıyorduk. Faks ve teleksle ithalatı büyüttük.


Hindistan, Tayvan ve Çin


Hindistan’dan, ardından Tayvan’dan parça ithalatına başladık. 1998’de ilk kez Çin’e gittim ve oradan rulman, bilye zincir almak istiyordum. Şangay’da Bana aç-kapa musluk gösterdiler ve ‘Türkiye’de satılır mı’ dediler. Fiyatlara baktım Türkiye’dekilerin beşte biri. İthalata başladık ve yapı malzemeleri işine girmiş olduk. 2002’de ilk kompakt sistem, jakuzi, duş tekneleri ithalatına başladık. Avrupa’da fuarlara katılıyorduk ve Praktiker’in Polonya operasyonuna yülüce musluk sattık. Sonra bütün yapı marketlere girdik.


Nakış makinesi de sattım


Çin’den çeşitli sektörlere malzemeler getiriyordum. Tekstilcilere 3 yılda 500 adet nakış makinesi sattım. 15 milyon dolar ciro yaptım. Banyo işine de devam ediyordum. Bir süre sonra banyo işine ağırlık verdim. 2006’da Çin ürünlerindeki kalite sorunları büyüdü. Topkapı’da  üretime başladık. Şu anda ürünlerimizin yüzde 90’ını kendimiz üretiyoruz. 250 aktif bayimiz, 120 yapı market mağazasında ürünümüz var.


Shahdag’ın teknik müteahhidi oldu


TÜRKİYE’nin güçlü teknik müteahhitlik şirketlerinden AE Arma-Elektropanç, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün 250 kilometre kuzeyindeki Gusar bölgesinde yer alan Shahdag Kış Turizmi Kompleksi Projesi kapsamında inşaatı devam eden Shahdag Oteller Projesi’nin mekanik ve elektrik (MEP) tesisat işlerinin teknik müteahhitliğini 24.5 milyon dolar bedelle üstlendi. Imtech N.V’nin de ortağı olan AE Arma-Elektropanç projede, 331 odadan oluşan Palace Hotel ve Five Star Hotel’in yapımında teknik müteahhit olarak yer alacak.


Abdest musluğu ekledik 3 dakikada kurutuyoruz


2011’de, kompakt kabin, duşakabin, jakuzi gibi ürünlerden 350 bin adetlik üretim yaptıklarını söyleyen Abdurrahman Sürücü, bu yıl üretim rakamının 500 bin adet olacağını söylüyor. Sürücü şöyle devam ediyor: “Bu arada 20 ülkeyle ihracata başaldık ve ihracatımız 3 milyon doları buluyor. Ciromuz geçen yıl 50 milyon liraydı bu yıl 75 milyon lira olacak. İnovasyona çok önem veriyoruz. Kompakt kabinlere abdest musluğu ekledik, çok takdir gördü. Duş ya da banyodan sonra abdest için ergonomik bir sonuç çıktı ortaya. Yine duş ya da banyo sonrası 2-3 dakikalık bekleme halinde havluya gerek kalmadan kurulanmayı sağlayan bir sistem geliştirdik.


Üç ürünle Fransa pazarına giriyoruz  


SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, çok yakın zamanda Koçtaş’ın ortağı küresel yapı market devi King Fisher’ın resmi tedarikçisi olduklarını belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “King Fisher Koçtaş’ın da ortağıdır. Dünya genelinde 970 yapı marketleri var. Çin, Rusya ve Afrika’da da yaygın. İniltere ve Avrupa’da çok güçlü. Koçtaş referansıyla resmi tedarikçi olduk. 2013’te onlara fason üretime başlayacağız. Fabrikamızı ziyaret ettiler ve 3 ürün seçtiler. Bu ürünleri ilk önce Fransa’da satacaklar. Fransa’da 120 yapı marketleri var. 3 ürün için 5’er bin adetlik siparişv erdiler. Bu deneme sonrası daha büyük siparişler başlayacak. Fabrikamız 40 bin metrekare kapalı alana sahip ve 220 kişilik istihdamımız var.”


Ayakkabı yan sanayi fuarı başlıyor


TÜRK ayakkabı yan sanayi üreticileri, AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nda buluşuyor. 20-23 Eylül’de CNR EXPO İstanbul’da 48’incisi düzenlenecek fuar, yurt içi ve yurt dışından 350 firmanın katılımıyla gerçekleşecek. Türkiye’de 4.5 milyar dolar büyüklüğe ulaşan ayakkabı sektöründen önemli paya sahip yan sanayiciler bu fuarda, küresel ölçekte satın almacılarla buluşacak ve yeni ihracat bağlantıları kuracak. Fuara 165’i yabancı toplam 350 firma katılacak. CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen AYSAF; Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği(AYSAD), Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) ve KOSGEB desteklerinde düzenleniyor.

Hürriyet


Geri Dön